www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Daljinski nadzor potopnih črpalk...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.40

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2023 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj za ventilom je pa prosi izliv, ali imaš tudi tlačni vod?
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2023 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej en splošen odgovor glede analognih vhodov.
PLC-ji imajo običajno dve vrsti analognih vhodov. To so napetostni (najpogosteje je merilno območje 0-10V Videl sem tudi razne razširitvene kartice z nastavljivimi vhodi. (Od siemenovih krmilikih in periferijo sem največ delal z S7 300 in 400) Druga vrsta je tokovni vhod in sicer: 0-20mA oz. 4-20mA. Slednji se v industriji največ uporablja. Tovrstna komnikacija je zelo stabilna in neobčutljiva na motnje. Razdalja senzor <-> PLC ni problematična. Lahko detektiraš okvaro linije (tok=0)
Logo ima v osnovi analogni vhod 0-10V (brez problema lahko uporabiš periferijo 4-20mA pač daš na analogni vhod upor 500 Omega in meriš napetost (ohmov zakon Wink )
Črpališča:
Zadnjih 7 let imam opravka s čistilnimi napravami in črpališči. Z samimi črpališči imam kar nekaj izkušenj. ("spesnil" sem tudi nekaj programov - za večjo skupino črpališč-glede na zahteve sem uporabil Unitronic Vision 430)
Kaj je dobro upoštevati in meriti pri fekalnih črpališčih?
1. tok črpalke
-povečan tok (črpalka gre trdo - tekač nekaj zavira - najpogosteje zaide tujek -vlažilni robček ali krpa med tekač in ohišje.)
2. tok nižji od običajnega. (zamašen tlačni vod, zamašena črpalka na sesalnem delu, prazno črpališče - okvara hidrostatičnega merilca ali plovca nivoja....)
2.predolgo obratovanje (nekaj je delno zamašeno, vdor recimo meteorne vode v črpališče)
4.prekratko obratovanje od običajnega ( delno zamašen vtok v črpališče)

5.dnevno število vklopov (za večje odstopanje je lahko vzrok nekaj od predhodno naštetega)
6.obratovalne ure (čas potrebnega servisa črpalk)

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbbbbb2013
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Avg 2013 23:22
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2023 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
Kaj za ventilom je pa prosi izliv, ali imaš tudi tlačni vod?

Prosti izliv je. Vizualno se da videti, če vodo v redu črpa.

Kot rečeno, zdaj moram samo ugotoviti, kako LOGO zazna voltažo 230V in kako meriti enofazno porabo. To je osnova.
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 20, 2023 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva, ki jo je predlagal mucek je krepko bolj enostavna.

Za polovico cene PLC (pri čemur PLC še zdaleč ni edini strošek) ima meritve, neposreden vklop črpalke, LCD zaslon s prikazom stanja črpalke in njene porabe aplikacijo na telefonu za daljinsko spremljanje delovanja ... ni, da ni.

Mimogrede za S7-1200 sem si izdelal Gateway, da lahko na njega priključim Shelly module, ker s tem nekatere aplikacije nenormalno poenostavim in pocenim.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbbbbb2013
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Avg 2013 23:22
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2023 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:
Zadeva, ki jo je predlagal mucek je krepko bolj enostavna.

Za polovico cene PLC (pri čemur PLC še zdaleč ni edini strošek) ima meritve, neposreden vklop črpalke, LCD zaslon s prikazom stanja črpalke in njene porabe aplikacijo na telefonu za daljinsko spremljanje delovanja ... ni, da ni.

Mimogrede za S7-1200 sem si izdelal Gateway, da lahko na njega priključim Shelly module, ker s tem nekatere aplikacije nenormalno poenostavim in pocenim.

Torej PLC rešitev mi je všeč, ker smo programerji in če sem odkrit, to mi bolj paše, cena gor ali dol. V bodočnosti bi rad imel še nek ultrazvočni senzor, ki bo meril gladino. Pa še ogromno nekih stvari bi se dalo priklopiti gor.

Edino pač nihče ne pove, kako se meri izmenična enofazna napetost in kako se meri poraba na tem istem enofaznem vozniku.

Shelly je pa res enostavnejši, to pa ja. Recimo, da je plan B.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2023 7:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bbbbbb2013 je napisal/a:
....
Edino pač nihče ne pove, kako se meri izmenična enofazna napetost in kako se meri poraba na tem istem enofaznem vozniku. ...

...

Za meritve napetosti in toka boš rabil pretvornike AC napetost -> 0-10V ali 4-20mA
recimo ***klik*** in toka ***klik***
Neke hude matematike logo ne premore. (samo osnovne matematične funkcije)

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2023 7:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bbbbbb2013 je napisal/a:
...
Torej PLC rešitev mi je všeč, ker smo programerj....

He, he to z "resnim" programiranjem nima nič skupnega. FBD in Ledder je zlaganje nekih "kock". Za oboje je bolje da si dober električar kot pa dober programer.

STL-ja in SCL -ja logo ne podpira.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni