|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2003 9:03 pm Naslov sporočila: Laserka izdelava TIV |
|
|
Nadaljevanje iz teme 220v-110v
Zanima me kakšno imate mnenje in ali sploh dajete možnost, da bi skozi laserski printer nekako spravil pertinaks in na njega "izpisal" TIV.
Sam namreč delam TIV po postopku, da sprintam na lasersko foljo, potem pa prelikam na pertinaks, čez pet minut pa že jedkam.
Ker pri likanju vedno ne zadanem temperature, včasih vezice malce razpackam, kar pa seveda nikakor ne izgleda.
Iskal sem že kakšen rabljen ploterček A4, pa na žalost nikjer tega za dobit.
Če mi lahko kdo pomaga z kakšno idejo, se priporočam.
Lepo pozdravljeni
Boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infrared Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.75
|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2003 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa fotopostopek?, malo težje , je pa mnogo ceneje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2003 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, saj sem delal že tudi po fotopostopku in to celo nekaj serij kit kompletov pred leti, če pa sem čisto odkrit imam bolj malo časa in mi fotopostopek vzame le tega pa še voljo zgubim zraven.
Žal sem eden tistih, ki se odloči, da bo nekaj delal pol pa gremo.
Razen tega pa je laser printer še malo IZZIV.
LP
Boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2003 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole z izpisom na ploščo z uporabo omenjenega printerja po mojem ne bo šlo. Zelo uporaben zna biti za tiskanje samih folij glede na to da lahko reguliraš količino prahu ki ga pušča na foliji oziroma papirju, s tem pa lahko dosežeš precej neprosojen film za uporabo v fotopostopku. Pod pogojem seveda da boš kje še prišel do primernih tonerjev. Kar pa se izdelave tiv z uporabo fotopostopka tiče tudi ta ni ne vem kako zahteven in dolgotrajen. Natisneš film, osvetliš, razviješ in jedkaš. Osvetljevanje in razvijanje ne vzame več kot dobrih pet minut če uporabiš že foto oslojeno ploščo. Pa še ena stvar je vredna razmisleka - verjetno se boš po kvaliteti z likanjem težko približal tiskaninam ki so izdelane na omenjeni način.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2003 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki se popolnoma strinja s tabo.
...........zraven vsega prej omenjenega pa je tu še problem prostorska stiska.Že sedaj imam srečo, da me moja boljša, pa res taboljša polovica ne vrže iz jedilnice, saj se zgodi da zraven piščanca na mizi stoji še spajkalnik, med solato pa še kak IC na srečo zašel.Da še privlečem v stanovanje škatlo za osvetljevanje, pa še dodatne kemikalije za razvijanje....
V naslednjih dneh mislim izdelat nekaj TIV, pa bom probal poslikati in pokazat kako izgledajo tale moja vezja.Sam msilim, da niti niso tako hudo slaba, vempa da kvaliteta res ni.
LP
Boco
p.s. Imam pa še tiskalni STAR Wintype4000, no ta je še delujoč in ga uporabljam mislim pa, da ima drugačen sistem "navijanja" listov, ali bi se tu mogoče dalo kaj narediti |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infrared Član

|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2003 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
ste kdaj probali nitro , pri izdelavi TIV predlog? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2003 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Infrared, ali bi mogoče lahko za tiste, ki ne vemo zakaj gre malce obrazložil tale nitro?
Lp
Boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infrared Član

