www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Centralna peč - el. bojler
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s53al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Prispevkov: 908
Aktiv.: 5.52
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 30, 2022 7:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@hudamravljica tudi tebi hvala na odzivu. Najverjetneje bo to to.
Včeraj ni bilo planirano, a mi je peč ugasnila okoli 19h. Takrat je bio v bojleru (po tistih črticah) samo še tretina tople vode, ostalo je že odšlo.... Zaprl sem oba ventila in sedaj ko to pišem ne morem držat prsta pod pipo, tako vroča je še. Seveda, ni šla nazaj v sistem..

_________________
http://www.zimazakon.si/forum
Vremenska postaja Doblička gora https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=KPEUHQ IN https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IRNOME16
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1336
Aktiv.: 11.95
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 30, 2022 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem že napisal, da imaš verjetno narobe povezano peč...

Po natančnem pregledu vseh fotografij sedaj potrjujem, da to drži, vezava tvoje peči je napačna, čeprav deluje. Že primerjava s sosedovo enako pečjo, ti dokazuje, da je nekje nekaj narobe, no, ni zelo narobe in ni popolnoma pravilno.

Ko sem te vprašal oziroma te pozval, da preštej obtočne črpalke, ki jih imaš, nisi odgovoril ničesar. Od forumašev pričakuješ pomoč, sam pa ne storiš skoraj nič, da bi nam olajšal pomoč, sram te bodi !

Že logika ti pove, da rdeč priključek na peči pomeni vroča voda, moder priključek je povratek ohlajene vode iz sistema.

Kaj točno naj bi pomenila tista dva črna priključka zadaj težko razložim brez interne sheme peči, sheme priklopa peči, ki bi jo moral dobiti zraven.
Oba črna priključka sta zelo verjetno enakovredna, nahajata se na isti višini in ker sta skoraj na vrhu peči, sta skoraj enakovredna tistemu rdečemu priključku zgoraj na vrhu.

Pravilen priklop bi bil na rdeč priključek ker se tako peč sama odzrači v sistem, tako pa je bilo treba montirat odzračevalni lonček da je peč odzračena, saj je na vrhu zračni žep pri taki vezavi kot jo imaš. Sosed na primer, ima peč odzračeno v sistem, ker ima pravilno povezano.

Vidim, da je inštalacija še stara železna avtogeno varjena, ko ste menjali peč je bil priklop popravljen in prilagojen z bakrom, vse OK.

Priklop izmenjevalnika v bojlerju je napačen že od prej. Če ti je s prejšnjo pečjo delovalo pravilno, sedaj ne več, potem ste ob menjavi peči nekaj narobe naredili s cevnim termostatom (oranžni na cevi), lahko je narobe povezan, prevezan, črpalka deluje tudi če je peč hladna, kar je narobe v tem primeru, saj ti prazni bojler. Nekoč, ko je vse v redu delalo je bila verjetno črpalka vezana pravilno preko cevnega termostata.

Preveri delovanje črpalke !

Bojler je sicer lahko povezan za mešalnim ventilom, ampak v tem primeru dobi nižjo temperaturo, ampak če zadošča, če imate vroče radiatorje, potem je v redu.
V primeru nizkotemperaturnega ogrevanja radiatorjev je temperatura za mešalnim ventilom prenizka za ogrevanje sanitarne vode, torej je taka vezava nepravilna !

Ker vem, da ti s53al nerad upoštevaš nasvete in ker vem da najdeš nešteto izgovorov in ker si trmast, zelo verjetno ne boš storil nič od tega kar bi moral.

Vseeno ti bom predlagal, kaj bi bilo treba narediti.
Tvoj bojler, zgornji priključek CK predelaj.

Najprej zapri oba ventila na tej zgornji cevi: ventil neposredno na priključku bojlerja in ventil ki se nahaja na železni cevi na odcepu takoj za obtočno črpalko. Na nobeni fotografiji ni videti holenderja (holandec) na tej cevi, ker ni fotografirano pod takim kotom, da bi se videl. Nekje je, na fotki IMG_2842.jpg je videti, da je tam na vrhu tik pod ploščo volne, skriva se za vertikalno cevjo. Holender mora biti, ker drugače ni bilo mogoče sestaviti te povezave. No, ta holender odviješ in potem razdreš cevi do zaprtega ventila v bližini obtočne črpalke. Ta ventil dodatno zapreš s čepom.
Od holenderja napeljelješ cev do rdečega priključka na peči. Odzračevalni lonček prestaviš na najvišjo točko te veje, verjetno bo T kos pri holenderju dobra rešitev. Lahko od ventila na zgornjem priključku bojlerja napelješ cev na rdeč priključek na peči popolnoma na novo, seveda bo T kos potem pri tistem ventilu na bojlerju in na T kosu odzračevalni lonček.

Po predelavi bo voda iz peči sama krožila skozi bojler. Če bo peč hladna in bojler vroč, voda ne bo krožila in ohlajala bojlerja, ker je to samostojen tokokrog in ker je bojler višje od peči. Ne potrebuješ dodatne obtočne črpalke in ne potrebuješ termosifonske zapore oziroma nepovratnega ventila.

Tako kot predlaga hudamravljica z nepovratnim ventilom verjetno ne bo delovalo, ker nimaš ločene črpalke za bojler. Iz obtočne črpalke za sistem CK je tlak prenizek da bi ustvaril pretok skozi oviro kot je nepovratni ventil, saj nudi nekaj upora, njegova naloga pa je preprečevanje naravnega pretoka tople vode navzgor.

Posledica predelave je, da bo temperatura v bojlerju enaka maksimalni temperaturi kotla. Ne vem na koliko kurite, to boš sam vedel. Še vedno lahko omejiš temperaturo z vgradnjo termostatskega ventila ali elektromotornega ventila, ki ga krmiliš z elektroniko.

Kot sem napisal, predelava mogoče sploh ni potrebna, če je nekoč delovalo, sedaj pa nepravilno deluje, saj bistveni del cevi ni bil spremenjen. Verjetno je bilo tudi prej povezano enako na peč, samo dve cevi in nič drugega, vsaj videti je tako. Poskrbi torej, da se obtočna črpalka ustavi, ko je peč hladna. Nekdo je nejbrž nekaj spremenil v elektro vezavi črpalke ali narobe nastavil termostate.

To je to, najprej nisem mislil pomagat ker s53al nasvete pogosto ignorira, pa sem vseeno napisal, saj imam na tem področju ogromno izkušenj.

Svojo CK sem naredil sam, pred cca 25 leti ali več sem okoli peči sam avtogeno varil 5/4" železne cevi, varilne loke, del inštalacije, ves vodovod na bojler, ... Kasneje, ko sem postopno adaptiral hišo, sem inštalacijo naprej vlekel bakreno, veliko lažje kot varjenje d'oh!
O elektrifikaciji najbrž ne bo potrebno da pišem, itak da sem sam naredil ane.

Zakaj nekateri inštalaterji vlečejo cevi kar malo po svoje? pogosto zato, ker se jim mudi in naredijo tako, da je čim bolj enostavno, pri tem se ne sekirajo če je priklop napačen oziroma ni popolnoma pravilen. Ko zadeve nagajajo, ne delujejo, pa samo še obljubljajo da bodo prišli popravit ampak to se nikoli ne zgodi...

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3353
Aktiv.: 16.96

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 30, 2022 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam v mojem sistemu - tehnično enak kot v vprašanju - uporabljen en elektromagnetni ventil. Med pečjo in bojlerjem. aktiviran je takrat, ko je peč dovolj topla. In v celoten sistem - radiatorji in bojler - mi vodo pošilja samo ena obtočna črpalka. Tako da vse dela avtomatsko, brez da bi moral kaj premikat (imam punce v hiši in mora biti KISS).

Edit - protipovratni ventil mislim da nebi imel nekega velikega učinka... Razen pri preprečitvi gravitačnega pretoka pri ustavljeni črpalki, kar pa že itak EM ventil prepreči.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor K
Član
Član



Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37
Prispevkov: 78
Aktiv.: 2.91

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 30, 2022 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protipovratni ventil bo rešil to težavo. Lahko pa še dva tedna razpravljamo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s53al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Prispevkov: 908
Aktiv.: 5.52
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 30, 2022 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor K je napisal/a:
Protipovratni ventil bo rešil to težavo. Lahko pa še dva tedna razpravljamo...


Tudi tebi hvala @Igor K

Bom dobil enega, po potrebi se drugega centralista za mnenja o napačni vezavi kot je že ugotovil dva posta višje @v.j.

@v.j. se trudim po svojih najbolših močeh opisat problem. Eni razumejo, da tega sam nebom rešil, ti pa ne. Da ne poročam o končnih ugotovitvah, če sem začetnik teme pa ne drži.
Poročal bom pa tudi kako se bo končalo.
Forumi so pa zato, da si med seboj pomagamo, ne pa napadamo eden drugega, kot si že ugotovil @v.j. na sosednjem forumu.

_________________
http://www.zimazakon.si/forum
Vremenska postaja Doblička gora https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=KPEUHQ IN https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IRNOME16
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1336
Aktiv.: 11.95
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 30, 2022 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj šele razumem, da ti ne želiš rešiti problema, ti želiš samo potrditev problema.
Vzeto na znanje, da se na tvoja vprašanja ne bom več odzival in izgubljal dragoceni čas.
Želel sem samo pomagat... no, saj ne bom več. V dobri veri, da bom pomagal, sem očitno samo izgubljal čas. Brick wall

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 70 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group