www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Slo banke in spletna varnost
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
miharix
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59
Prispevkov: 403
Aktiv.: 2.92
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2022 6:27 pm    Naslov sporočila:  Slo banke in spletna varnost Odgovori s citatom

Hoj,

vsem Slo bankam sem 19.5.22 poslal sočasno kratka vprašanja na temo e-banka/mobilna banka/avtentifikacije

Nekaj jih je odgovorilo, nekatere pa tudi do sedaj ne.

Prilagam, njihove odgovore in tabelo z vsemi odgovori na enkrat.

-
Povod za to je bil ker sem ugotovil, da NLB mobilna aplikacija je očitno zapečena na knjižnice GooglePlay
(kolikor se spoznam to pomeni: google slučajno reče to aplikacijo off -> vsi komitenti brez dostopa do banke)



Slo_banke_odgovori.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Slo_banke_odgovori.zip
 Velikost datoteke:  1.38 MB
 Downloadano:  54 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14555
Aktiv.: 65.34
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2022 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiva tema.

So pa na banki prav posliljeni z rabo mobilne aplikacije. Zadnjič me je klicala "kao moja osebna svetovalka" Češ da nimam mobilnega klika. Pa, če se lahko oglasim na banki. Še vedno namreč uporabljam klasičen klik z OTP generatorjem (tisti kalkulatorček) Na telefonu nimam nič za plačilne storitve. Povedal sem ji, da nisem prosil za "osebno svetovalko" Na telefon ne nameravam nič nalagat, ker pač nimam ustreznega telefona Mr. Green, ker pač telefon uporabljam le za telefoniranje. Wink Rekel sem ji da me ne rabi več klicati, če bom rabil nasvet, se bom oglasil na banki.

Skratka postali so nadležni kot razne zavarovalnice, prodajalci z raznimi kremami, prehrambenimi nadomestili...so hujši kot branjevke na tržnici.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3173
Aktiv.: 14.25
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2022 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moje mnenje je podobno. Spletno banko sem uporabljal dokaj kratek čas, ko je še bila možna 2FA s pomočjo OTP. Nova spletna banka pa ima le preko mobilne aplikacije.

Pri bančništvu zgolj preko mobilne aplikacije pa se sprašujem, kako sploh to ustreza 2FA, ko pa gre za eno napravo. Ali virus ne bi mogel prestreči vse interakcije uporabnika z aplikacijo in potem preko stranskih vrat omogočiti oddaljenega nadzora nad aplikacijo? Ali niso bili prav zaradi tega uvedeni OTP? V tem smislu je ukinitev OTP možnosti korak v varnosti nazaj.

Zanimivo pa mi je, da je vsaj pri dveh bankah avtentikacija različna za fizične (FO) in pravne osebe (PO).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1336
Aktiv.: 11.96
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2022 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi na mobilni aplikaciji za vstop rabiš geslo... eno je sama naprava, pri mobilnem telefonu pričakujejo da so ljudje zraščeni z njim, drugo pa je geslo ali biometrični podatek, prstni odtic, zenica očesa, ne vem ali je ša kaj možno Think

Zame osebno bi bilo enkratno geslo na e-mail dovolj, poleg gesla seveda.

Ker so slovenske banke nadležne kot hudir, tako kot ugotavlja Silvo, in ker očitno mislijo da so njihove storitve zlate (zaračunavajo stroške vodenja računa...) sem slovensko bančno sceno zapustil in sedaj sem pri N26, kjer nimam nobenih stroškov.

Ja, pri N26 brez aplikacije ne gre in ne samo to, še telefon mora imeti android vsaj 6 če ne 7 ali več, ne vem, ker prej sem imel emulator Bluestacks na win7, sedaj imam dokaj nov telefon, tako da se ne poglabljam o starosti androida. Seveda mi je bilo bolj praktično uporabljat emulator na PC, ker je bilo hitreje, s tipkovnico lažje in hitreje odtipkam geslo, uporabljam miško in kolešček... in seveda ko plačujem položnice, vedno to delam preko spletne banke.
V spletni banki je lažje, vsaj zame, boljši pregled, ampak še vedno je potrebno vstop v spletno banko potrditi v aplikaciji, prav tako vsako nakazilo, OK, ni problema, imam odprto oboje hkrati.
Ja, če je nekaj zastonj, potem se menda ne bom pritoževal, če moram uporaiti še aplikacijo, saj pri naših bankah ni nič drugače.
Poleg N26 pa uporabljam še binance.com in njihovo kartico kjer imam dober cashback, tako da imam večino denarja in likvidnosti za sprotno poslovanje kar tam, mimogrede še trgujem s kriptovalutami, da mi denar ne propada.

