www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Solarni inverter Growatt 5000, preglasna ventilatorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2024 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

- Meni dela bp, ima pa svoje finte - kitajsko pač, treba malo z rezervo navodila brati in kaj po svoje ugotoviti ... Mi pa en ventilator že malo ruži, bo treba ob priliki (spomladi?) zamenjati.
- Kontaktor krmili BMS, ne Growatt.
- Ne.
- 5x4 mm2
- A

LP, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nomad
Član
Član



Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05
Prispevkov: 96
Aktiv.: 0.54
Kraj: Steiermark

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2024 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor, sem že korak bliže realizaciji Very Happy

Bi še lahko prosim odgovoril kaj si na vlogi podal pod:


Citiram:
Številka predhodno izdanega dokumenta: Informacija o možnosti priključitve:



Ostala še je samo odločitev kateri BMS vzet, trenutno vodi Daly,...


Glede cen Growatt-a (manj kot 700€ iz .es), se skoraj splača vzet 2kom pa imaš stalno enega na rezervi, ko eden crkne Twisted Evil
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 05, 2024 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dal sem stevilko predhodnega soglasja (ker sem ga ze imel), ti pac pustis prazno.

BMS imam or rec-bms.com, daly nima komunikacije z inverterjem. Ne rabis nujno, je pa fajn.

Lp, G

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nomad
Član
Član



Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05
Prispevkov: 96
Aktiv.: 0.54
Kraj: Steiermark

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2024 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala

Koliko gledam naj bi določeni DALY bms-i imel CAN/485 interface za komunikacijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2024 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HW interface ja, sam ne pravega protokola!
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nomad
Član
Član



Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05
Prispevkov: 96
Aktiv.: 0.54
Kraj: Steiermark

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2024 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče so pred pred kratkim dodali funkcionalnost?


dalybms.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  110.09 KB
 Pogledana:  31 krat

dalybms.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5333
Aktiv.: 24.73
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 07, 2024 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

U, zanimivo!!! Ja, ocitno so podprli!
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tretjic
Član
Član



Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Prispevkov: 391
Aktiv.: 2.21
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po 8 mesecih v škatli sem za vikend priključeval Growatt 5000 in nisem ravno navdušen.
Glede na naslov...ja, ventilatoji delajo že na standby, pa tudi sicer zvok ni ravno prijeten.
Navodila in aplikacije...kot že piše mucek, je treba marsikaj po svoje ugibati. In cvetke, kot je na spletu link do windows aplikacije, ki kaže na PDF dokument s QR kodo z linkom do aplikacije... Pa android aplikacije po 2 urah tudi še nisem uspel povezati.

Pa k bolj konkretnim problemom:
1. Zdi se, da EMI ni ravno po evropskih standardih.
Imel sem priključen samo vhod inverterja na AC 230V (izhod v zraku, brez PV in baterij) - naslednji dan sem iz grafov ugotovil, da sta 2 temperaturna senzorja na dveh različnih PLCjih med priklopom "bluzila" Sad Ugibam kaj bo šele z napravami, ki bodo dejansko priključene na inverter...

2. Želel sem testirati delovanje samo s PV. Sicer nisem uspel ugotoviti, kako ga vključiti brez AC napajanja. Tako da priključim PV, priključim AC, izključim AC in inverter deluje naprej (menda tudi izhod, čeprav ga nisem testiral). Oblačen dan, iz PVja do cca. 1kW in ~180V. Teh ~50W za inverter, ostalo greje vodo. Deluje in napetost počasi pada. Zdi se, da je pač prišel oblak (na oblačen dan...) in bo/je napetost prenizka za karkoli uporabnega. Pade pod 120V in izključi izhod (kot po specifikacijah).
Ampak...na PVju so povezani tudi SSR releji, katerih večina je bila izključena (sicer so povezani na grelce v zalogovnikih tople vode). Izkazalo se je, da je napetost padala, ko so postopoma releji crkovali (ko SSR crkne, večinoma crkne v odprtem stanju in so se posledično prižigali grelci. Crknili so 3je od 10.). Torej če ima kdo idejo, na kakšen način lahko inverter modificira svoj PV vhod, da (izključeni) SSR releji crknejo? In kaj narediti, da se to nebi dogajalo?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nomad
Član
Član



Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05
Prispevkov: 96
Aktiv.: 0.54
Kraj: Steiermark

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2024 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je inverter delal kakšen "MPPT sweep" Vmax->0A Imax ->0V
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3172
Aktiv.: 14.25
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2024 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tretjic je napisal/a:
Torej če ima kdo idejo, na kakšen način lahko inverter modificira svoj PV vhod, da (izključeni) SSR releji crknejo? In kaj narediti, da se to nebi dogajalo?

