www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Linux argumenti za in proti. Prednosti in slabosti...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vpeter
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Prispevkov: 337
Aktiv.: 2.35
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2023 7:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

darkwarrior je napisal/a:
Linux je security through obscurity, oz skoraj noben ga ne uporablja in zato se ne splača iskat lukenj v njem.
A je danes prvi april? Nihče ne uporablja? Doma so Linux uporabniki res redkost ampak kar nekaj infrastrukture teče na njemu. Tako da je tvoja izjava čista bedarija. Malce poglej koliko po CVE bazi kakšne napake vse ljudje najdejo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 471
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 11, 2023 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se nekaj čudim. Infrastruktura interneta v večini primerov poganja Linux. Ko Linuxa zadane slabost se vsi zgovarjajo, da se je zgodil napad in ga morajo prisilno odklopiti (DDOS pa take) od tu naprej se mi res kdaj zazdi, =bemti en Mallware sem staknil na Linuxu, ker nekaj nekaj ne dela prav kar mi je še prejšnji teden delovalo.

Jaz sem enostavno obupal nad to zadevo in rajši gonim naprej Windowse. Vsaj uspem vse gonilnike inštalirat in nastaviti, da je potem iz naprave pobrano optimalno delovanje. Primer: iskratelov nettop HD30. Ja z Linuxom lepo deluje ponovni zagon kar pa z Windowsi ne gre in se obesi, ga je potrebno fizično izklopiti. Grafike ne morem, ne znam na Linuxu prav instalirat. Vmes se začne pritoževati, da je kernel zastarel no potem bomo pa fizično izklapljali ob ponovnem zagonunu Windovsov. Hvala bogu sem mu inštaliral lahki Windows 10 LTSC, ker bloatwerja ne potrebujem, poledično se tudi manjkrat ponovno zaganja, ker dobiva samo in le obvezne popravke, in da vsaj gonilniki delajo.

_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
teyid58
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 22 Sep 2023 18:11
Prispevkov: 3
Aktiv.: 0.48

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 22, 2023 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, OS ni čarobna škatla, ki se bo namesto vas samostojno borila z negativci. Ne gre za to. Vsak OS je le orodje, ki ga lahko uporabite za pogovor s svojimi podatki in strojno opremo. To je vse. Tukaj je nekaj ključnih razlogov, zakaj so sistemi Linux varnejši od Windows in zakaj se globalno pogosteje uporabljajo:

Uporabniška dovoljenja: Sistemi Linux privzeto ne dovoljujejo polnega dostopa uporabnikom. Uporabnikom so običajno dodeljeni računi na nižji ravni, kar pomeni, da tudi če je sistem Linux ogrožen, virus ne bo imel korenskega dostopa, ki bi ga potreboval za škodo celotnemu sistemu.

Namestitev programske opreme: Linux za namestitev programske opreme uporablja upravitelje paketov, ki prenašajo programe iz zaupanja vrednih virov, imenovanih repozitoriji. To zmanjša tveganje, povezano s prenosom programske opreme iz interneta.

Prednost odprte kode: odprtokodna narava Linuxa omogoča hitrejše odpravljanje varnostnih ranljivosti.

Močna varnost: številne distribucije Linuxa imajo zmogljive požarne zidove, ki so vnaprej konfigurirani za blokiranje najpogostejših vrst kibernetskih groženj.

Redne varnostne posodobitve: Skupnost Linux je znana po svoji hitrosti in agilnosti pri objavljanju popravkov in posodobitev, zlasti tistih, povezanih z varnostjo.

Odsotnost sistemskega registra: za razliko od sistema Windows Linux ne uporablja sistemskega registra, ki je lahko tarča zlonamerne programske opreme in se lahko sčasoma zamaši ter upočasni sistem.

Skriptna lupina: izvorna uporaba skriptne lupine v Linuxu omogoča skrbnikom avtomatizacijo opravil, kar olajša vzdrževanje sistema.

Raznolikost: Raznolikost distribucij Linuxa pomeni, da tudi če je ranljivost najdena v eni distribuciji, morda ne obstaja v drugih, kar otežuje širjenje zlonamerne programske opreme.

Podpora skupnosti: Skupnost Linux je živahna in zelo odzivna ter zagotavlja veliko virov, ki so na voljo za odpravljanje težav, inovacije in podporo.

Stroškovna učinkovitost: Čeprav to ni neposredno povezano z varnostjo, lahko odsotnost licenčnin znatno vpliva na rezultat, zaradi česar je Linux ekonomsko sprejemljiva možnost za različne strežniške aplikacije.

Ti dejavniki prispevajo k temu, da je Linux bolj varna in zanesljiva izbira za strežnike v primerjavi z Windows.


Čeprav imajo sistemi Linux številne varnostne prednosti, niso imuni na vse vrste napadov. Zlasti napadi DDoS niso odvisni od ciljnega operacijskega sistema. Evo zakaj:

Narava napadov DDoS: Napadi DDoS delujejo tako, da preobremenijo vire sistema, kot so pasovna širina, pomnilnik ali procesorska moč, ne glede na operacijski sistem1. Več strojev ustvari več napadalnega prometa kot ena naprava, zaradi česar je težje slediti in zaustaviti.

Botneti: Napadalci pogosto izkoristijo varnostne ranljivosti ali slabosti naprave za nadzor številnih naprav s programsko opremo za ukaze in nadzor. Ko napadalec prevzame nadzor, lahko svojemu botnetu ukaže, naj izvede DDoS na tarči.

Ranljivosti programske opreme: V nekaterih primerih se ranljivosti pojavijo, ko se programska oprema in storitve ne uporabljajo, vendar še naprej delujejo, kar omogoča tuje dostopne poti do vašega sistema.

Odprta vrata: Vsak sistem z odprtimi vrati je ranljiv za napade DDoS. Medtem ko je sisteme Linux mogoče konfigurirati za minimalna odprta vrata, so katera koli odprta vrata potencialna pot za napad DDoS.

Univerzalne grožnje: Nekatere grožnje so univerzalne in niso vezane na določen operacijski sistem. Na primer, če napadalec pozna naslov IP strežnika, ga lahko cilja z napadom DDoS ne glede na operacijski sistem strežnika.

Skratka, čeprav ima Linux številne varnostne prednosti pred drugimi operacijskimi sistemi, noben sistem ni popolnoma imun na vse grožnje. Ključnega pomena je, da sledite najboljšim varnostnim praksam, kot so redne posodobitve, minimalna uporaba korenskih pravic in ustrezna konfiguracija za zmanjšanje teh tveganj.

Čeprav bi lahko rekli, da so sistemi Windows enako nagnjeni k napadom DDoS kot sistemi Linux, to ne pomeni, da sta ta dva OS enaka in da ni pomembno, kateri sistem uporabiti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1323
Aktiv.: 11.92
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 22, 2023 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet en BOT, ki mu šumniki delajo probleme Shame on you
_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 47 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group