Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
branko47 Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.76 Kraj: Pozarevac
|
Objavljeno: Sob Feb 18, 2006 8:46 am Naslov sporočila: navijalni strojček za navijanje transformatorjev |
|
|
Rad bi si naredil navijalni strojček za navijanje manjših transformatorjev in usšilk.
Zanima me če kdo ima že ispeljano kakšno rešitev, ali idejo, za nastavitev koraka navojev.
lp,
branko47 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1695 Aktiv.: 7.85 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sob Feb 18, 2006 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Jaz sem delal (načrte in izvorno kodo imam še vedno) enkrat elektroniko prav v ta namen. Vse skupaj je zmontirano na navadno (malce predelano) stružnico. Elektronika s pomočjo 2 induktivnih stikal šteje obrate (ovoje) ter ob nastavljeni vrednosti ustavi stroj. Če te zanima, mi piši pod zs.
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko47 Član

|
Objavljeno: Sob Feb 18, 2006 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
Za štetje navojev i ustavitev motorčka bom uporabil tale števec, ki že ima ugrajen rele, sproži se ko je dosežena nastavljena številka.
Za zdej nimam prave rešitve, a da ni preveč komplicirana, za premik žice za naslednji navoj (korak navojev).
Hvala za ponudbo,
lp, branko47 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 23.04 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Feb 18, 2006 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za krmiljenje žice ob navijanju se uporablja poseben mehanizem gnan z "špindlom" in reduktorjem na katerem je še napenjalec žice. Ta način je primeren le za velike serije in zaradi velikega števila mehanskih delov (zobniki in posebna sklopka) ni primeren za home-made.
Pred leti sem nekaj podobnega pripravljal doma vendar zadeve zaradi odpovedi posla nisem dokončal. Zamislil sem si vodilo, ki se pomika levo-desno z navojem-"špindlom", ki ga poganja koračni motor. Tako lahko matematično v programu kakšnega mikrokontrolerja dosti lažje preračunavaš potreben pomik vodila glede na obračanju glavne navijalne gredi, ki mora imeti za ta namen zabato kolo in dajalnik impulzov. Poleg tega je zadeva bolj fleksibilna za manjše serije, kot pa kakšen mehanski pogon z menjalniki razmerij ter sklopko, ki spreminja smer vrtenja.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4250 Aktiv.: 19.68 Kraj: 8232 Šentrupert
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.92 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Sob Feb 18, 2006 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok, takšno izvedbo sem si tudi jaz zamislil - en močan koračni motor za navijanje in enega malega za pogon levo - desno, krmiljenje pa preko printerskega porta iz računalnika. Pa nimam pravega časa za izdelavo, lahko pa organiziram kakšno struženje. Mogoče bi izdelava takšnega strojčka bila zanimiva kot projekt za nekaj forumašev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.63
|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2006 6:44 pm Naslov sporočila: navijalni strojček za navijanje TR |
|
|
Pred nekaj leti sem za štetje uporabil kilometerski števec od avtomobila . Namesto "zajle" sem naredil os ki je bila povezana direktno s števcem .Os je imela snemljivo ročico da sem lahko nataknil ohišje za navijanje. Na vsak obrat ročice za 360 stopinj je števec pokazal število navojev.Z eno roko sem vrtil z drugo sem pa vodil zico da se je lepo tesno navijala. Namesto avt.števca se lahko uporabi katerikoli števec ki z enim polnim obratom pokaze 1 z dvema obratoma 2 itd.Števec z osjo je potrebno montirati na stojalo. Je res stroj iz kamene dobe vendar deluje.
lp
ata |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 23.81 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
12 V elektromotorček, primitiven PWM regulator za obrate. Na os motorja nabita lesena kocka, ki paše na jedro transformatorja. Za števec pa kar v les (v kocko) zataknjen števni del od avtomobilskega števca (brez zajle). Navijanje ovoj do ovoja gre kar z roko in očesom. Z malo prakse gre brez težav. Je pa ceneje in hitreje kupit že narejen trafo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14466 Aktiv.: 66.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo podoben strojček kot ga je opisal Jur sem sam pred leti naredil v firmi. Mislim, da je še nekje v skladišču. Uporabljen motorček je od 24V rotacijske luči. Regulacija -običajen svetlobni regulator katerega sem zmontiral v pedal. Reguliral sem primar transformatorjaja 230/24V. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 23.81 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Strojček sem naredil zato, ker sem prej navijal trafote na stružnico. To je bil edini primer v življenju, da bi mi machina lahko odtrgala prst. Ni dosti manjkalo. Stružnice se tudi pri majhnih obratih ne da ustaviti dovolj hitro, moč je velika, debela bakrena žica pa je močnejša, kot zgleda...
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko47 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Feb 21, 2006 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na zgoraj omenjenem linku: Poudarek je verjetno na prvi sliki, na desni strani slike (pogonsko sredstvo?)
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14466 Aktiv.: 66.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 21, 2006 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Na zgoraj omenjenem linku: Poudarek je verjetno na prvi sliki, na desni strani slike (pogonsko sredstvo?)
Jur |
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dream Član

Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 17:55 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.18 Kraj: Domžale
|
|
Nazaj na vrh |