www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težava pri obnovi ojačevalca
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mpeca
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Nov 2021 13:53
Prispevkov: 11
Aktiv.: 4.36

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 12:19 am    Naslov sporočila:  Težava pri obnovi ojačevalca Odgovori s citatom

pozdravljeni, sem precej začetnik v elektroniki, ampak se znajdem in s pravimi ljudmi in nasveti marsikaj rešim. Zato se tudi obračam na vas.

Popravljam "starodobnika" ojačevalec Marantz PM630. Našel sem ogromno hladnih lotov in prekinjenih vezi, zamenjal sem nekaj kondenzatorjev, zadeva se je zbudila, vendar ima na predstopnji ogromno bruma. Glavna stopnja deluje normalno, če priklopim direkt signal nanjo.

Te dni sem pa ugotovil, da je pri izhodu iz QS3 (opamp JRC4560D), torej pin 1 in pin 7(zeleno obarvana), čisto normalen sinus, kakor mu ga posredujem z generatorjem. Nato gre signal preko dveh kondenzatorjev 22uF 25V in tam se zadeve zakomplicirajo, (na vijoličnih točkah) signal postane totalno izmaličen, poleg tega da ni več simetričen, je tudi "pomaknjen navzgor", torej (ne vem, če se prav izražam) ima še enosmerno napetost nekje, od oka ranga nekaj mV.
Ta signal se nato odpelje do Volume selectorja, kjer je prisoten na Lin1 in Rin1 (modre točke), na Rout1 in Lout1 pa ni ničesar. Oranžno označena pa sta pina za Ground.
Volume selector ima prave napetosti, pravtako dobiva informacije od procesorja, ki krmili glasnost in ton.

Ker se praskam že nekaj dni po glavi, bi prosil za malo pomoči ali vsaj namig, da se premaknem iz te točke.



hfe_marantz_pm630_service.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  626.29 KB
 Pogledana:  28 krat

hfe_marantz_pm630_service.jpg



1641938288644.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.54 MB
 Pogledana:  7 krat

1641938288644.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 581
Aktiv.: 2.97
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 12:32 am    Naslov sporočila:  Re: težava pri obnovi ojačevalca Odgovori s citatom

mpeca je napisal/a:
signal postane totalno izmaličen, poleg tega da ni več simetričen, je tudi "pomaknjen navzgor", torej (ne vem, če se prav izražam) ima še enosmerno napetost nekje, od oka ranga nekaj mV.


Sklepam, da je to opis signala, ki je viden na sliki osciloskopa?
Meni se vidi bolj, kot sinus, ki je polvalno usmerjen....
Mogoče ne bi bilo slabo dodati link do sheme, ali pa vsaj podatek o "Volume selectorju". Kateri čip je to?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mpeca
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Nov 2021 13:53
Prispevkov: 11
Aktiv.: 4.36

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 12:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je cip toshiba ic9154p. Na shemi oznacen kot QG01.
Sheme ne morem dodati ker je prevelika (15Mb). Je pa to Marantz pm630. Se najde shema na internetih v pdf brez tezav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 581
Aktiv.: 2.97
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 12:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toshiba ima TC9154P. Verjetno bo ta...
Preglej predvsem negativno napajalno napetost tega čipa.
Ni potrebno dodajati sheme... Lahko pripneš samo link do nje..

Da ločiš na kateri strani je težava odlotaj upor R602 2K2 in primerjaj signal levega in desnega kanala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mpeca
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Nov 2021 13:53
Prispevkov: 11
Aktiv.: 4.36

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Maranz PM630
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mpeca
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Nov 2021 13:53
Prispevkov: 11
Aktiv.: 4.36

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na čipu TC9154P imata pin1 in pin 16, +6v in -6v kakor po shemi.
Na vhodu L1 in R1 je tak signal, kot je prikazan v sliki v prejšnjem postu, vse ostalo je pa na nuli, niti L2 in R2 nimata signala. Outputi pa sploh ne. Torej tu se ustavi signal, če razumem prav. Šanse da ta čip ne deluje več so kakšne? Šef in sodelavec pravita da majhne. Bi moral preživeti tudi višje napetosti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 581
Aktiv.: 2.97
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2022 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z malo domišljije lahko hitro ugotoviš, če je TC9154 zanič. Poglej datasheet za ta čip.
Lahko ga izločiš iz poti signala.

Za en kanal :

pin2 je drsnik potenciometra
pin3 je en konec potenciometra
pin4 je drug konec potenciometra

Kot sem že prej napisal: R 602 ven... pa bo hitro vse jasno.

Aja.. MaranTz je;) Pa tukaj se ni treba prijavljat: https://www.manualslib.com/download/896926/Marantz-Pm630.html
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Knap
Član
Član



Pridružen-a: Ned 21 Nov 2010 14:20
Prispevkov: 66
Aktiv.: 0.49
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 1:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je ta brum v rangu 50Hz? Jaz bi najprej poizkisil z dodatnimi masami ali pa vsaj vse mase še enkrat preveril. Velikokrat ni dovolj instrument. Kljub slabemu kontaktu lahko "piska", v bistvu javlja dober kontakt. Čipovje pred končno stopnjo je bilo zelo redko kdaj v okvari.
Opravi meritev z maso in napajanjem +/- na čipu. Masa sta pina 4 in 13 oznaka GND.


Samo za info.: To je stara zadeva kjer je bilo silicija "preveč" ne samo dovolj. Skratka polprevodniki so bili kot vse ostalo predimenzionirani glede na današnje razmere ko je vse pod minimumom in že deluje normalno pri napetosti tam kjer je bilo včasih koleno. Napačno si oblečen in konec. Sploh ne čutiš kdaj je preskočila iskrica. Zakaj že je izginil HiFi ne "WiFi"?

_________________
Iz črnega na belo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mpeca
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Nov 2021 13:53
Prispevkov: 11
Aktiv.: 4.36

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, da povem kaj sem včeraj uspel ugotoviti. Končna stopnja je ok, če ji dam signal na vhod je na slušalkah lep čist signal pri 100Hz, kakor je nastavljeno na generatorju.

Vzel sem ven RG02 (2.2kohm) in zgodba je ista. Na strani kjer sled pride do upora je signal ok (lep sinus), na drugi strani upora, kjer se spaja s čipom, je signal porezan v spodnji periodi. Upam, da se razumemo. Bom pa vtaknil še en potenciometer in videl kaj se zgodi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Prispevkov: 3314
Aktiv.: 18.16
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mpeca je napisal/a:
Torej, da povem kaj sem včeraj uspel ugotoviti. Končna stopnja je ok, če ji dam signal na vhod je na slušalkah lep čist signal pri 100Hz,


Question

_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2462
Aktiv.: 12.59
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je na obeh straneh uporov RG01/RG02 tak signal, potem sta mogoče elektrolita CS03/CS04 suha. Če je signal na spodnjih pikah tak, kot na osciloskopu (ali je?), potem to ni razlog, da na izhodu ni ničesar.
Ali je na izhodu tišina?

EDIT: R6xx -> RGxx in C5xx -> CSxx ?


Nazadnje urejal/a bostjang Pon Jan 17, 2022 9:08 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 581
Aktiv.: 2.97
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2022 11:25 pm    Naslov sporočila:  Re: Težava pri obnovi ojačevalca Odgovori s citatom

mpeca je napisal/a:
zadeva se je zbudila, vendar ima na predstopnji ogromno bruma.


na Rout1 in Lout1 pa ni ničesar.


Že vhodni podatki ne štimajo....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mpeca
Član
Član



Pridružen-a: Tor 09 Nov 2021 13:53
Prispevkov: 11
Aktiv.: 4.36

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2022 12:36 am    Naslov sporočila:  Re: Težava pri obnovi ojačevalca Odgovori s citatom

MOND je napisal/a:
mpeca je napisal/a:
zadeva se je zbudila, vendar ima na predstopnji ogromno bruma.


na Rout1 in Lout1 pa ni ničesar.


Že vhodni podatki ne štimajo....


Ja res je, zveni čudno. Vendar če odstranim briko iz preout v main, ter pripeljem preko chinch kabla signal (sinus 100Hz) na main, je v slušalkah slišati vse normalno, brez bruma. Torej, čim vklopim nazaj briko in torej povežem obe stopnji skupaj, se pojavi brum, postopno, ne v šusu.

Glede zgornje sheme pa... danes sem šel skozi celotno vezje in ugotovil, da shema sploh ne štima. Namreč manjka kar nekaj elementov, nekatere zadeve so drugače speljane in predvsem ena napajanja niso takšna kot kaže shema. Poročam v naslednjih dneh kaj več. Danes je že malo pozno.
Tako, da najbrž bo tudi tisti "porezan" vhodni signal ok, ker je v bližini vhodov v čip par Zener diod, ki peljejo do GND pinov.
Sem že skracal shemo skupaj, jutri objavim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 581
Aktiv.: 2.97
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2022 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvoj zadnji opis kaže na posušen gladilni elektrolit v predojačevalniku, ali slabe spoje mase, kot je že omenil Knap....
Si meril napajalne napetosti pod obremenitvijo? Kam si pritaknil minus inštrumenta, ko si meril napetosti na TC-ju?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Knap
Član
Član



Pridružen-a: Ned 21 Nov 2010 14:20
Prispevkov: 66
Aktiv.: 0.49
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2022 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si popolnoma prepričan, da ni slabih spojev in so elektroliti in napajanje OK, posveti nekaj pozornosti temu v priponki - slika. Vsaj osnove moraš vedeti, da veš kaj in kje iskati. So pa pomembne tudi tuljavice ali dušilke v napajalni stopnji.
Če ne boš mogel razbrati iz slike si lahko dokument pogledaš tukaj
V večini primerov so v audio tehniki kombinacije pasivnih dveh ali treh elementov filtri. Vezne člene predstavlja en element. To so vedno pasivne komponente. Vsaj v analogni tehnologiji s katero se ukvarjaš ti. Polprevodniki so stikala in ojačevalniki seveda v kombinaciji s pasivnimi elementi, ki imajo tudi vlogo prilagoditvenih členov, če ti je bolj znana angleščina in digitalna tehnika so to pull-up ali pull-down upori, prilagajajo stanje 0 in 1. V analogni tehnologiji je še nekaj več kot 0 in 1.
Vsako vezje ali člen lahko sestavlja tudi več elementov. Za sedaj ostani pri osnovah dveh do treh elementov. Boš lažje razumel delovanje vezja.

Zamisli si, da računalnik obvlada samo 1 in 0 in edina operacijo z njima je samo seštevanje. Tudi o kvantnem računalniku se tukaj ne bomo pogovarjali. Samo čista osnova.
Nisem pa uspel pravilno razbrati iz tvojega sporočila ali želiš pomoč pri popravilu, da bi ga popravil sam ali, da ti povemo kaj moraš zamenjati. Slednje sploh ni zanimivo.

Še to: možnosti, da odpovesta oba kanala hkrat z enako napako in to na predojačevalcu z majhno tokovno obremenitvijo/potrošnjo, in veliko vhodno/izhodno impedanco in po vrhu še obe stopnji ločeni je nična.
Z eno potezo boš rešil oba kanala tako levega kot desnega. Sta upora za "vijolično piko" res na masi? Išči točke skupne obema signaloma. Običajno je to samo masa in napajalni del. V samih IC-jih so OP-ji ločeni. Zaradi njihove okvare se močno grejejo ohišja teh IC-jev in pa seveda posledično zaradi večjega toka nastane padec napetosti - napajanje. Imaš pa na načrtu lepo pripisane vse napetosti na vseh pinih IC-jev. Izkoristi to. Če ne želiš drugače preveriti mas jih izmeri tako, da daš eno sponko - skupni/črno na maso vhoda (recimo TAPE IN), nastavi merilni instrument (če ima možnost) na območje 2V DC (predpostavljam, da imaš digitalnega) in izmeri vse ostale mase na IC-jih in ostalih komponentah, ki morajo biti na masi. Če je vse OK in instrument zanesljiv moraš imeti vedno odčitek 0V, 0,2 ali 0,3 V je že preveč.
V prvem postu si omenil, da imaš občutek neke enosmerne napetosti nekje. To sem ti opisoval v prejšnjem odstavku. Kaj pa se zgodi, če vhod (AUX ali CD...) in to oba kanala vežeš na maso najprej na RCA konektorju in kasneje še na TC9154P. Še link do padatkovnega lista TC9154P
S pomočjo načrta ali podatkovnih listov lahko na tak način izločiš vse IC-je pred končno stopnjo. Če imaš osciloskop lahko meriš tudi z njim. ali pa celo brez instrumenta s signalom. Pazi edino, da ne boš povzročal bruma sam. Imej oklopljen kabl s priklopljeno maso na eni strani.



RC in CR člen.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  139.7 KB
 Pogledana:  2 krat

RC in CR člen.jpg



TC9154.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  146.46 KB
 Pogledana:  1 krat

TC9154.jpg



_________________
Iz črnega na belo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 164 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group