www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Glavne varovalke

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elektrolit
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Feb 2021 21:06
Aktiv.: 4.80
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 13, 2023 10:20 pm    Naslov sporočila:  Glavne varovalke Odgovori s citatom

Elektroinštalacijo v garaži bi rad priklopil na električni dovod hiše, ki ima glavne varovalke 3x20A.
Večinoma je povsod predlagana uporaba varovalke 16 C.

In v primeru, če bom kdaj potreboval večjo moč?
Ali bo vgradnja varovalk 20 C (20 B) pomenila tveganje, da v primeru preobremenitve pregori glavna varovalka namesto varovalke v garaži?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 1.63

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 14, 2023 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Selektivnost med nekimi gG varovalkami je zagotovljena v razmerju nazivnih tokov 1:1,6. To pomeni, da bi pri 20 A varovalki morala biti naslednja manjša za faktor 1,6. Za pogojno selektivnost pa je lahko za eno stopnjo nižja. Pogojno pač pomeni, da bosta pri določenem toku pregoreli obe, sicer pa tista z nižjo amperažo. To velja za enake vrste varovalk.
Običajno je glavna varovalka tipa gG, v razdelilnikih pa inštalacijski odklopniki. Dokaj dobra pogojna selektivnost se doseže z inštalacijskimi odklopniki 16A B karakteristike (kar je tudi v praksi najbolj pogosta oz. običajna izvedba). Inštalacijske odklopnike s C karakteristiko, ti odsvetujem, razen morda tam, kjer boš imel kakšen močnejši elektromotorni pogon (ta karakteristika je namenjena za težje zagone, slabša pa je tudi pogojna selektivnost - npr. pri toku kratkega stika med 60 in 150 A bi ti lahko prva pregorela glavna varovalka ali pa hkrati izklopil tudi inštalacijski odklopnik).
Bi ti pa svetoval, da v gražo napelješ kabel preseka 4 mm2, ki ga ni treba posebej varovati (zaščiten bo z glavnimi varovalkami), potem pa razdelilnik v garaži opremiš s 16A in 10A inštalacijskimi odklopniki. Ni problem potem v garaži dati tudi kakšen tokokrog s 16A C karakteristike, ki ne bo pogosto v uporabi in je majhna verjetnost pogostih kratkih stikov.
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 7.38

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 14, 2023 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mimogrede v gospodinjstvu ne obstajajo aparati, ki bi presegli B16A.
Tudi bolj konkretni elektromotorji na sodobnih obrtniških strojih imajo vsi mehki zagon.
Meni doma meče ven B16A stara kotna brusilka moči 1,6 kW., ko se zažene jo moraš konkretno držati, da ne "pobegne". Pri novejši 2,8 kW pa ni nobenih problemov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elektrolit
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 14, 2023 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem opazil, da nekateri trgovci prodajajo inštalacijske odklopnike in avtomatske varovalke v ločenih kategorijah. Ali je kakšna razlika?

Sem že planiral debelejši kabel od dovoda do elektro omarice v garaži. Sicer zaenkrat "samo" 2,5 mm2, ampak bom verjetno upošteval nasvet in uporabil močnejši kabel. Še dobro, da sem vgradil dovolj velike cevi.

Na mizi imam ločilni transformator moči 1,5 kW, ki mi je pri vklopu pogosto izklopil avtomatsko varovalko na kateri je celo oznaka C16. Ampak sem težavo rešil z vgradnjo vezja za mehki zagon.
V garaži ne bo samo ločilnega transformatorja, ampak tudi kakšen stroj večjih moči (kotna brusilka, krožna žaga, ...).
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 67.00
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 14, 2023 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je govora o 3-faznih mehkih zagonih zagonih lahko iz prakse povem, da le ti niso namenjeni za zmanjšanje zagonskega toka. Namenjeni so mehkemu zagonu naprave. Zagonski tokovi so lahko celo večji kot pri zagonih zvezda-trikot saj mora biti motor vezan v trikot. Če se tok preveč limitira, pa lahko pride do neuspelega starta.
elektrolit
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2023 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Omenjal sem mehki zagon močnostnih naprav pri enofaznem toku. Enostavno vezje (RC člen), ki ob vklopu za kratek čas omeji tok preko močnostnih uporov.

1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  460.47 KB
 Pogledana:  7 krat

1.JPG

Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 7.38

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2023 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Če je govora o 3-faznih mehkih zagonih zagonih lahko iz prakse povem, da le ti niso namenjeni za zmanjšanje zagonskega toka.

Je razlika med napravami, ki se uporabljajo v gospodinjstvu in napravami, ki se uporabljajo v industriji ali na kakšni malce bolj avtomatizirani kmetiji, tam zagotovo nimajo g.v. 3x20A.

Sem bil letos na dopustu v Italiji, hišna instalacija; vse izvedeno z B6A (luči), B10A (vtičnice) in ena B16A za pečico. Je rekel lastnik, da je to več kot dovolj. Ima eno samo vtičnico C16A, za "obrtnike", ki si potem kabel potegnejo od tam, če to rabijo d'oh! Je rekel, da tudi "debele" žice niso poceni in je takšna instalacija precej cenejša.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 8.25
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2023 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz zadnje čase prakticiram B6 varovalke za razsvetljavo, ter B13 ali C13 za vtičnice Smile
Malo me čudi, da še niso uvedli 1 mm^2 kabel za hišne inštalacije. Za razsvetljavo bi bil povsem dovolj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 133 dni