www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj počnem - junij 2023

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 13, 2023 6:33 pm    Naslov sporočila:  Kaj počnem - junij 2023 Odgovori s citatom

Počasi zbiram skupaj ...

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.33
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 13, 2023 7:42 pm    Naslov sporočila:  Re: Kaj počnem - junij 2023 Odgovori s citatom

Antena za kakšen link?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 13, 2023 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GPS
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 14, 2023 5:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, GPS antena je, čeprav tole ni bilo mišljeno kot metanje kosti za ugibanje. Precej dobro se obnese v primerjavi z nekimi kitajskimi miškami, s katerimi sem se ubadal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.40

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 14, 2023 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj tistih "mišk" sem nekoč dobil iz neke ropotarnice s Krasa. Obup. Še kos žice v SMA konektorju je imel višji RSSI, pa naj bi tisto smetje imelo LNA vgrajen. Edina korist je magnet, ki drži liste z načrti na ogrodju CNC, ko kaj rezkam.
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 14, 2023 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
Nekaj tistih "mišk" sem nekoč dobil iz neke ropotarnice s Krasa. Obup. Še kos žice v SMA konektorju je imel višji RSSI, pa naj bi tisto smetje imelo LNA vgrajen. Edina korist je magnet, ki drži liste z načrti na ogrodju CNC, ko kaj rezkam.

Laughing Laughing Laughing Na tole sem naletel, ker sem iskal nekaj primernega za zunanjo montažo. Takrat je prodajal še po kos (zdaj je minimalna količina 5 kos). Ob ceni $12 sem kasneje ugotovil, da sem v primerjavi običajnimi trgovci kar ugodno prišel skozi. Na sprejemu ji pa tiste "miši", s katerimi sem poskušal prej dejansko ne sežejo do kolen.
Nazaj na vrh
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.76

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 15, 2023 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš 5 kosov ali si priprajen eno razstaviti za znanje?
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 15, 2023 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

brezimenko je napisal/a:
Če imaš 5 kosov ali si priprajen eno razstaviti za znanje?

frenki je napisal/a:
Takrat je prodajal še po kos ...
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 15, 2023 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
...čeprav tole ni bilo mišljeno kot metanje kosti za ugibanje..

Sem jaz še naprej radoveden Very Happy. Zakaj, oziroma kje, pa uporabljaš to GPS anteno.

frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 22, 2023 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robertos je napisal/a:
Sem jaz še naprej radoveden Very Happy. Zakaj, oziroma kje, pa uporabljaš to GPS anteno.

Zaenkrat recimo, da se malo igram s timing GPS-i. Za karkoli "obvladljivega" pa so tiste "miška" antene namenjene navigaciji/sledenju precej neprimerne. Vsi "Timing Receiver" moduli, s katerimi sem preizkušal dejansko zahtevajo solidno fiksno postavljeno anteno, sicer je rezultat ... hm ... kar nekaj. PPS veselo pleše, da bi pa potem s tem kak oscilator zaklepal? Think Nekaj podobnega, kot ob uporabi kake poštne znamke namenjene sprejemu pozicije, ki ima še PPS speljan ven.

Uporaba GPS signala za stabilizacijo nekega vira je smiselna, če da stabilen rezultat, sicer je bolje uporabit kak predvidljiv rubidijev vir.

Bom videl, do kje lahko pridem ... zaenkrat je primerjalna Ruby stabilnejša. Think Laughing
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 22, 2023 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sem si seveda predstavljal, da bo nekaj takšnega, ker GPS stacioni prikaz lokacije doma je verjetno nesmiseln, ali pa morda za koga tudi ne.Smile
Verjetno imaš modulčke za kakšno razvojno ploščo z mikrokontrolerjem. Zanimalo me je pred vsem zakaj tako draga in kvalitetna antena.
Sam namreč uporabljam NTP server, katerega anteno imam na podstrešju in skozi streho sprejema 21 satelitov, seveda iz treh satelitskih sistemov. GPS, Beidou in GLONASS. NTP bi naj bil (če lahko sploh kaj verjameš kitajcem) "Time Synchronization Accuracy: 100ns" osebno ga uporabljam za sinhronizacijo serverja in posledično vseh naprav v omrešju, ter seveda za FT8. NTP server na Aliexpressu
In print screen iz NTP serverja.

NTP_server.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  55.16 KB
 Pogledana:  8 krat

NTP_server.jpg

mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.40

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 05, 2023 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravkar pospajkal konektorje na plati, skupno vsi 1376 pinov in to brez enega samega stojala za kolut cina. Mr. Green
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 05, 2023 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
Pravkar pospajkal konektorje na plati, skupno vsi 1376 pinov in to brez enega samega stojala za kolut cina. Mr. Green

Hja, ko nisi pospravil kakšne škatlice od foto filma, lahko pa se zaj"""vaš s tistimi tvojimi 2N3055, pa narediš stojalo z njimi. 2 kosa eden proti drugemu, vmes pa ležaje, pa postružiš cev, pa gumico, pa...364947 prispevkov na to temo...saj ni problem.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni