www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Arduino DC motor povzroča motnje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 772
Aktiv.: 4.10
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 03, 2021 8:08 pm    Naslov sporočila:  Arduino DC motor povzroča motnje Odgovori s citatom

Hi

Z Arduino NANO krmilim preko H-mosta (HW-095 (L298N)) dva DC 12V krtačna motorčka, ki se vrtita levo ali desno, in mi povzročata motnje , tako da procesor ne deluje.

Ne uporabljam PWM regulacije, samo vklop in izklop, ter smeri vrtenja.

S kakšnim filtrom bi se rešil motenj?

LP,marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4748
Aktiv.: 26.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 03, 2021 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z blokiranjem motenj na motorju samem! Za zacetek 100 nF med oba pola motorja in od vsakega pola proti ohisju (se pravi 3 kondiji na motor). Po potrebi dalje ...
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 772
Aktiv.: 4.10
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2021 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Z blokiranjem motenj na motorju samem! Za zacetek 100 nF med oba pola motorja in od vsakega pola proti ohisju (se pravi 3 kondiji na motor). Po potrebi dalje ...


Probal sem že kar nekaj stvari pa brez uspeha, napravil sem optokopler (TLP 504) da sem ločil močnostni del od procesorja ki krmili H-most, pa akumulatorsko napajanje končnega dela.

Problem je ker imam aktuator, ki ga ne morem odpreti da bi vstavil kondenzatorje tako kot si predlagal. Sem pa dal na začetku kabla dušilko 2x5,6mH in 2x 100nF kondenzatorja med plus in minus.

Imam Arduino NANO ploščico, pa ne vem ali je treba kaj tukaj postoriti glede blokade?

Tu je slika aktuatorja



Aktuator.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  119.15 KB
 Pogledana:  1 krat

Aktuator.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7513
Aktiv.: 39.91

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2021 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvij tista dva vijaka, tam se mi zdi, da so krtačke.
mucek je napisal/a:
...lahko pa se tudi motim ...
Po mucekovem navodilu stlači notri tri kondenzatorje.


12v-aktuator-2_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  52.65 KB
 Pogledana:  1 krat

12v-aktuator-2_1.jpg



_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3139
Aktiv.: 19.24
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2021 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še ena bistvenih idej proti motnjam.

Če uporabljaš za signale kabel z več žicami kot nujno, neuporabljene poveži skupaj in na strani napajalnika - krmilnika poveži na maso.

Druga... poskusi z drugim napajalnikom, vsaj za test. Tudi ti so vir motenj (lahko)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 772
Aktiv.: 4.10
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2021 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pogledal zgoraj pod pokrovček, tam je samo ležaj.
Sem pogledal spodaj, tam pa je reduktor in tukaj v vazelinu je kabelček, ki gre dirkt na motor.
Tukaj ni nobenega prostora za kondenzatorje.

Sedaj sem odstranil H-most in predelal program, da deluje na releje. Relejna plata ima optokoplerje in ločeno napajanje od procesorske plošče.

Na kontakte releja sem dal 100nF in zaporedno upor 150E upor.
Sedaj to nekaj časa deluje potem pa zopet zablokira.

Nimam več idej kaj napraviti. Brick wall tudi to ne pomaga.

Lp,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1256
Aktiv.: 8.30
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2021 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali si probal zamenjati napajalnik?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 772
Aktiv.: 4.10
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2021 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
Ali si probal zamenjati napajalnik?


Ja, priklopil sem na akumulator.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3134
Aktiv.: 17.46
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2021 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa supressor diodo 15V vzporedno z motorjem ? Potem motnja, višja od 15V, ne more iz motorja
_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 570
Aktiv.: 3.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 08, 2021 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko11 je napisal/a:
Peter123 je napisal/a:
Ali si probal zamenjati napajalnik?


Ja, priklopil sem na akumulator.


Arduino priklopi na usmernik, oba motorja z releji pa na akumulator. Za test...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 772
Aktiv.: 4.10
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2021 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
kaj pa supressor diodo 15V vzporedno z motorjem ? Potem motnja, višja od 15V, ne more iz motorja


Kakšno supresor diodo bi potreboval, ker + in - se menjata, (smer vrtenja).
Tok motorja v prostem teku je 430 mA.
Bi prosil za oznako diode, pa kje jo lahko dobim.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1256
Aktiv.: 8.30
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2021 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusiš lahko tudi skupaj vezat:
GND, ozemljitev in ohišje motorja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3134
Aktiv.: 17.46
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2021 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko11 je napisal/a:
Kakšno supresor diodo bi potreboval, ker + in - se menjata, (smer vrtenja).

saj supressor dioda je kot da bi vezal dve zener zaporedno, kot na priloženi sliki, a ne ? Samo da zdrži višji impulzni tok.

Skica:
če daš + na zgornjo zener, začne prevajati pri nekaj več kot 15,7V ker gre tok še skozi spodnjo zener, kjer je padec še dodatnih 0,7V;
če daš + na spodnjo zener, začne prevajati pri nekaj več kot 15,7V ker gre tok še skozi zgornjo zener, kjer je padec še dodatnih 0,7V.

V glavnem - ne vidim zakaj to ne bi delovalo. Če bosta zener pregoreli, so impulzi iz motorja močnejši kot jih zenerci tokovno preneseta.



supress_zener.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  43.97 KB
 Pogledana:  0 krat

supress_zener.jpg



_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 772
Aktiv.: 4.10
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2021 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je dobra dioda z oznako 1.5KE15CA, to sem našel na netu?


Kam moram vgraditi to diodo, kabel od motorja je dolg 1m, ali lahko na začetku kabla?

LP,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3134
Aktiv.: 17.46
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 09, 2021 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne vem; to je bil čisto "na pamet" predlog. Jaz bi najprej poskusil z dvema zener diodama, kot na prejšnji skici. Če to ne bo delovalo, potem najverjetneje tudi TVS dioda ne bo.
Kam vgraditi - splošni odgovor je čim bližje izvoru motenj, torej čim bližje motorju.

Če imaš spominski osciloskop, lahko zadevo preizkusiš s kakšnim relejem s tuljavo DC 12V:
- najprej brez vzporedno vezanih diod: bo pri izklopu releja konica najbrž nekaj sto voltov;
- potem pa še z diodama kot na prejšnji skici, če sta dovolj hitri da omejita motnjo na 15V.

_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 190 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group