www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo Iskra Bled 62 tranzistor radio

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mitchW
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Prispevkov: 523
Aktiv.: 4.43
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2021 4:03 am    Naslov sporočila:  Popravilo Iskra Bled 62 tranzistor radio Odgovori s citatom

Že dolgo nisem pisal na forum, glede na to, da sem porabil skoraj 12 ur na tem radiu, lahko še nekaj minut posvetim, da se o tem razapišem:

Pred nekaj časa sem prejel omenjeni sprejemnik v "rinfuzi". Razdrt je moral biti že zelo dolgo, saj je bilo vezje kar pošteno prašno.

No pa začnimo z oživljanjem, vizualno je manjkala dioda D1 (ARO dioda) in 100nF kondenzator za blokiranje signala na bazi zadnjega mikser/oscilator tranzistorja (TR1). D1 in 100nF kondenzator sem menjal. Odločil sem se, da bi bilo dobro najprej preiskusiti delovanje NF stopnje. Dobil sem popolno tišino, in skoraj po celem radiu nobene prisotne napetosti, hitro ugotovljen odprt 100 ohmski upor, takoj za stikalom, ki napaja 80% radia. Dalje še vedno tišina, na kolektorju TR7 pa nobene napetosti. Vmesni transformator za napajanje baz AC117 tranzistorjev v push-pull načinu ima odprt primar. Sekundarja sta oba merila okoli 32 ohmov.

Transformatorček sem razdrl, ugotovil, da je primar razdeljen na dve polovici, vmes pa sta navita sekundarja. Odvil sem prvo polovico primarja, oba sekundarja in ugotovil, da je počila žica, ko pride ven iz tuljavnika, kakšen centimeter pod navitji. Odvil sem en ovoj in ga speljal skozi tuljavnik, ter trafo navil nazaj, na koncu pa spojil obe polovici primarja. Točnih podatkov nisem imel, zato sem nazaj navijal kar isto žico. Pri odvijanju sekundarja sem meril ovoje in prišel do številke 380 za prvega in 350 za drugega, polovica primarja pa je imela čez 1000 ovojev. Končni izdelek je daleč od perfektenga, ampak dela pa. No kasneje sem našel uradne podatke za ta transformator, 2280 ovojev 0,07mm za primar in 2x 380 ovojev 0,12 mm za 2x sekundar.

Ko sem trafo zmontiral, sem dobil zvok, vendar zelo tih in popačen (če sem se dotaknil baze TR5. Ugotovil sem, da teče iz ene baterije kar 70mA toka skozi enega izmed izhodnih tranzistorjev, saj je tok nehal teči, če sem odklopil zvočnik. To je kazalo, da tranzistor najverjetneje ni v kratkem stiku, ampak mora biti narobe nekaj z delovno točko tega tranzistorja. Napetosti so bile sicer relativno točne glede na shemo. Ugotovil sem, da je bil odprt 100 ohmski upor, ki je vezan preko sekundarja vmesnega trafota na bazo TR6 in nastavlja delovno točko tranzistorja. Upor sem zamenjal in NF stopnja se je zbudila, tok pa je bil normalen (4-5mA na baterijo).

Razen NF, ni bilo nobene aktivnosti. Zato sem meril napetosti in na TR1 (mikser/oscilator) na kolektorju ni bilo napetosti. Ta dobi napajanje preko 1. MF lončka in ohmsko sem potrdil, da je primar 1. MF odprt. MF sem nato odspajkal in ugotovil, da se cin skoraj ni držal nožic, ki so tudi bile čisto črne in oksidirane. Merjeno točno na nožicah pa sem dobil nekaj ohmov upornosti. Nožice sem dobro očistil in lonček nazaj prispajkal. Zdaj so bile na TR1 že pravilne napetosti, ampak ojačanja v MF še vedno ni bilo. Ugotovljen je bil še en odprt upor (za nastavitev delovne točke TR3), zato sem pomeril kar vse (vsakemu odspajkal eno nožico) in še našel nekaj izven tolerance in enega odprtega.

Zdaj je radio zaigral. Sicer je deloval le pod določenim kotom in če si malo napel tiskanino. Odločil sem se preveriti še ostale nožice MF lončkov in čisto vsi MF so imeli zelo oksidirane (črne) nožice in ni bilo druge kot vsakega odspajkati, nožice očistiti in prispajkati nazaj.

No zdaj je radio že kar solidno igral, zato je bilo potrebno urediti le še škrtajoč vrtrljiv kondenzator (poravnal plošče) in odprto stikalo za vklop, ki sem ga že čisto na začetku (ko sem radio dobil) kar prebrikal. Potenciometer s stikalom sem odspajkal, ga razdrl, tistemu delu s stikalom odbrusil dva neta in ga razdrl. Notri je bilo sicer vse kot novo, le vzmet je malce zarjavela v neki poziciji in ni vedno hotela prestaviti kontaktov, dovolj je bilo le čiščenje in mazanje s silikonskim sprejem. Potenciometer je bil hkrati deležen podobnega tretmaja, malo kontakt spreja v notranjosti in mazanje osi.

To je bilo bolj ali manj vse. Na neki točki mi je celo uspelo najti 10nF stirofleksni kondenzator (ki ne odpovedujejo), ki je delno prebijal, kasneje pa je prišel v kratek stik (ko sem ga stestiral s 25V. Elektrolitske kondenzatorje sem pustil vse originalne, saj z njimi radio dobro deluje, bodo pa zagotovo počasi potrebni menjave, saj so iz leta 1962. Ob demontaži trafota mi je uspelo zlomiti feritno anteno, ki sem jo sicer nato s cianokolom zalepil. Ni sicer opaziti, da bi to kaj vplivalo na občutljivost, poka je pa tudi pod tuljavo in se je ne opazi.

Nazadnje sem še uglasil MF in radio presenetljivo dobro deluje. Na koncu pa sem želel še preveriti točnost skale, kar zahteva radio sestavljen v ohišju. Kaj hitro mi je postalo jasno, da mi manjka kazalec skale!

Skratka, saga o tem radiu je (skoraj) končana. Presenetila me je zelo velika količina odprtih uporov (7) in relativno slabo spajkanje MF lončkov. Se pa zdaj toliko bolj priporočam za kazalec skale, lahko pa tudi vzamem še kar en cel tak radio (najraje netestiran ali nedelujoč) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group