|
Objavljeno: Čet Sep 04, 2003 9:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko, dobra finta za tiste , ki imajo slab laser in škrtarijo pri folijah( uporabljajo paus) . Za začetek bi vam svetoval da v knjigarnah nabavite spraj AFTERPRINT: predlogo enostavno sprintate na paus potem pa s sprejem -previdno- pošpricate. če pretiravate se vam pač vezice razpacajo. V spreju je čisto navaden NITRO , tako da sem siguren , da ko boste porabili tubico , boste za isto ceno raje kupili liter nitro razredčila in začeli eksperemintirati. Nitro namreč zgosti črno barvo::: pozor to deluje samo z laserji in kopirnimi stroji::: ! Ko stvar obvladaš , imajo občutek , da si dal tiskat v tiskarno in ne na starem razmajanem(odsluženim) laserju. Poizkusite in navaden dokument obdelajte po tem postopku , videli boste kaj pomeni profesionalno tiskanje
Ko boste porabili sprej , pa se razpišemo še o Nitru  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mhd Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2003 20:51 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: M. Sobota
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2003 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Boco hočeš povedati, da če bi tiskal direktno z laserjem na baker, da bi to bilo za direktno v HCL+H2O2?
Predlagam HP 4L, ki ima lahko ravno pot papirja. Zalepiš ploščico na a4 'vodilni' šeleshamer, mogoče še malo pomagaš potisniti ... verjetno bi popraskal valj. Mogoče reskiram in poskusim ...
lpm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2003 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne da hočem povedati, da bi lahko dal direktno v mešanico za jedkanje, ampak točno tako je.Jaz namreč natisnem na folijo potem pa prenesem na ploščico tako da z temperaturo (likalnikom) likam toliko časa, da se toner odlušči in prime na baker-potem samo še jedkam.Toner se tao prime na baker, da ga je potem skoraj problem odstranit.Semposkusil že z fotokopircem pa isto deluje, le da je manj tonerja nanešenega.
Če boš riskiral in dobil rezultate, prosim da poročaš.
LP
Boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mhd Član

|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2003 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem poskusil in odkril, da ne gre . Saj če bi šlo za življenje in smrt bi spravil ploščico skozi printer ... za praktično rabo pa tole ni. Bom poskusil ob priliki še z likanjem (zdaj ne bo boljša polovica rekla, da se likalnika niti ne dotaknem). Nekaj me hecajo gonilniki za tiskalnik, ki mi nočejo tiskati zrcalno ... grr.
lpm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2003 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je problem v debelini, ali se motim???
Zanima me, če se da razmah med valjem kaj nastavit, ker bi sicer to bilo idealno, pa še kakšne manjše serije bi se človek lahko lotil.
Likalnika pa sekar primi, saj ne grize
LP
Boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mhd Član

|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2003 6:46 am Naslov sporočila: |
|
|
No včeraj sem tudi jaz 'likal'. Rezultati presenetljivo dobri. Ves toner se je s folije prenesel na baker. Likel sem na 2 (poznavalci tega pripomočka bodo vedeli kaj to pomeni) skozi papir, pare pa ne rabite . Folijo sem počasi pod majhnim kotom dvignil šele, ko se je ohladilo vse skupaj. Problemi so mogoče edino čisto na robu ploščice, kar sem malo popravil s flomastrom. Paziti je treba, da se folija ne premika med likanjem. Jedkanje normalno. Odstranjevanje tonerja z nitrom. Res da sem naredil samo 3*4 cm ploščico za začetek. Če slabo zalikaš vzameš nitro in novo folijo ....
lpm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2003 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, lepo, bom povedal še eno stvar.Robove je seveda najprej dobro z fino pilo popilit, da likalnik lepo in gladko teče po vse ploščici.Ko je temperatura prava in se toner prenaša na plščico ne smeš predolgo čakati z odstranitvijo folije, ker se sicer sprime nazaj.
Če delaš večji TIV in se polovica prime pol pa ne, še enkrat stiskaj in ponovno likaj na že obstoječe vezice.
Stvar bom poiskusil (ko bo čas, ki ga na žalost ni) še na kuhalni plošči, tako da bom ploščico segrel in nato folijo pritisnil na njo.Se bo mogoče manj razmazalo, čeprav se sedaj že ne veliko.
NO, ko bom naredil prvo ploščico poslikam celotni postopek.
Pa obila uspeha ob izdelavi le teh.
Pa še OPOZORILO.Tega ne počnite v prisotnosti žensk, ker bodo hitro ugotovile, da se znati držati za likalnik ........
LP
Boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a1ndrej Član

Pridružen-a: Sre 19 Sep 2007 19:50 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.16 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Čet Sep 20, 2007 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Sama tehnologija nanašanja tonerja na papir pri laserskem tiskalniku je takšne narave da ni mogoče spraviti tiska na bakreni medij. Fotoobčutlljiva snov katera je na valju laserskega tiskalnika in se namagneti ko z laserjem posvetimo nanj, da lahko na sebe potegne toner, ne zdrži takšne temperature da bi lahko direktno toner zapekli na tiv. Edina možnost bi bila če bi takoj po tiskanju zaščitili tisk na vitroplastu ali pertinaksu ( v nasprotnem primeru bi lahko odpihnili toner ker se nanj nebi dobro zapekel ) in ga naknadno zapekli magari z "legendarno" spoštovano Breskvico.
L.p.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni