www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nastavitev obratov motorja rezkarja cnc stroja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 16, 2020 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Takole je. Kable sem nabavil za začetek za napajanje motorja, iz napajalnika do potenciometra in še za iz elektro omarice na stikalo na stroju, da ne rabim vedno izklapljat iz vtičnice.
Začel sem z menjavo kabla iz napajalnika do potenciometra, oplet priključil na ohišje potenciometra, kjer je tudi pripravljen konektor. Na napajalniku pa priključil na ozemljitev. Seveda sem iz radovednosti takoj moral preiskusiti. In lej ga, napaka se ne pojavlja več. Seveda ves srečen takoj v akcijo, priključim računalnik, usb kabel in poskusim probni komad. Takoj ko zaženem spet isto. Kaj pri streli te je spet prijelo. In mi kapne. Prej usb kabla sploh nisem imel priključenega v arduino, ga potegnem ven, pa spet vse v redu. Priključim usb nazaj v arduino, iz računalnika pa izklopim. Napaka spet tu. Potem usb konec iz računalnika samo naslonim na ozemljitev v omarici - na drsno letev in napaka spet izgine. Problem je v usb kablu.

Zdaj pa vas prosim, kje dobiti usb kabel, da ima možnost ozemljitve. Seveda sem že iskal po netu, pa ne najdem nič drugega kakor navadne, ki jih lahko kupiš v vsaki štacuni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stursc
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Prispevkov: 322
Aktiv.: 1.76

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2020 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tacer12 je napisal/a:
Priključim usb nazaj v arduino, iz računalnika pa izklopim. Napaka spet tu. Potem usb konec iz računalnika samo naslonim na ozemljitev v omarici - na drsno letev in napaka spet izgine.
.


Torej ni problem v kablu! Problem je v ozemljitvi računalnika!!

LP, stursc
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 252
Aktiv.: 1.59
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2020 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enostavno, vzameš debelo žico in dva kabeljska priklučka in povežeš ohišje pc-ja in tvojo ploščo na kateri vse stoji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2020 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prav imate. Problem je v prenosniku, kajti ko nimam usb kabla priključenega v prenosnik, je motenj zelo malo. Čisto malo zmanjšam obrate in motenj ni več. Ko usb priključim v prenosnik pa koračni motor ponori.
Ozemljil sem usb kabel tako, da sem na ohišje prilotal kabel, drugi konec pa direktno na ozemljitev. Pa ni nobene razlike.
Samega prenosnika pa ne vem kako ozemljit, saj je ohišje plastično.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPartner
Član
Član



Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Prispevkov: 32
Aktiv.: 0.32
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2020 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi brez napajalnika prenosnika.
Pri zvočnih motnjah - brumu (izvir zvoka - prenosnik in ozvočenje na različnih fazah), se je prelepilo ozemljitev na napajalniku (vtikaču) prenosnika in je brum v zvočnikih izginil.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2020 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez napajalnika ne bo šlo, ker je avtonomija baterije nič.
Do napajalnika ozemljitev je.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 252
Aktiv.: 1.59
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2020 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tacer12 je napisal/a:
Brez napajalnika ne bo šlo, ker je avtonomija baterije nič.
Do napajalnika ozemljitev je.


Aha, prenosnik torej...
nisem pristaš uporabe prenosnika za kakršnekoli namene uporabe z vsemi variantami cnc strojev, imam žal slabe iskušnje...

Je pa opcija, če pogledaš spodaj je kar nekaj vijakov, preveri če gre kateri v "maso" kovinski del, poglej kateri "M" navoj je in zamenjaš z daljšim, dodaš kabel in vuala...

