www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Licenciranje Win 7 ali 10
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bozo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Prispevkov: 642
Aktiv.: 3.34
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2020 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Win 10, zamenjal disk za SSD, nič vprašal, enostavno se je zagnal kot prej.
_________________
LP

Božo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1443
Aktiv.: 13.30
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2020 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Iztok_Š, če prav razumem imaš zdaj še na voljo tisti 17" HP prenosnik iz l. 2015, ki se mu je izbrisala COA nalepka. Ker bi ga rad podaril naprej nimaš kode za inštalacijo Win sistema.
Lahko poveš točen model?
Kakšen op. sistem je bil original na tem prenosniku? Win7, Win8 ali že Win10? Slednji je tistega leta namreč izšel.

Drugače pa je (bilo) takole:
HP, če je imel COA 25-mestno kodo nalepko XP, Win7 ali Win8/10 logo hologramsko nalepko (brez kode) je imel od začetka priložen recovery DVD medij (ali več njih) s katerim si lahko ponovno inštaliral sistem, tak kot je bil ob nakupu računalnika.
Poleg tega je bila na zagonskem disku recovery particija, ki si jo lahko aktiviral ob zagonu z F11, če si hotel povrniti sistem na tovarniške nastavitve in z vso HP dodatno solato.

Če ti je crknil disk si na nov disk inštaliral recovery sistem iz DVDja, če je disk bil ok in si samo hotel (npr. zaradi okužbe z virusom) na novo inštalirati sistem na stanje, kot si ga dobil ob nakupu pa si ob vklopu računalnika stisnil F11 in zagnal program inštalacije na recovery skriti particiji.
Potem HP ni več prilagal DVD medijev poleg mašin, le še recovery particijo je imela praktično vsaka mašina, seveda, če si kupil HP s prednaloženim windows sistemom.
DVD medij si si še vedno lahko naredil sam preko predinštalirane HP programske opreme HP recovery media, nekaj takega.
Tudi vsake toliko časa se ti je preko obvestilnega okna prikazovalo obvestilo, da si še nisi naredil HP Recovery medija.

Možno je bilo tudi na HP Slovenija naročiti DVD medije, le izpolniti si moral nek obrazec s točnim modelom in serijsko. Preizkušeno večkrat. Davno je že to.
In si spet imel backup, če bi ti crknil slučajno disk.
No, pa so sčasoma tudi to ukinili, ker se je COA koda preselila v (u)efi bios.

MS OEM/retail XP/Win7 koda takrat še ni bila zapisana v (U)EFI biosu, je pa imel HP in verjetno tudi drugi brand name proizvajalc (Lenovo, Acer, Asus...), , v svojem (u)efi biosu svojo kodo, ki ni bila enaka kodi, ki je bila na COA nalepki.
Tudi od reinštalaciji sistema iz recovery particije ali recovery DVD medija ti ni bilo potrebno vnesti nobene kode in po restartu so bili Windows aktivirani.

Ta nalepka s COA kodo, ki je bila nalepljena na spodnji strani HP prenosnika ali nekje na ohišju HP stacionarne mašine ni prijela na nobeni MS OEM verziji inštalacije. Zakaj so jo lepili ne vem, mogoče zgolj zaradi evidence.
Ampak to so bili HP OEM mediji, ne MS OEM, ki jih lahko kupiš samo ob nakup skupaj z nekim sestavljenim računalnikom ali škatelno verzijo MS FPP/Retail.

Tako da se ne sekiraj preveč, če se ti je izbrisala in je bil sistem predinštaliran s strani HPje. Ta koda itak ne bi prijela. Vsaj meni ni.
Problem bi nastal, če bi bila ta COA nalepka naknadno nalepljena s strani prodajalca in ne proizvajalca.
Ko sem še sam bil MS systembuilder sem OEM nalepko najprej sfotokopiral, original nalepil na rob ohišja, kopijo COA OEM kode pa priložil dokumentaciji in računu.
Ko sem preklopil na HP mašine pa je bilo vse precej bolj enostavno.

Ob pojavu Win10 in možnosti, da si potegneš ISO z uradne MS strani je zdaj veliko enostavneje reinštalirati sistem, če nimaš niti recovery particije niti DVD medija.
COA koda je v uefi biosu, Win10 ISO datoteko Rufusaš na USB in iz njega inštaliraš Win10. Win10 inštalacija sama najde kodo in glede na njo inštalira verzijo (Home, PRO...), ki je bila inštalirana ob nakupu.
Če je (bila) mašina Win7 se še vedno da, glede na govorice (sam sem uspešno preizkusil v začetku tega leta), narediti nadgradnjo iz Win7 na Win10, samo vpisati je potrebno Win7 COA 25 mestno kodo in Win10 jo prevzame in dela.
Potrebno je še aktivirati in mogoče še narediti digitalno licenco, vezano na MS račun. Potem tudi ponovna reištalacija z Win10 ni vezana na Win7 COA kodo ampak na MS račun. Tako razumem.

Na kratko:
Prodajalec ti ni dolžan kopirati kodo, je samo njegova dobra volja in ugled.
Zato neupravičeno leti kritika nanje. Če je bil Win sistem predinštaliran na HP mašino je za vso tehnično podporo in pomoč odgovoren HP SLO in ne prodajalec.
Start/nastavitve/Sistem/Vizitka/Podpora... tam vse piše.

Veliko stvari okoli aktivacije, backupa in izdelave recovery medija za lastno rabo je pisalo v EULA in HP Welcome priročniku v .pdf, ampak saj veš, kdo to bere.

Če je bil Win sistem predinštaliran na HP prenosniku potem ti COA nalepka bolj malo koristi, ker je drugačna kot koda v uefi biosu.
Product key in registry does not correspond with product key in BIOS

Preveri, če je HP koda zapisana v uefi biosu, tako, da v CommandPromptu poženeš ukaz:
wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey

ali inštaliraj program NeoSmart, ki tudi izbrska kodo iz uefi biosa. Brez skrbi, ni potrebno vpisovati imena in emaila, samo Download. Wink

Če obstaja koda zapisana v biosu potem dobiš sliko 1 ali 2 (seveda s tvojo kodo), če kode ni v biosu, dobiš sliko 3.
Če dobiš kodo in če je po spominu bila predinštalirana Win7 verzija, potem si dolpovleci Win10 zadnji ISO z uradne MS strani in poizkusi z inštalacijo.
Če kode ni, potem je bila edina koda tista na nalepki, zato se obrni na HP Slo.

Srečno in seveda poročaj.



Wmic_product_key_fotor (Custom).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  409.63 KB
 Pogledana:  3 krat

Wmic_product_key_fotor (Custom).jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 571
Aktiv.: 5.33
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2020 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Licenca za win10 je v spravljena UEFI BIOS torej lahko zamenjas disk, ram, ... vse razen same maticne plosce.
Ce je licenca tipa OEM (na napravah ki imajo ze nalozen win10 ko jo kupis) to pomeni, da lahko reaktiviras win10 samo na tej napravi. Ce gre maticna gre tudi licenca.
Ce je licenca tipa Retail (win10 ki jih kupis posebej) lahko licenco preneses na drugo napravo (vtipkat moras kljuc), na stari pa jo moras najprej odstranit.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok_S
Član
Član



Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Prispevkov: 291
Aktiv.: 4.34
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 17, 2020 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dušan najlepša hvala za tako izčrpna navodila. Vsekakor mi bo pomagalo. Sedaj sem instaliral Win7 s pomočjo licenčnega ključa z drugega PCja. Notebook sem podaril znancem. Ker gre za dobro mašino in se pogosto vidimo ga bom vseeno nadgradil na Win10 in porihtal.
Bom pa poskusil še na tem klasičnem PCju od katerega sem vzel ključ, če se ga bo dalo nadgraditi na win10. Imam pa še en zelo dober Notebook kateremu je crknil displej in če ga najdem bom zadeve preveril še na tem.
Vsekakor najlepša hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok_S
Član
Član



Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Prispevkov: 291
Aktiv.: 4.34
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2021 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobil sem namig, da je tole orodje zelo uporabno.

Za serijske številke starih Win in Office pred nadgradnjo:
https://www.magicaljellybean.com/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s53al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Prispevkov: 177
Aktiv.: 1.32
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 10, 2021 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za office 2003 nadgradnja iz doc. na docx. je je pa tukaj https://download.cnet.com/Microsoft-Office-Compatibility-Pack-for-Word-Excel-and-PowerPoint-File-Formats/3000-18483_4-10648733.html

Na XP preverjeno deluje.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 65 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group