www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kabel za RS485
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 156
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 10, 2022 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo, ko razmišljam, kaj imajo faze in različni vtikači sploh vezo?
Mislim, do RPIja pride usmerjen 5V tok, ki naj bi bil isti pri obeh ne glede na faze.
A ne bi bilo podobno za mrežne povezave npr. med računalnikom in usmerjevalnikom, če bi bila na različnin vtičnicah?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2462
Aktiv.: 12.59
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 10, 2022 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težava je v tem, da galvansko ločeni napajalnik ni povsem galvansko ločen zaradi kapacitivnosti med vhodom in izhodom.
Glej Y capacitor question - how to make this SMPS safer? - EEvblog

xxxBASE-Tx in podobni uporabljajo galvansko ločitev s pomočjo transformatorjev.


Nazadnje urejal/a bostjang Pet Jan 14, 2022 10:54 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GUMY
trgovec



Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Prispevkov: 350
Aktiv.: 2.54
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2022 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa mrežna (Ethernet) povezava je na strani driverja galvansko ločena s transformatorjem, ki je ponavadi že vgrajen v vtičnico.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 156
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2022 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskušal še z GND na istem kablu, pa nič ne spremeni.

Bom poskušal še z osciloskopom pogledati, če mi bo kaj jasno.



IMG_20220115_151334.jpg
 Opis:
Fotka priklopa z GND
 Velikost datoteke:  3.8 MB
 Pogledana:  12 krat

IMG_20220115_151334.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1289
Aktiv.: 8.13
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2022 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neuporabljene žice v istem kablu ti vsekakor NE pomagajo. Veži jih na GND.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 156
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2022 3:15 pm    Naslov sporočila: icon_note  Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
Neuporabljene žice v istem kablu ti vsekakor NE pomagajo. Veži jih na GND.


Enkrat prej sem poskušal obe (barvno in črtasto), pa ni bilo razlike. Rahlo dvomim, da bo nek efekt. Mora biti nekaj hudo drugega.

Evo še zgodbe z osciloskopom. Sem si sposodil Pico-ta in namestil PicoScope na MacOS prenosnika. Dokler sem se malo igral, je še delalo, Potem sem pa vklopil RS485 analizator in PicoScope je zmrznil in sploh noče več delati niti ob ponovnem zagonu. Niti če ga ponovno namestim. Murphy je močno prisoten v tem projektu, pa tale PicoScope na Macu mi tudi ne deluje kot nek presežek. Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2462
Aktiv.: 12.59
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2022 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa je še priključeno na oba konca? Torej ali je zanka kako sklenjena (preko ozemljitve, drugih naprav)? Predvidevam, da uporabljaš neozemljena napajalnika?
Kaj imaš priključeno na rPi-ja za opazovanje (HDMI na ozemljen monitor ali Ethernet ali WiFi ali ...)?

Ali prav razumem, da imaš za te teste na oddajni strani DE/nRE vedno v visokem stanju, na sprejemni pa vedno v nizkem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 156
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 19, 2022 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Kaj pa je še priključeno na oba konca? Torej ali je zanka kako sklenjena (preko ozemljitve, drugih naprav)? Predvidevam, da uporabljaš neozemljena napajalnika?
Kaj imaš priključeno na rPi-ja za opazovanje (HDMI na ozemljen monitor ali Ethernet ali WiFi ali ...)?

Ali prav razumem, da imaš za te teste na oddajni strani DE/nRE vedno v visokem stanju, na sprejemni pa vedno v nizkem?


Razen napajalnika in RS485 kablov ni nič priklopljenega. In da, napajalnika sta brez ozemljitve. En je tak navaden, ki pride zraven telefonov, drugi pa je več-kanalni USB. Je pa res, da je na eni strani vmes še razdelilec z napetostno zaščito. Ga bom zaobšel, da bom preveril, če ni slučajno on kriv.

WiFi uporabljam za komunikacijo.

DE/nRE ... nič ne tikam. Samo dostopam do serijskih vrat (SerialPort).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1289
Aktiv.: 8.13
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 19, 2022 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oba DE signala sta lahko vezana skupaj ampak še vedno jih moraš vezat vsaj na Tx, na master strani.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2462
Aktiv.: 12.59
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 8:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mihies je napisal/a:
DE/nRE ... nič ne tikam. Samo dostopam do serijskih vrat (SerialPort).

Tako pa ne bo šlo. Signal mora biti ustrezno krmiljen. DE se aktivira pred pošiljanjem paketa in potem deaktivira. Nič čudnega, da ni delalo.

Za razliko od sheme tega modula, ima signal običajno pull-down, ki zagotovi, da ni aktiven med resetom mikrokrmilnika, vsaj v sistemih z več moduli na istem vodilu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mihies
Član
Član



Pridružen-a: Ned 16 Nov 2008 19:22
Prispevkov: 156
Aktiv.: 0.97
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
mihies je napisal/a:
DE/nRE ... nič ne tikam. Samo dostopam do serijskih vrat (SerialPort).

Tako pa ne bo šlo. Signal mora biti ustrezno krmiljen. DE se aktivira pred pošiljanjem paketa in potem deaktivira. Nič čudnega, da ni delalo.

Za razliko od sheme tega modula, ima signal običajno pull-down, ki zagotovi, da ni aktiven med resetom mikrokrmilnika, vsaj v sistemih z več moduli na istem vodilu.


OK, mogoče sem se malo nenamerno zlagal. Dejansko ob inicializaciji nastavim smer pošiljanja (vezano na nek pin). Verjetno je to DE/nRE? Je pa res, da to nastavim samo med inicializacijo, potem pa ne tikam več.
Če to ni to, je možno, da samo vezje na RS485 dela to avtomatično?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2462
Aktiv.: 12.59
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, pa saj imaš shemo modula in podatkovne liste.

In ne, vezje ni jasnovidno, da bi vedelo, da želiš npr. pošiljati enice.

Izmeri pravilnost DE/nRE z multimetrom (najbolje na samem 485 gonilniku), da se prepričaš, da to ni vzrok težavi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1289
Aktiv.: 8.13
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 20, 2022 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je hitrost "dovolj" počasna, se lahko signala vežeta na Tx.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 164 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group