www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zmanjšat moč bojlerja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kvarkel
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Prispevkov: 171
Aktiv.: 1.31

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 15, 2023 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
kvarkel je napisal/a:
To je samo navidezno dobra ideja. Povzročaš pa v omrežju nepotrebne konice pri vsakem prehodu napetosti skozi nič. Poleg tega je cos fi takšnega RC bremena -0,5.

Kakšne konice? Tok je še vedno sinusen in to je v omrežju nekaj normalnega. Poleg tega tole proizvaja jalovo energijo. Večji problem vidim v slabšem cos fi, torej tok zmanjšan manj kot je pa moč zmanjšana.

Narobe sem zapisal. Ne pri vsakem prehodu skozi nič, ampak pri vsakem vklopu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2791
Aktiv.: 13.43
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 15, 2023 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ob vklopu je kondenzator prazen (izprazni ga vzporedni upor, ki je potreben (tudi) zaradi varnosti), kar pomeni, da je v trenutku vklopa situacija enaka, kot pri direktnem vklopu grelca oz. upora.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Prispevkov: 171
Aktiv.: 1.31

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2023 2:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Ob vklopu je kondenzator prazen (izprazni ga vzporedni upor, ki je potreben (tudi) zaradi varnosti), kar pomeni, da je v trenutku vklopa situacija enaka, kot pri direktnem vklopu grelca oz. upora.

Ja, ampak ob vklopu je vsekakor nek prehodni pojav. Res je ob vkopu omejitev upornost grelca, ker ima takrat kondenzator upornost 0. Ampak tok takoj po vklopu ni sinusen ampak se od maksimalne vrednosti, ki jo določa upornost grelca, niža po eksponencilani krivulji do vrednosti, ki jo določa impedanca, potem pa niha sinusno naprej. Saj verjetno, ker gre za kratko časovno konstanto, ne vpliva na omrežno napetost.
Je pa bil moj namen bolj kot opozorilo, da pa takšni eksperimenti vseeno lahko povzročajo motnje v bližnji soseščini.
Mislim, da so problematične tudi metode z diodami.
Skratka, v električnih inštalacijah je pač treba zagotoviti enakomernost obremenitev po fazah oz. v primeru enofaznega priključka z limitorji, ki ob preobremenitvah izklapljajo manj pomembne porabnike, ali pa v bojlerjih zamenjati grelce z manjšimi močmi, ali kot je že nekdo omenil, časovno nastavitev vklopa grelcev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 1291
Aktiv.: 8.07
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2023 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Energetik-m je napisal/a:
Very Happy na ohmskem porabniku bo imela napetost prav takšno enosmerno komponento kot tok.

Ampak števec te ne meri, ker je pred diodo.

Števec sicer ima sinusno izmenično napetost, ampak, ko računa porabo (energijo), sešteva produkt posameznih vzorcev toka in napetosti. Ko bo v polperiodi, ko dioda ne prevaja, tok nič, bodo tudi ti prispevki nič. Torej bo kar prav izmeril dejansko porabo.

_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2791
Aktiv.: 13.43
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2023 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Najbolje bi bilo rešiti v smislu blokade, kot je napisal joze oz. še bolje, glede na porabo na ozki točki (merilnem mestu). To, da gre za dve stanovanji, se da rešiti s komunikacijo preko omrežja ali RF.

Ta teden sem se pogovarjal s prijateljem, ki pravi, da se to narediti s Sonoff moduli. Za krmiljenje namestiš Home Assistant na računalnik v lokalnem omrežju. Baje, da je programiranje enostavno, v smislu Scratch.
Npr. POWR3 na dovodnem vodu in BASICR2 za vsak bojler ali drug porabnik.
Sistem lahko razširiš še na kakšen drug porabnik, če utegne tudi brez bojlerjev biti preveč. Npr. blokada enega pralnega stroja, ko dela drugi (ker pač nočeš prekinjati pralnega cikla).

Podobno bi šlo z Shelly, vendar z več programiranja (kolikor razumem).


Nazadnje urejal/a bostjang Ned Jan 22, 2023 8:29 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s53al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Prispevkov: 551
Aktiv.: 3.69
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2023 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi imamo kombiniran el. bojler z centralno pečjo. Poleti, ko ne kurimo bojler deluje na elektriko. Ta ima, mislim, da pet nastavitev. Do polovice "črtic" je že dovolj vroča voda. Naprej ne gre. To ne bo rešilo tega problema, bi bilo pa zanimivo videt kakšno elektroniko ima notri. https://www.mimovrste.com/elektricni-grelniki-vode/gorenje-grelnik-vode-bojler-gb100or-492356
_________________
http://www.zimazakon.si/forum
Vremenska postaja Doblička gora https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=KPEUHQ
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Proteus
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Prispevkov: 1432
Aktiv.: 6.89

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2023 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Ta teden sem se pogovarjal s prijateljem, ki pravi, da se to narediti s Sonoff moduli. Za krmiljenje namestiš Home Assistant na računalnik v lokalnem omrežju. Baje, da je programiranje enostavno, v smislu Scratch.
Podobno bi šlo z Shelly, vendar z več programiranja (kolikor razumem).

Pri Shelly gre tudi z nič programiranja in ne potrebuješ Home Assistant-a.
V njihovi WEB aplikaciji imaš Scenes, kjer lahko na dokaj enostaven način avtomatiziraš manjše stvari.

Druga opcija, pri novejših Shelly-jih, pa je možnost skriptnega programiranja:
https://shelly-api-docs.shelly.cloud/gen2/Scripts/Tutorial/
Tudi tukaj ne potrebuješ Home Assistant-a.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 2791
Aktiv.: 13.43
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2023 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kje tečejo te scene in skripte?

Ideja Home Assistant -a je, da teče lokalno. Torej, da ne gredo paketki preko pol Zemlje vsakih nekaj sekund, pa tudi da zadeva deluje tudi, ko ni povezav stavbe z Internetom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Prispevkov: 1432
Aktiv.: 6.89

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2023 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Ideja Home Assistant -a je, da teče lokalno. Torej, da ne gredo paketki preko pol Zemlje vsakih nekaj sekund, pa tudi da zadeva deluje tudi, ko ni povezav stavbe z Internetom.

Skripte so lokalno na napravah in naprave lahko lokalno komunicirajo med seboj brez Home Assistant ali kakšnega drugega posrednika. Razen seveda lokalnega Wifi omrežja, ki ga potrebujejo za medsebojno komunikacijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 207 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group