Ni prav veliko drugih možnosti, kot napetostne konice. Kar je čudno in daje slutiti, da zadeva ni EMC skladna. Zanimivo je tudi zato, ker PV moduli režejo napetost in s tem preprečujejo, da bi napetost bila veliko izven območja 0 - Voc.
Verjetno bi pomagal RC člen vzporedno s posameznim SSR.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tretjic
Član
Član



Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Prispevkov: 391
Aktiv.: 2.21
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 30, 2024 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robert je napisal/a:
So lahko nule Growatt razsmernika povezane skupaj?
V el. omarici bi namreč prekinil dovodni fazo in jo speljal v Growatt ter iz njega nazaj na varovalke s nekaj porabniki. Se pravi 4 žični priklop F(in), F(out), N in PE.

mucek je napisal/a:
@robert:
Da, sam imam v omarici ob Growattu obe nuli združeni na skupno spojko.

Je za to potrebna kakšna posebna nastavitev? Če povežem nuli skupaj (pri ugasnjenem inverterju), mi vrže dol FID (300mA).
V priloženih SLO navodilih je parameter 24, kjer naj bi nastavil povezavo nule in zemlje, kar naj bi naredil, če gre za povsem otočni sistem. V ANG navodilih na spletu tega parametra ni, na samem inverterju pa tudi ne...



bostjang je napisal/a:
Ni prav veliko drugih možnosti, kot napetostne konice. Kar je čudno in daje slutiti, da zadeva ni EMC skladna. Zanimivo je tudi zato, ker PV moduli režejo napetost in s tem preprečujejo, da bi napetost bila veliko izven območja 0 - Voc.
Verjetno bi pomagal RC člen vzporedno s posameznim SSR.

Zdaj mi ni nič več jasno. Z RC členom nisem poizkušal, ker imam premalo znanja za njegovo vrednost. Sem pa povezal inverter (z baterijo) na en string - in to tako, da sem za minus uporabil obstoječe kable, za plus pa sem potegnil novega (se pravi edina električna povezava med inverterjem in obstoječim sistemom je minus pol. No, inverter je povezan s svetom tudi preko nule, a PV sistem naj bi bil povsod galvansko ločen od nule in zemlje). Ampak...čez kakšno minuto je skurilo še en SSR in čez 5 minut še drugega... Kako je to sploh možno?
FET v SSRju je po oznakah 40N25, ki je specificiran za 250V in 40A (na sistemu je sicer ~180V).



Še glede dveh temperaturnih senzorjev, ki se jima meša.
Ob prižganem inverterju in polnjenjem/praznjenjem baterije ni bilo težav. Težave (nedelovanje 1-wire senzorjev) nastopijo ob priklopu PV panelov. Ja pa v hiši kakšnih 20 senzorjev, težave so pa samo na dveh (eden meri temperaturo PV panelov, drugi pa je povsem drugje)


Modbus povezavo sem uspel vzpostaviti (zaenkrat branje, nisem še poizkušal pisati).


Počasi obupujem nad inverterjem... Mi je že požrl več časa in naredil stroškov, kot jih lahko prinese nazaj Sad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3172
Aktiv.: 14.25
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 31, 2024 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav razumem, imaš vzporedno zvezane PV module, vhod inverterja ter preko SSR-ov grelce. Če se motim, me popravi.

Mogoče inverter hipoma odklopi PV vhod, induktivnost zanke pa poskrbi za napetostno konico. Mogoče bi kazalo priklopiti RC člen na PV vhod ali pri škatli s SSR-ji. Upornost mora biti dovolj nizka, da padec na njej ne bo prevelik. Mogoče bi bilo nekaj Ohm v redu. Kondenzator pa primeren časovnim konstantam. Recimo ranga 100 nF.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tretjic
Član
Član



Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Prispevkov: 391
Aktiv.: 2.21
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 01, 2024 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Če prav razumem, imaš vzporedno zvezane PV module, vhod inverterja ter preko SSR-ov grelce. Če se motim, me popravi.

No, takšna je osnovna ideja. Nazadnje pa je bilo povezano kot na priloženi blok shemi in mi res ni jasno, kako so še vedno lahko pregoreli tranzistorji znotraj SSR...

Sem pa vmes "na težek način" ugotovil, da je med odprtima PV sponkama inverterja in nulo/zemljo 210-270V... Multimeter pokaže ~150kHz.



blok.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  107.69 KB
 Pogledana:  6 krat

blok.png


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3172
Aktiv.: 14.25
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 01, 2024 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz slike sklepam, da je eno PV polje za Growat, ostala pa za grelce, skupaj pa so združeni le z minusom (čemu?), torej niso vezani vzporedno.

Mogoče bi kje kakšna prenapetostna zaščita koristila.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hanswurst
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 27 Mar 2024 10:04
Prispevkov: 1
Aktiv.: 1.43

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 01, 2024 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je morda kdo poskusil združiti Growatt in Deye inverter na enem omrežju/hiši?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 6 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 67 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group