S slovenskimi bankami se ne grem več, požrešni, vsljivi, samovoljni.

Moja izkušnja še iz časov Abanke, ko so se združili z NKBM, sem avtomatično brez mojega soglasja dobil limit, nikoli nisem prosil zanj, še več, izrecno sem zahteval, da limita nimam, pri NKBM so ga kar dodelili. Ko sem zaprl račun, so želeli podpis da se strinjam z ukinitvijo limita... nisem hotel podpisat, ker tudi nikoli nisem podpisal da limit sploh imam... ne morete zapreti računa... aja, potem se bom pritožil na Banko Slovenije, dobro veste da nisem dal soglasja za limit... potem so zaprli brez podpisa, očitno se samo norca delajo iz komitentov.

Da o delovanju in možnostih, fleksibilnosti, raje ne bi. Pri N26 imam popolno kontrolo nad računom, predvsem pa kartico, ki ji lahko v realnem času spreminjam limit porabe, lahko jo zaklenem, lahko izklopim plačila v tujino, spletna plačila, vsako kategorijo posebej, pri nas so to samo pobožne želje, pogosto pogojene z obiskom poslovalnice, daleč daleč capljajo zadaj. O tehnični podpori pri nas lahko le sanjamo, telefonski odzivnik, ki te šiba sem ter tja po meniju, pri N26 začnem klepet, če ne dobim takoj me oni kontaktirajo, večina težavic, če se pojavijo, so rešene v nekaj minutah in to od doma preko tipkovnice, nobenega problema.

Menim, da naše banke živijo predvsem od nediscipliniranih ljudi, ki so stalno v limitu, stalno v minusu in v kreditih, kredit na kredit...

Glede varnosti... hja, problem je, ker je vezano na telefon, jaz sem vajen, da je odklenjen, no, saj ga ne nosim s seboj, tako da mi je vseeno, seveda pa ga lahko hitro in preprosto odstranim iz dostopa do banke, blokada je preprosta in takojšnja

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 741
Aktiv.: 3.90
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 7:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
.....Ker so slovenske banke nadležne kot hudir, tako kot ugotavlja Silvo, in ker očitno mislijo da so njihove storitve zlate (zaračunavajo stroške vodenja računa...) sem slovensko bančno sceno zapustil in sedaj sem pri N26, kjer nimam nobenih stroškov.....


Malo mimo teme.
A lahko na kratko napišeš kakšen je postopek za vstop v N26.?
Lahko brez problema plačuješ položnice v Slo? Verjetno dobiš kartico tako kot pri ostalih Slo bankah?
Je potrebno potem na DURS kaj posebej javljati stanje?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 740
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 7:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene so 2x neprostovoljno pridružili k NKBM, najprej kot komintenta PBS, potem pa še A-banke Sad. Po pridružitvi so plačilno (debetno) Visa Elektron kartico A-banke nadomestili z "ekvivalentno" NKBM. Žal kljub "ekvivalentnosti" plačevanje pri Farnellu in še nekaterih drugih trgovcih ni več delovalo. Po več razgovorih na NKBM so le priznali, da je problem v kartici in ne pri prodajalcu ali stanju na mojem TRR.

Za spletne nakupe sem si potem:

- odprl račun pri N26: https://www.youtube.com/watch?v=Ir1rvb0DQsg,
- brezplačno dobiš le virtualno kartico, za fizično je potrebno plačati 10 EUR,
- ob odpiranju računa pri katerikoli tuji banki je odpiranje le-tega tega potrebno prijaviti našim "oblastem".

Kot je že povedal predhodnik, žal pri N26 brez mobilca ne gre. Za ostalo poslovanje (ta zaresni račun) uporabljam TRR @ BSK, predvsem, ker ponujajo možnost prijavljanja v spletno banko s fizičnim generatorjem gesla ("kalkulator"). Geslom in potrdilom, shranjenim tako ali drugače na PC ali mobilnem telefonu, ne zaupam najbolj.