Bolje bi bilo če bi imel ti. "docking station" tam to lažje narediš.
Bi pa vsekakor razmislil o uporabi klasičnega pc-ja... moje njenje pač.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 537
Aktiv.: 5.48
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 22, 2020 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi Arduino platko napajati samo preko USB. Jaz sem naredil tako sicer imam nek drug krmilnik ampak nisem imel nikol problemov z motnjami pa imam prav tako prenosnik ki ga vecino casa polnim.
Krmilnik napajam samo preko USB. Vse kar gre v/iz krmilnika imam loceno z optosklopniki.
P.S.
Sicer ne vem ce drzi ampak nekje sem bral da so imeli motnje oz. tezave ko so povezali mase racunalnika in napajalnika za cnc ker sta bila oba switcherja. Pa sem se na podlagi tega odlocil da locim en krog od drugega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rplink3r
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Prispevkov: 284
Aktiv.: 1.67
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 22, 2020 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je toliko problemov z zankami z masah, daj vmes tole in ločeno napajanje 5V Arduinu. Sicer ta vmesnik že ima integriran DC DC pretvornik samo ne morem razbrati koliko mA gre, pa boljše je imeti posebej napajalnik 5V za takšno krmilje.
Potem ni več skrbi z zančnimi tokovi, saj kar se tiče usb komunikacije ne.
USB izolator
S tem komplet galvansko ločiš USB česarkoli.

_________________
"The statement below is false."
"The statement above is true."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2020 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem za pozen odziv, zaradi drugih zadev.

Arduino napajam samo preko usb-ja. Motnje so tudi ko računalnik priključim na vtičnico v sosednjem prostoru- ni nobene razlike.
Na začetku sem lahko pognal motor rezkarja do nekje 4500 obratov, da se še niso pojavile motnje. Po menjavi kablov sem motor že pognal na nekje 6000 obratov.
Zdaj pa sem še po tvojem predlogu "Maki" ozemljil računalnik. S tem da tisti vijaki spodaj ne omogočajo da priklopim maso na katerega od njih. Tako da sem ga razdrl in maso privijačil na kovinsko ploščo in zdaj že poganjam motor na častitljivih 8000 obratov. Zdaj mi pa preostane še samo to, da nabavim tale usb izolator in napajalnik za arduino, potem pa ni vrag da ne bi izstisnil še tistih 4000 obratov, ki še manjkajo do polne zmogljivosti.
Če pa še to ne bo pomagalo, pol pa res ni drugega, kot da zamenjam prenosnika za klasičnega.
Javim ko prispe material iz Kitajske in zmontiram.
Hvala vsem zaenkrat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2021 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Končno sem dobil USB izolator - baje so ga peški prinesli Very Happy.
V glavnem sem ga priklopil vmes, še prej pa sem napajalnik od rezkarja vzel iz elektro omarice in ga zmontiral na ohišje stroja čisto blizu motorja - za vsak slučaj.
Zadeva zdaj špila tako kot mora.
Tako sem zdaj lahko naredil tole.

Še enkrat hvala vsakemu posebej za pomoč, kajti brez vas mi ne bi uspelo odpravit napake.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 88
Aktiv.: 1.24

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2021 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En predlog za izdelavo elektro omarice. Tam kjer imaš zbiralko, na kateri je priključena faza bi bilo pametno narediti neko zaščito, da se ne bi pomotoma dotaknil faze. Dobro je preprečiti dotik delov, ki so pod napetostjo!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Prispevkov: 230
Aktiv.: 1.58
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2021 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem tudi želel, vendar v lokalni elektro trgovini dobil samo to. Tudi svetovati mi niso znali najbolje. Drugače so pa na omarici vrata. Razmišljam pa da bi še zmontiral klučavnico, da ne bi res kdo pomotoma prijel.

Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 537
Aktiv.: 5.48
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2021 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz za take zadeve raje uporabim dvoredne vrstne sponke, ki jih z vijaki pritrdiš na podlago, boljša zaščita pred dotikom pa še cenejše so. Je pa res da imaš malo več dela ker je treba na eni strani povezat vse sponke med sabo.

Lahko ukriviš pleksi, postaviš čez zbiralko (ali pa kar čez vse 3) in z 2 vijakoma pritrdiš na kovinsko ploščo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 38 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group