www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj počnem - Februar 2024
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4559
Aktiv.: 20.64
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2024 12:13 pm    Naslov sporočila:  Kaj počnem - Februar 2024 Odgovori s citatom

Slučajo sem opazil da mi je 3kW UPS za primer izpada elektrike kuril 50W v stanju pripravljenosti. To je na letnem nivoju preveč.
Pa sem zadevo rešil tako da sem UPS zamenjal z 3kW inverterjem, zunanjim polnilcem in dodatno elektroniko za preklop iz mreže na DC.
Logika dela tako, da ob izpadu mreže prvo počaka 3 sekunde (avtomatski poiskusi vklopa dalnovoda) potem zažene inverter, počaka 8 sekund da se inverter stabilizira odklopi mrežo počaka 100ms in priklopi inverter na hišno napeljavo.
Ves čas tudi gleda prisotnost mreže. Če začuti prisotnost zunanjega AC počaka še 10 sekund in če ni bilo izpada odklopi inverter od hišne napeljave, počaka 100ms in priklopi AC.
Ti časi 100ms so zato, da slučajno nebi en kontaktor zamudil in se inverter "soočil" z mrežno napetostijo. To se je zgodilo staremu.

Sedaj je poraba v pripravljenosti 5W (poolnilec za vzdrževanje baterije)



DSC_2914-W1200.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  46.36 KB
 Pogledana:  21 krat

DSC_2914-W1200.jpg



_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član



Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Prispevkov: 2478
Aktiv.: 12.99
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2024 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš tako namenjeno relejno logiko, da se rele ne more vklopiti neglede ali se programu odpelje in/ali se rele zalepi ne more preklopiti?
_________________
Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Prispevkov: 4559
Aktiv.: 20.64
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2024 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kontaktor za linijo je tipa NC in za priklop inverterja je NO.
Torej ob normalnem delovanju preko mreže niso napajani.
Releji na PCB preklapljajo tok ranga 20 mA in skoraj ni možno, da bi se zapekli
Prav tako programsko skoraj ni možno, da bi se kaj zgodilo, saj vezje dobi napajanje šele ob izpadu liniske napetosti, pa tudi, če po nekem čudnem naključju vse izhode postavi na visoko se prav tako ne bo nič zgodilo, ker so kontaktorji NC, NO in ne pride do združenja.
Seveda obstajajo minimalne možnosti, da bi šlo kaj narobe, ampak ker ne gre za jedersko varnost sem to ignoriral in prepustil zadnjo besedo varovalkam.

_________________
Lep dan
Simon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kosmaj
Član
Član



Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32
Prispevkov: 123
Aktiv.: 0.68
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2024 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drugače pa med kontaktorja daš namensko mehansko blokado in sigurno ne moreta priti skupaj. Tudi, če ti enega zapika, ti potem mehanska blokada ne pusti vklopiti drugega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5315
Aktiv.: 24.85
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 11, 2024 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pust vceraj ...


20240210_130312.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.41 MB
 Pogledana:  39 krat

20240210_130312.jpg



Screenshot_20240210_142147_Chrome.jpg
 Opis:
Slavni smo ... ;)
 Velikost datoteke:  796.85 KB
 Pogledana:  56 krat

Screenshot_20240210_142147_Chrome.jpg



_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 6530
Aktiv.: 29.56
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 11, 2024 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tudi elektronik.si je občutil petkovo dogajanje ...


Petkov_log.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  147.87 KB
 Pogledana:  40 krat

Petkov_log.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 3172
Aktiv.: 33.07

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 11, 2024 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izpad “tako kot mora biti”?
_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 6530
Aktiv.: 29.56
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 11, 2024 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
Izpad “tako kot mora biti”?

Ja, tudi ... pa elektro distributer tudi. Ne vem pa, ali je "tako kot mora biti" izpadel zaradi elektro distributerja ali/in kar tako. Whistle
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1728
Aktiv.: 12.60
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 11, 2024 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
mosqito je napisal/a:
Izpad “tako kot mora biti”?

Ja, tudi ... pa elektro distributer tudi. Ne vem pa, ali je "tako kot mora biti" izpadel zaradi elektro distributerja ali/in kar tako. Whistle

"Po neuradnih podatkih je zaradi izpada električne energije na razdelilno-transformatorski postaji na Brnčičevi v Ljubljani izpadel njihov glavni del (core service). Ni še znano, zakaj so zatajili tudi preklopi na redundanco in rezervno napajanje."
Vir

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 6530
Aktiv.: 29.56
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 11, 2024 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dušan za to razlago sem slišal. Sicer "nič hudo nenavadnega". Eno podobno situacijo smo pred leti kasirali tudi v firmi, kjer sem delal. Več kratkotrajnih izpadov je porabnike iz mreže preklopilo na rezervno napajanje - UPS in nekoliko kasneje startan dizel. Zadeva je lepo peljala do trenutka, ko je mreža stabilno prišla nazaj - takrat je pa zatajilo eno od stikal na dovodu mreže. Indikacija mreže je bila izvedena pred tem močnostnim stikalom, zato se je dizel po nekem času lepo ugasnil, porabniki pa ostali na tleh. Takrat mi je IT opremo rešila dovolj velika avtonomija UPS baterijskega paketa.

Me je pa presenetilo, ker je bil petkov v tekočem tednu na mojem koncu v Ljubljeni že drugi izpad električnega omrežja. V preteklih letih takih nenapovedanih izpadov praktično ni bilo.

Druga zanimiva stvar je pa pripravljenost "velikih" na tovrstne dogodke. Na petrolovem bencinskem servisu v Kranju naprimer so enostavno potegnili trak in zaprli pumpo. Think
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1292
Aktiv.: 11.76
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 11, 2024 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Na petrolovem bencinskem servisu v Kranju naprimer so enostavno potegnili trak in zaprli pumpo. Think

A zato ker niso imeli štroma ali interneta? Če zaradi slednjega, bo zelo zelo zanimivo, ko ne bo gotovine in bodo samo kartice, internet pade dol... za nekaj dni recimo Rolling Eyes
To bi bilo res zanimivo videti, pa da za povrh vsega še štroma ne bi bilo Twisted Evil


.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 6530
Aktiv.: 29.56
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 11, 2024 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
A zato ker niso imeli štroma ali interneta?

Mislim, da so redke črpalke, kjer ne bi bilo vgrajeno rezervno agregatsko napajanje. Zna bit pa problem, če padejo komunikacije ... natankaš lahko, plačilni terminal pa ne dela. Twisted Evil
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2521
Aktiv.: 13.16
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 7:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred desetletjem v času žleda je zmanjkalo goriva v agregatu na pumpi. Spodaj pa polni tanki dizla. Ti ne pomaga prav nič, če ni goriva v tanku agregata.

Sicer so pa zadnje čase trgovine in tudi pumpe zaprte. Oziroma imajo skrajšan delovni čas, ker enostavno ni ljudi za delat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 3172
Aktiv.: 33.07

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
v.j. je napisal/a:
A zato ker niso imeli štroma ali interneta?

Mislim, da so redke črpalke, kjer ne bi bilo vgrajeno rezervno agregatsko napajanje. Zna bit pa problem, če padejo komunikacije ... natankaš lahko, plačilni terminal pa ne dela. Twisted Evil


Plačilni terminal dela, samo potrjevanje plačila ne dela. Terminal bi lahko delal offline, ampak je znesek, do katerega tako dela omejen in tankanje je nad tem zneskom.

_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 3172
Aktiv.: 33.07

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2024 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gledam svežo zalogo “J-S-T” XH kompatibilnih konektorjev. Ni da ni. Sem se naveličal kitajskih kopij xh, ki ponavadi razpadejo. Če ne takoj, pa čez čas. Zanimivo, da je Wurth kompatibilen z Japonci.


IMG_4472.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  881.84 KB
 Pogledana:  20 krat

IMG_4472.jpeg



_________________
Always going the extra mile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 14 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group