Spletni banki sem se kljub stalnemu teženju telefonskih in SMS "pospeševalcev prodaje" izogibal, kolikor dolgo je šlo. Žal je poslovanje v živo na bančnem okencu med epidemijo korone postalo nevzdržno...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ekvivalentna alternativa N26 je še (vsaj) Revolut, ki ima poleg vseh N26 bombončkov še en izredno uporaben feature: kreiranje "enkratnih" virtualnih kreditnih kartic, ki jih lahko krasno uporabiš pri kakšnih prijavah, ki imajo npr. free 30 dnevni dostop, ampak moraš dati podatke o kartici (in seveda se potem 31. dan spomniš, da si se pozabil odjaviti, ko ti že potegnejo dol Wink ). Skreiraš kartico, se registriraš in ukineš kartico. That's it! Smile
(Pa Revolut ima še možnost trgovanja s kriptovalutami že kar znotraj appa, če koga zanima, nisem se pa nikoli poglabljal v to)

Stroškovno sta zelo tam-tam (zastonj osnovni account, plačljiva fizična kartica v rangu 5-10 EUR; N26 je včasih imel zastonj, zdaj ne več).

LP, g

p.s. Ne pozabite tudi na prijavo računa v tujini FURSu (https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/prijava_racuna_v_tujini/), kar se lahko stori online, je pa potrebno to urediti v 8 dneh po odprtju računa, če se prav spomnim.

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
grega09
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17
Prispevkov: 392
Aktiv.: 3.39

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri Revolut in N26 in podobnih vidim jaz iz izkušenj kot uporabnik par problemov:
- Če greš po tujini ni tako mala možnost, da ti kartico zavrne pri plačilu. Zakaj, ne vem. Z našimi bankami se to ne dogaja.
- Kredit za rešitev stanovanjskega problema ne bo šel preko N26 ali pa Revolut, vsaj zaenkrat še ne. Večina mladih, ki rešuje stanovanjski problem tako brez domače banke ne more. Razen, če nimajo sreče, da gredo ta starim tako na živce, da so jim ti že kupili bajto ali pa stanovanje.
- Kakor vem nakazilo plače s strani delodajalca še ni možno na te račune oz. ta račun ne more biti kot osnoven. Lahko ga imaš za zraven. Če se je kaj spremenilo, se pa pustim popraviti.
- Pa še kakšna malenkost bi se našla...

Drugače sem pa tudi sam uporabnik Revolut-a in zaradi razpršenosti planiram odpreti še N26. Zadeve pa tu res hitro delujejo in naše banke so res zadaj pri tehničnih zadevah. Najbolj me je presentilo nakazilo iz Revolut na TRR naše banke preko vikenda. V trenutku. Pri nas ne vem kaj delajo v takšnem primeru. Denar z lopato prestavljajo, pa čez vikend ne gre? Ajej...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1336
Aktiv.: 11.96
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede nakazila plače je že dolgo, da je lahko račun odprt kjer koli v EU, torej je N26 lahko osnovni in/ali edini. Delodajalec nima kaj komplicirat in tudi ne, ker ne smejo. Žena dela v JU in normalno dobiva plačo na N26 ki je njen edini račun.

Včasih je bilo pri N26 tako, da si kartico dobil takoj, ko je bilo na račun nakazano vsaj 50eur, mogoče je sedaj drugače, mogoče ni več brezplačna, mogoče je samo kavcija 10eur in ko jo prejmeš in potrdiš, kavcijo dobiš nazaj... nekako tako je pri binance, za kartico je bilo odvzeto 0,05BNB, ko sem kartico prejel je bil denar vrnjen, sem že pozabil kako točno je bilo.

Virtualne kartice so dobra zadeva, že nekaj časa razmišljam, da bi odprl račun pri revolut samo zaradi tega.

Kar se tiče prijave osebnega računa v tujini FURS-u, ja, res je treba prijavit, najlažje preko e-davkov, ampak ne komplicirajo če ni narejeno v 8 dneh, tudi mesec ali dva ni problema. Zanimivo je, da vpogleda nimajo, prav tako ne upoštevajo stanja, čeprav jim pošljemo potrdila, saj N26 ima možnost izpiska takih potrdil, ampak ne, preprosto ne upoštevajo... to je za izračun pri štipendiji, drugih transferjev s strani CSD nimamo več.

Kako se odpre račun pri N26 ali drugi banki?
Ali je res tako zelo težko pogledat na njihovo spletno stran?
Obstaja tudi nekaj vodičev, blogov, YT videov na to temo in to v slovenskem jeziku.

DURS ne obstaja več, sedaj je FURS.

Kartica pri N26 je mastercard, ena je dovolj za vse in kot sem že zgoraj napisal, je veliko možnosti, funkcij, blokad... in plačevanje v tujini s kartico od N26 dela normalno, le vključit je treba, ker privzeto so čezmejna plačila izključena, tako da jokanje kaj pri N26 ne dela je popolnoma neupravičeno, gre za neznanje pri uporabi.

Slovenske položnice se plačuje normalno, bolj preprosto, ni polja za vpis reference in kode pred referenco, je samo vrstica za sporočilo (message) kamor se vpiše za UPN npr SI12 xxxxxxxxxxxxx pri tej referenci je vedno 13 znakov, če je SI00 ali SI99 je drugače, pri ni treba vpisat nobene kode za referenco, vpišeš kar koli, na začetku so nekateri prejemniki plačil imeli težave, ker referenca ni bila prebrana pravilno ali pa plačnik ni pravilno vpisal, sedaj že dolgo časa deluje normalno.


Nisem prepričan katere jezike ponuja N26, jaz uporabljam angleški jezik, tudi če bi bil slovenski jezik na voljo, ga ne bi uporabljal, stvar navade, vse imam v angleščini, naj bo še to, tako kot OS na računalniku, telefonu, vsi programi, povsod enako, angleško. Mimogrede, tehnična pomoč pri N26 je na voljo v angleškem jeziku, zelo verjetno tudi v nemškem, kar je jasno, tako da kdor pričakuje da bo kar koli uredil po slovensko, to ni banka zanj. V današnjem času mi je samoumevno da splošno izobražen človek zna angleško vsaj toliko, da se lahko gre take zadeve, sicer je bolje da ostane doma in ima vse storitve domače in naj ga lupijo domače banke Twisted Evil

Za kredit ni treba biti komitent slovenske banke, ponujajo tudi nekomitentom, to v primeru, če že mora biti kredit, za rešitev stanovanjskega problema je to upravičeno, za vse ostalo pa večinoma neumnost in/ali nedisciplina.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
grega09
Član
Član



Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17
Prispevkov: 392
Aktiv.: 3.39

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Glede nakazila plače je že dolgo, da je lahko račun odprt kjer koli v EU, torej je N26 lahko osnovni in/ali edini. Delodajalec nima kaj komplicirat in tudi ne, ker ne smejo. Žena dela v JU in normalno dobiva plačo na N26 ki je njen edini račun.

Kartica pri N26 je mastercard, ena je dovolj za vse in kot sem že zgoraj napisal, je veliko možnosti, funkcij, blokad... in plačevanje v tujini s kartico od N26 dela normalno, le vključit je treba, ker privzeto so čezmejna plačila izključena, tako da jokanje kaj pri N26 ne dela je popolnoma neupravičeno, gre za neznanje pri uporabi.

Za kredit ni treba biti komitent slovenske banke, ponujajo tudi nekomitentom, to v primeru, če že mora biti kredit, za rešitev stanovanjskega problema je to upravičeno, za vse ostalo pa večinoma neumnost in/ali nedisciplina.

Glede računa kjerkoli v EU nisem vedel, super. Sicer malo dvomim, da bo EU večna, pa vseeno, bodimo optimisti.

Za tujino se ne strinjam. Večinoma deluje, včasih pa kje zatrokira, vsaj Revolut. Ne vem zakaj. In tudi nihče ne ve v tistem trenutku. Mastercard, VISA delujejo brez problema.

Vsi ostali krediti poleg stanovanjskega so potuha, se strinjam. Samo ne pa pozabiti, da si kot kreditojemalec v tujini še vedno "južnjak" in niti približno obravnavan pod enakimi pogoji, kot domači državljani. Enako velja tu za tuje. To imam v mislih, da živiš v eni državi, kredit jemlješ pa v drugi državi. Kot sem že omenil, večina mladih je kar lepo vezana na domače banke, v kolikor si želijo rešiti stanovanjski problem. To pa pomeni minimum 20 - 30 let. Razen, če mi kdo ne pride s primerom kredita iz tujine. Se da pa tudi tu marsikaj zmeniti, npr. brez vsiljenih zavarovanj, brez nekih dodatnih stroškov. Te banke so kot tržnica, za nove komitente se bodo kar borili. Imam v Sloveniji par računov odprtih, pa ne plačujem skoraj nič stroškov, tudi za prenose med njimi ne. Se je pa več računov izkazalo za kar v redu ko so Sberbank blokirali v začetku leta...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1336
Aktiv.: 11.96
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kartica N26 je mastercard, tako da če delajo druge mastercard po tujini, dela tudi N26. Močno dvomim, da bi karice, ki so izdane pri slovenskih bankah kaj bolje delovale v tujini kot N26, ker so v ozadju drugačne razmere, predvsem pa je velikost tista in velike banke večinoma nimajo napak.

Glede kredita večinoma ni treba biti komitent banke da ga dobiš in celo pod enakimi pogoji. Ja, torej ni treba imeti račun odprt pri nas, pa vseeno lahko dobiš kredit pri nas, saj je to čisto ločen posel. Banke seveda izsiljujejo, kaj pa si kot stranka izpogajaš je nekaj drugega.

Dokler imamo dovolj opcij, imamo nekakšnega "asa v rokavu" in smo mogoče na boljšem pogajalskem izhodišču.

Še ena cvetka, sem že nekje 1x napisal, pa naj bo še 1x.
Prijatelj sosed je socialni problem in ima edini prejemek podporo in za to seveda mora imeti odprt račun. Prej je imel pri NLB, potem so poslovalnico na Bledu zaprli, najbližja potem v Kranju, ja fajn ane. Ker sam ne zna, sem mu pomagal zapreti račun in odpreti novega pri Gorenjski banki na Bledu. Pri zapiranju računa so pri NLB komplicirali, ker ima tip nekaj izvržb in so trdili, da računa ne more zapret. Ker sem jaz to že prej vedel, da utegne biti težava, sem se pozanimal pri FURS in pri Banki Slovenije, oboji so rekli da ni problema, da to ni ovira, da je edina možna ovira, da kakšna banka ne bi želela odpreti računa, obstoječa ga ne sme zapreti samovoljno, preprečiti pa tudi ne sme.
Gre prijatelj na banko in kmalupride ven, pove kje je problem, greva skupaj notri oba, zahtevam poslovodjo in vprašam kje je problem... začne razlagati, jaz pa odvrnem, dajte mi to pismeno, da bom to poslal s pritožbo na Banko Slovenije, saj sem se že pozanimal in ne sme biti problema... no, potem se je račun dalo zapret takoj in brez problema... na koncu sem rekel, zakaj lažejo in farbajo ljudi.

Dobro je vedeti kakšne so naše pravice in možnosti, treba se je informirati in odgovore iskati tudi direktno pri FURS in pri Banki Slovenije, radi pomagajo ko gre za konkretna vprašanja, seveda če imajo nek smisel in niso nekaj vsakdanjega kar bi moral vedeti vsak imetnik računa.

Po mojih izkušnjah vem, da pri naših bankah lažejo in imajo nepoštene poslovne prakse, zato vsakomur svetujem, da naj se izogiba teh oderuških bank in naj odpre tam, kjer je denarnici bolj prijazno.

@Grega09, zanima me tale tvoja opcija skoraj nič stroškov, meni se ne zdi da je 2,60eur mesečno kolikor znaša en najcenejših stroškov vodenja, da je to skoraj nič stroškov. Za nekoga ki nima, je teh 31,20eur lahko hrana za vsaj cel teden.
Zanima me zato, ker bi temu prijatelju svetoval ponovno menjavo banke, sva že an tem, da gre na N26, tja mu tudi FURS ne bo segel in banka mu ne bo vsakokratno vzela najmanj 20 ali 25 eur za izvržbo. Ja, rubeža ni, ker gre za socialni transfer, ampak banka svoje vseeno vzame, barabe.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

grega09 je napisal/a:

- Če greš po tujini ni tako mala možnost, da ti kartico zavrne pri plačilu. Zakaj, ne vem. Z našimi bankami se to ne dogaja.
- Kakor vem nakazilo plače s strani delodajalca še ni možno na te račune oz. ta račun ne more biti kot osnoven. Lahko ga imaš za zraven. Če se je kaj spremenilo, se pa pustim popraviti.


Tole dvoje se ne strinjam.

V tujini sem večkrat imel težave z našo Sparkasse kot pa z N26 ... (je pa res, da moraš v appu omogočiti plačila v tujini! Smile )

Nakazilo plače ni problem, ravno tako ne nakazilo otroškega dodatka (dasiravno so me najprej skušali prepričati v nasprotno, pa se nisem dal ... Smile )

LP, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Zanimivo je, da vpogleda nimajo, prav tako ne upoštevajo stanja, čeprav jim pošljemo potrdila, saj N26 ima možnost izpiska takih potrdil, ampak ne, preprosto ne upoštevajo... to je za izračun pri štipendiji, drugih transferjev s strani CSD nimamo več.


FYI: nimajo vpogleda, ampak "ročno" zahtevajo izpisek za tisti mesec, ko oddaš vlogo za otroški dodatek/znižano plačilo vrtca.

LP, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 3234
Aktiv.: 33.08

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Ekvivalentna alternativa N26 je še (vsaj) Revolut, ki ima poleg vseh N26 bombončkov še en izredno uporaben feature: kreiranje "enkratnih" virtualnih kreditnih kartic, ki jih lahko krasno uporabiš pri kakšnih prijavah, ki imajo npr. free 30 dnevni dostop, ampak moraš dati podatke o kartici (in seveda se potem 31. dan spomniš, da si se pozabil odjaviti, ko ti že potegnejo dol Wink ). Skreiraš kartico, se registriraš in ukineš kartico. That's it! Smile
(Pa Revolut ima še možnost trgovanja s kriptovalutami že kar znotraj appa, če koga zanima, nisem se pa nikoli poglabljal v to)

Stroškovno sta zelo tam-tam (zastonj osnovni account, plačljiva fizična kartica v rangu 5-10 EUR; N26 je včasih imel zastonj, zdaj ne več).

LP, g

p.s. Ne pozabite tudi na prijavo računa v tujini FURSu (https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/prijava_racuna_v_tujini/), kar se lahko stori online, je pa potrebno to urediti v 8 dneh po odprtju računa, če se prav spomnim.


Imam oba. Revolut za online, pa tudi fizično kartico in virtualno (enaka kot fizična, le da imaš samo številko in ne plastike). To za enkratno uporabo so začeli nekateri blokirati, ko gre za rezervacije ali garancije (npr. na bookingu je ne moreš več uporabljat - se je zgodilo, da so me iz recepcije klicali, da ne morejo poračunat, če imam še kakšno drugo kartico).

Kripto na revolutu je nekaj takekga kot športna napoved (pa ne zaradi revoluta, ampak zaradi "vrednosti" kripto, ki se menja). Sem uporabljal in je zelo enostavno. Kupuješ/prodajaš, ... le provizije je več kot pri namenskih ponudnikih, ki so izključno za kripto kovance.

Na FURS sem pozabil prijait enega od računov cca. 9 mesecev. Res pa nisem imel nič prometa gor. Niso nič komplicirali. Edina komplikacija je, da npr. CSD nima vpogleda v stanje na računu, tako da za kakšen otroški dodatek ali državno štipendijo zahtevajo, da jim pošlješ izpis stanja (dva klika v aplikaciji - "Generate statement" in "Send PDF").

N26 imam za "legalni fuš" (s.p.) - "bussiness account" in je tudi free. Pri nas ni banke, ki bi ponujala kaj takega, saj samo da zavohajo neko "poslovno" rabo takoj opalijo 50-100 eur na mesec..... Svoje hobi potrebe si tako zelo enostavno financiram čisto ločeno od vsega ostalega (beri: ni treba nikomur razlagat, zakaj sem dal 4k€ ze eno škatlo z displejem in gumbi).

Zaenkrat pa še nisem imel potrebe po spremembi na plačljivi paket. Parkrat sem presegel število brezplačnih dvigov z bankomata, ampak to še ne upraviči mesečne naročnine. Edina pomanjkljivost je, da R. in N26 ne omogočata "žehte" - pologa gotovine, oz. je to drago, ker bi moral to opraviti preko šalterja ene od naših bank, za kar pa imajo silno visoke tarife.

_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2022 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri plačljivem N26 paketu je morda zanimiva opcija potovalnega zavarovanja, alla Coris, samo mnogo bolj "resno", saj je v ozadju prva ali druga največja zavarovalnica na svetu. Kritja so neprimerljivo večja ("najvišji" corisov paket (nekaj med 100 in 200k) je kolega "pokuril" znotraj 12 ur v USA, ko so z avtomobilom zgrmeli v prepad ...), "level of trust" pa precej višji kot s Corisovo kartico.

LP, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 69 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group