|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
haki Član

Pridružen-a: Ned 23 Sep 2012 12:58 Prispevkov: 90 Aktiv.: 0.58 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2022 12:22 pm Naslov sporočila: Brezžični termostat za grelec / bojler |
|
|
Pozdravljeni ,prosim za malo pomoči;
Na podstrešju imam kombiniran bojler za toplo vodo ( ogreva se preko centralnega ogrevanja in dodal bom električni grelec.
V grelec je nameščen klasičen kapilarni mehanski termostat.
Sedaj me pa zanima ali obstaja kakšen brezžični set " termostata na bojlerju " in upravljalne enote ki bi jo imal nekje v stanovanju ,da bi lahko po potrebi spremenil nastavljeno temperaturo in hkrati spremljal trenutno temperaturo vode v bojleru.
Sicer sem videl takšne komplete na aliexpressu , vendar nikjer nisem našel ,ki bi imel na oddajniku tisti kapilarni del-senzor ki se porine v grelec da meri temperaturo ??
Je takšna rešitev kot iščem ??
In še drugo vprašanje.
Na grelcu sta dva kontrolna priključka. L N . Verjetno je potrebno ozemljitev tudi priključiti ? Se priključi na samo ohišje ,ali se ne priključi ??
Hvala.lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2022 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno imam v uporabi (enostavno z dodanimi raznimi elementi) ta mehanski termostat v kombiniranem bojlerju v funkciji ogrevanja sanitarne vode z električnim ali vodnim grelcem (ogrevana voda iz centralnega ogrevanja). Pri ogrevanju sanitarne vode z vodnim grelcem so kontakti termostata obremenjeni le z nekaj mA.
Lp, jp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2022 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če se čisto razumemo..Če gremo na priklop grelca. Se priklopi z dvema ali s tremi žicami ?
Na samem grelcu sta samo dva priklopa za N in L . Verjetno je potrebna tudi ozemljitev ? Na samo ohišje grelca ?
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14 Prispevkov: 667 Aktiv.: 2.81 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2022 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ozemljitev varuje tebe, torej na ohišje bojlerja, saj se ne dotikaš grelca med delovanjem ampak ohišja. Ne škodi pa če ozemljiš obojno če je kakšen vijak na grelcu, tako kot je recimo pri pralnem stroju.
_________________ lp
baresi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2022 7:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni je bilo nekako logično da mora biti ozemljitev. Čudno mi je ,da ni priključka na samem termostatu. ?
In ravno to me sedaj bega ,če ozemljitev sploh sme biti na samem grelcu ?
po drugi strani pa vsaj v mojem primeru imam tisti ovalni grelec ,ki ima v sredini vijak za pritrditev . Avtomatsko ko daš gor tisto pritrditveno pločevino se vzpostavi stik med ohišjem grelca in samim kovinskim bojlerjem. Tako da je načeloma po moje ozemljitev lahko kar na sredinskem vijaku termostata zraven privijačena ?
V najslabšem primer ,če to ni pravilen priklop bo itak fid ven metalo ali se motim ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14 Prispevkov: 667 Aktiv.: 2.81 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2022 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
A na ohišju bojlerja ni vijaka za ozemljitev?
_________________ lp
baresi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Čet Feb 10, 2022 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na samem bojlerju ni vijaka.. Po moje ni nič narobe če se privijači direkt na ohišje grelca ??
ke rko se grelec vstavi v montažno odprtino na bojlerju ,in ko se pritrdi s tisto prečko ,je tako bojler in ohišje spojeno ? Sploh če bi še malo barvo očistil.
Ali sem v totalni zmoti ?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
364.17 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
364.17 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Feb 11, 2022 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
saj sem ti na FB napisal kako naredi
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Pet Feb 11, 2022 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala..Včasih so rekli več glav več ve.. Danes grem v akcijo , V Celju pri Semiču imajo baje vse vrste grelcev.
tako za en mesec bi rad naredil preizkus kakšna bo poraba v primerjavi če bi ogreval na nafto..
Za ene dve morda tri leta še malo kombiniram da pade cena toplotnih..haha..
Pride na vrsto potem komplet sprememba.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni