www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fid stikalo in kabelska TV
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3158
Aktiv.: 14.23
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 1:56 pm    Naslov sporočila:  Re: Fid stikalo in kabelska TV Odgovori s citatom

cici je napisal/a:
Orion je napisal/a:
Vklop fida je bil normalen, ko pa sem ponovno vtaknil v vtičnico Tv, je fid znova reagiral. Prva misel je bila, da je nekako dobil udarec preko kabelske tv (Telemach), zato sem najprej priključil drugi TV in zgodba je bila enaka, reakcija fid stikala.

Po zgoraj napisanem TV ni defekten.

Kaj pa če je defektno FID stikalo na način, da je preveč občutljivo?

Ali pa se je v nekateri drugi napravi poslabšala izolacija in je potrebno samo še malo dodati za izklop FID? Za test predlagam izklop ostalih naprav (z dvopolnim odklopom, ne zgolj z varovalko).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3158
Aktiv.: 14.23
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2022 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali FID izklopi pri obeh polaritetah priključitve napajanja TV?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.52

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 04, 2022 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

huh, to pa je nekaj,
tisto o napaki s televizijo se verjetno da izključiti, ker sem najprej testiral z drugo, ki je imela dvopolni vtikač. Sedaj mi je serviser dal začasno v uporabo baje najnovejši vmesnik, ki sploh nima več koaksialnega priključka, ampak samo za eternet, se pravi deluje preko ip signala pa še to z nekaj malega zamika. Vse skupaj mi malo diši na nateg, ker tudi slika ni več tako ostra, tudi na HD kanalih ne, ki so bili prej čisti kot solza in sem resnično lahko videl vsak las. Najprej bom počakal, da se ta teden znova pojavi in mu bom posredoval vaše možne preizkuse, meritve in zna biti, da se bo napaka odpravila. Tisto o izolaciji, ki bi s časoma popuščala je malo, čeprav možno, čudno, ker je pred udarom strele v bližini vse delovalo bp. No pa še to, sem ravnokar preveril vtikač TV in je precej debela zadeva s tremi poli, se pravi ima ozemljitev, tv je Panasonic plazma.


Nazadnje urejal/a Orion Ned Sep 04, 2022 10:36 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.52

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 04, 2022 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Ali FID izklopi pri obeh polaritetah priključitve napajanja TV?

Bom probal, ko dobim svoj modem s koaksialinim priključkom nazaj. Sedaj dela normalno, ker je njihov koaksialni kabel priklopljen samo na njihov ruter na vhodu (katerega je tudi že zamenjal), skupaj z napajalnikom, ni pomagalo. Še enkrat poudarjam, tv ni priključen na koaksialni kabel, signal, sliko dobi preko Hdmi kabla.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1324
Aktiv.: 11.92
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 05, 2022 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dajmo najprej razčistit kaj sploh je katera od "škatlic".

Modem imaš samo en in ta je hibridni, ker ima kot je videti, vgrajen še router (usmerjevalnik) s 4 LAN izhodi (vtičnica RJ45) in Wifi in 2 izhoda za telefon (vtičnici RJ11).

To, kar ti opisuješ da je modem, to v bistvu ni, je samo TV komunikator oziroma STB (set top box). Prej si imel hibridni STB s koaks vhodom za gledanje TV v realnem času brez časovnega zamika in še dodatno RJ45 LAN vhod za gledanje TV v časovnem zamiku in video na zahtevo.

S hibridnimi STB so pri Telemachu razbremenili omrežje, ampak takoj ko gledaš v časovnem zamiku gre to vse preko IP in zasede pasovno širino namenjeno internetu.

STB je na TV priključen s HDMI kablom, tako TV ni več TV ampak samo še monitor z zvočniki. TV bi ostal v vlogi TV če bi vanj dal conax modul in se s tem znebil STB ampak v tem primeru odpade časovni zamik, signal dobiš prek koax kabla.
Ostane še smart TV na katerega naložiš aplikacijo EON in gledaš TV spet brez STB, v tem primeru signal dobiš izključno preko LAN ali Wifi.

Pri Telemachu lahko dobiš (in si ga tudi dobil) STB ki nima koax vhoda, ima samo LAN, to pomeni da se vse gleda v časovnem zamiku, tudi v realnem času ima nekaj malega zamika.

Da je slika preko LAN slabša kot preko koax je sicer možno, ker je lahko kompresija slike pri IP višja, se ne bi čudil pri Telemachu da je tako, je pa mogoče odvisno tudi od lokacije. Ne glede na to, če imaš hibridni STB, takoj ko si v časovnem zamiku, bi v tem primeru morala biti slika slabša kot pri gledanju TV v realnem času.

Sam imam oba STB brez koaks vhoda, ker sem tako zahteval, 3. TV pa je smart z naloženo aplikacijo EON, moram reči da je upravljanje bolj enostavno kot preko STB, sploh daljinec z miljavžnt tipkami je obupno neroden, pri smart TV Samsung pa z minimalno tipkami vse skupaj dosti bolj uporabno.

Upam, da smo vsaj osnovno razčistili nekaj pojmov.

Moje mnenje je, da je napaka lahko v televizorjih, precej verjetno pa je, da je napaka v inštalaciji, lahko se je napaka pojavila po udaru strele, da te napake prej v inštalaciji ni bilo. Da bi bila napaka na strani kabelskega operaterja močno dvomim, sicer pa lahko oplet koaksa ozemljil na mestu kjer pride v hišo. Seveda je pomembno, da imaš inštalacijo v hiši narejeno pravilno in je tudi ozemljitev pravilno izvedena.

Jaz imam oplet koaksa ozemljen, oziroma ozemljena je prva kovinska škatlica z F konektorjem, torej še pred modemom in ja, pred tem je še razdelilnik iz 1 na 4 koaks kable, vendar koaksov po hiši ne uporabljam več, nekaj sem jih že odstranil, ker sem rabil prostor v ceveh za UTP kable za LAN in RG179 za video nadzorne kamere.

Da se odpravi sum na televizorje, bi lahko le te priključil preko ločilnega transformatorja. Možno je tudi, da je napaka samo na vtičnici kjer je TV, za poskus potegni podaljšek iz drugega prostora, ki je zagotovo na drugi varovalki.

Vse Telemachove škatlice so napajane preko napajalnih adaptorjev večinoma 12V in praviloma zagotavljajo galvansko ločitev. Tudi televizor bi praviloma moral imeti in ga tudi ima, napajalnik, ki zagotavlja galvansko ločitev.
Upravičeno obstaja sum, da je v okvari kateri od napajalnikov, da prebija ravno toliko, da izklaplja FID, da je diferenčni tok že dovolj velik.

Povezava STB in TV s HDMI kablom pomeni, da sta GND od STB in GND od TV povezana. V nasprotju s tem, pa povezava z UTP kablom pomeni galvansko ločeno povezavo, saj so na vsaki RJ45 vtičnico ločilni signalni transformatorčki. Pri Povezavi s koaks kablom imaš spet povezane GND.

Ja, treba se bo nekoliko bolj poglobiti v te zadeve, videti je, da tako tehnik od Telemacha kot Orion nimata pojma od elektrotehnike... tako da bo tole najbrž moral rešiti nekdo, ki se dobro spozna na elektro inštalacije in telekomunikacije, elektrotehniko in ima tudi poznavanje kako to deluje in kakšne so povezave med napravami.

Na forumu načeloma lahko pomagamo, dajemo predloge in napotke pri iskanju napake, ampak če je na drugi strani nekdo, ki že same naprave poimenuje napačno in dejansko nima blage veze z elektrotehniko, je to nekakšna misija nemogoče.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.52

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 05, 2022 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za obširen odgovor, vse si lepo razložil, veliko od tega sem navedel tudi sam, npr. da je Tv že bil zamenjan, tudi druga vtičnica z daljšim podaljškom na drugi varovalki, drugače pa imam vse tako povezano kot si napisal, da imaš ti, od vhoda do routerja, od tam na STB, na vtičnici je tudi razdelilec z dvema izhodoma za hibridni modem in STB. Čisti laik ravno nisem, je pa res, da se nisem toliko potrudil in navedel imena in oznake vseh škatlic, ki so med seboj povezane. Tv je star že 15 let in deluje brezhibno, ni pa smart in me ne moti preveč, sem pristaš naravnih barv in tukaj je plazma še vedno špica.
Odločil sem se, da bom serviserju naročil, da mi prinese nazaj STB s koaksialnim priključkom in bom poizkusil korak po korak najdit napako sam. Napeljavo kabelske po hiši nimam razdeljene na več vtičnic, je samo ena vtičnica. STB sem resnično poimenoval malo nerodno, tudi hibridni modem z routerjem, LAN vtičnice uporabljam za povezavo s svojim Asus routerjem, ki je precej bolj kvaliteten in ima hitrejši WIFI z boljšim dosegom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3158
Aktiv.: 14.23
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 05, 2022 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še ena ideja za test. Praviš, da imaš TV ozemljen (se mi zdi klasika pri plazmah). Torej lahko HDMI odklop oz. kar oklop koaksialnega kabla priključiš neposredno na tvojo ozemljitev, brez uporabe TV. FID-a ne sme vreči ven.

Zdaj sem pomislil: Ali imaš mogoče kje uporabljeno ničenje? Za FID stikalom to ni dobra ideja in vodi v take simptome.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1324
Aktiv.: 11.92
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 05, 2022 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako kot je napisal bostjang, če oklop koaks kabla priključiš na ozemljitev, FID ne sme reagirati. Zakaj?

Če imaš vtičnice pravilno povezane preko 3 žilnega kabla oziroma 3 žic, potem je ozemljitev (zaščitni vodnik PE) praviloma napeljan mimo FID stikala.

Skozi FID gredo samo fazni vodniki in ničelni vodnik, ozemljitveni oziroma zaščitni vodnik pa gre mimo. Noben ničelni vodnik ne sme mimo FID stikala.

Izjema, ki praviloma ni dovoljena, je, da je tokokrog hladilne skrinje in/ali hladilnika, vezan mimo FID stikala, v tem primeru mora tudi ničelni vodnik tega tokokroga mimo FID stikala. Zakaj so se te izjeme marsikje naredile, je vzrok v občasnih težavah pri strelah, ker je včasih komu izklopilo FID, najraje seveda takrat, ko so bili vsi odsotni na dopustu nekje... vzrok za take težave je bil večinoma v slabo ali nepravilno narejeni inštalaciji.

Ničelni vodnik in zaščitni vodnik sta pred FID stikalom lahko združena, v bistvu je to celo priporočljivo, da se res zagotavlja enak potencial. Od FID stikala naprej mora biti ločeno.

Morebitno ničenje za FID stikalom bo sicer delovalo, ampak v primeru, da združiš ničeno vtičnico in zunanjo ozemljitev, bodo težave, tako kot piše bostjang.
Torej, preveri, če ni slučajno kakšna vtičnica ničena, namesto da bi bila priključena 3 žično.

Pravilno se boš lotil reševanja problema, tako da boš tako kot si napisal, postopno iskal in preizkušal.

Če še nimaš, poveži oplet koaksa kjer pride v hišo na hišno ozemljitev, seveda uporabi dovolj debel vodnik, vsaj 6mm2, meritev potenciala pa tudi ne bo škodila. Praviloma ima Telemach dobro ozemljene kable, tako da ne bi smelo biti problemov.

Mimogrede ena zanimivost, pred dobrim tednom, ko je strela usekala v bližini, mi je doma padel internet in TV, preko Wifi dela normalno... Shocked
Reset modema ni pomagal. OK, grem preverjat 8 portni switch ki je za modem-routerjem od Telemacha. Nekako ugotovim, da če niso vštekani vsi UTP kabli, da deluje, ko so vsi, ne deluje več, zato selektivno iščem vzrok. Našel se je krivec, en od računalnikov je... kje je problem nisem našel, je bil prižgan, ampak nisem preverjal če je vse OK z njim, slika na monitorju je bila, drugega nisem preverjal, samo kabel, ki je bil dober glede na test s testerjem za pravilno razporejene pine. OK; kabel je vzrok, ampak kako? provizorično potegnem kabel po tleh skozi 2 vrat in poskusim, spet pade mreža... medtem se vrne sin in mu pravim naj proba speedtest... ne odziva se miška, niti tipkovnica, nič, slika je... prisilni reset je rešil težavo, kot kaše se je računalniku nekako sfuzlalo in je delal težave na mreži, sam pa je bil neodziven na zunaj... Kakor koli, ni crknilo nič, le računalnik se je očitno tako zaciklal, da je povzročil izpad mreže, kako in zakaj, pojma nimam

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3158
Aktiv.: 14.23
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2022 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale Ethernet problem je sicer offtopic.
Ko se je OS obesil, pač ni več procesiral paketov iz gonilnika mrežnega vmesnika, ki pa je še delal. Slednjemu se je zapolnil medpomnilnik, zato je začel na mrežo pošiljati STOP oz. PAUSE pakete. Mrežno stikalo, ki pozna IEEE 802.3x to obravnava zgolj za lokalni link. Ker imaš (očitno) stikalo, ki ne pozna nadzora pretoka, te pakete obravnava tako, kot ostale broadcast pakete in jih pošilja na ostala vrata. Ostale naprave tako ne smejo več pošiljati paketov na mrežo. Zgodilo se je tudi meni (ne zaradi strele) tako, da poznam.
Pošiljanje PAUSE paketov lahko izklopiš v nastavitvah mrežnega vmesnika, prav tako odzivanje na njih. V določenih okoljih se to izplača izklopiti. Nadzor pretoka je tako ali tako tudi v TCP.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.52

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 01, 2022 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, majhen update, najprej sem se dotaknil z oklopom koax kabla svoje ozemljittve in seveda je fid stikalo zopet vrglo ven. Po vseh možnih preizkusih, izklopih, sem končno poklical svojega električarja, ki mi je delal inštalacijo, je praktično moj električar, ki je sodeloval pri vseh kasnejših dodatnih posegih in montažah, kot nekak hišni zdravnik in lotil se je najprej preizkusa fid stikala, nato kvalitete moje ozemljitve v priključni omarici in je kaj hitro ugotovil, da nekje prebija moja ozemljitev in sicer na šestih linijah. Kje to točno je, bo si moral vzeti kar nekaj časa, da bo šel iskat napako od linije do linije. Zaenkrat je odklopil teh nekaj mojih ozemljitev, (6) in sedaj lahko imam priključen Telemachov koax, brez da bi mi vrglo fid stikalo ven.
Zaenkrat toliko o tem, hvala vam, ki ste sodelovali v tej temi s svojimi prispevki in sugestijami.
Ko bo napaka najdena, se javim...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3158
Aktiv.: 14.23
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 01, 2022 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Orion je napisal/a:
in je kaj hitro ugotovil, da nekje prebija moja ozemljitev in sicer na šestih linijah.

Kaj je s tem mišljeno? Stik med ozemljitvijo in ničelnim vodnikom? Če je temu tako, potem je inštalacija zelo nekvalitetna, saj pomeni, da je poškodovana izolacija obeh vodnikov.
Ali linija pomeni vod iz omarice do porabnika/vtičnice?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Orion
Član
Član



Pridružen-a: Sre 31 Avg 2022 16:10
Prispevkov: 10
Aktiv.: 0.52

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 01, 2022 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Orion je napisal/a:
in je kaj hitro ugotovil, da nekje prebija moja ozemljitev in sicer na šestih linijah.

Kaj je s tem mišljeno? Stik med ozemljitvijo in ničelnim vodnikom? Če je temu tako, potem je inštalacija zelo nekvalitetna, saj pomeni, da je poškodovana izolacija obeh vodnikov.
Ali linija pomeni vod iz omarice do porabnika/vtičnice?

Ja, v tem primeru linija pomeni vod iz omarice do porabnika/vtičnice. Malo imam na sumu razsvetljavo okrog hiše, to je povezava na sedem lučk, ki jih vklaplja svetlobni senzor. Verjetno imaš tudi prav, da je stik med ozemljitvijo in ničelnim vodnikom, zato tudi meče fid stikalo ven.
Med tem sem se pogovarjal z enim dobrim električarjem, ki mi je omenil, da je v svoji karieri imel en sam takšen primer in da je napako zelo mučno odkriti in naj se kar držim svojega, ker se menda električarji takšnih napak po navadi otepajo.
Zdaj pa tudi mene že vse skupam močno zanima, vsekakor, ko bo, se bom tukaj zopet oglasil. Zaenkrat hvala še enkrat in lep pozdrav vsem, ki ste sodelovali...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok_S
Član
Član



Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Prispevkov: 417
Aktiv.: 4.30
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2022 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ničelni vodnik nima dobrega kontakta!!!
Preglej vse od ničelne zbiralke naprej, najprej pa seveda dovodne kable in spoje.

Seveda predvidevam, da ste že pregledali, če kje kakšen porabnik ne prebija. Zunanje luči popolnoma odklopi in preveri.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Prispevkov: 292
Aktiv.: 2.02

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2022 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FID deluje tako, da meri razliko tokov skozi tuljavo (tok v fazi minus tok v nuli). Če je ta razlika 0 ali manjša od nazivnega diferenčnega toka v mA, potem FID ne bo izklopil.
Težave pa velikokrat nastanejo, ko nekdo pomotoma nulo zamenja za zaščitni vodnik. To se lahko pojavi pri ozemljitvi raznih oklopljenih kablov. Namesto, da se priključijo na vodnik izenačevanja potencialov se pomotoma priključijo na nulo. In dokler se tega oklopa nekdo ne dotakne oz ne pride v dotik s pravo ozemljitvijo, tokokrog ne bo sklenjen in FID ne bo reagiral.
Lahko povem svojo izkušnjo. Ko sem pred leti naredil prijatelju elektično inštalacijo v novi hiši, me je po par letih poklical, češ da se mu je pokvaril FID. Ko sem si stanje ogledal sem ugotovil, da ni nič narobe. Izkazalo pa se je, da je FID izklopil, ko je njegova žena želela likati v spalnici. Epilog pa je bil, da je bil likalnik z dvojno izolacijo in priključni kabel dvožilni z dvopolnim vtikačem. Ko je prijatelj menjal vtikač (pač zaradi ne vem katerega vzroka) je namesto dvopolnega namestil tripolnega in po nekdanjem sistemu ničenja v vtičnicah, v vtikaču povezal nulo z zaščitnim kontaktom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3158
Aktiv.: 14.23
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2022 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvarkel je napisal/a:
Ko je prijatelj menjal vtikač (pač zaradi ne vem katerega vzroka) je namesto dvopolnega namestil tripolnega in po nekdanjem sistemu ničenja v vtičnicah, v vtikaču povezal nulo z zaščitnim kontaktom.

Še dobro, da je imela vtičnica povezan ozemljitveni kontakt, sicer bi imel fazenje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group