www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Multimeter my-64

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s53al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Prispevkov: 889
Aktiv.: 5.47
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 3:18 pm    Naslov sporočila:  Multimeter my-64 Odgovori s citatom

Imam omenjeni multimeter, moti me pa, ko dam na "piskača" mi pokaže upornost, ki je nebi smelo biti, vsaj ne toliko. Najbolje mi je uspelo približat ničli na 002, s tem, da sem z preklopnikom preklaplal malo levo/desno. Ko sem menjal 200mA varovalko v njem se je stanje še poslabčalo. Sedaj mi kaže kot na sliki ali celo 080. Trenutno se lahko najbolje približam na 008. Je možno, da so slabi kontakti na preklopniku?


MULTIMETER.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  231.55 KB
 Pogledana:  13 krat

MULTIMETER.jpg



_________________
http://www.zimazakon.si/forum
Vremenska postaja Doblička gora https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=KPEUHQ IN https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IRNOME16
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bbrane
Član
Član



Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Prispevkov: 578
Aktiv.: 2.84
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa ti pokaže ko daš na območje ohm x 1. Tu ti mora pokazati par desetink ohma kar predstavlja upornost povezav. Lp Brane⁰
_________________
En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1292
Aktiv.: 11.76
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na MY64 je "območje" piskača hkrati diode tester in to ni merjenje upornosti, ampak merjenje padca napetosti.
Preklopnik je delen vzrok, da ti ne pokaže 000, vzrok za to so tudi merilni kabli in merilne konice.

Pri večini multimetrov original merilne konice režem stran in dam 4mm banane, nanje nataknem kvalitetne krokodile ali kvalitetne merilne konice. Uporabljam MC (multi contact) in Hirschmann. Za meritve, kjer so tokovi nad 500mA uporabljam temu primerne kvalitetne merilne kable, najraje 14AWG (cca 2,5mm2)

MY64 je zelo cenen multimeter, pred cca 10 leti se je to dobilo nekje za 12-15eur v HTE, pri kitajcu direktno si lahko potem lahko misliš kakšna je cena... in temu primerna kvaliteta in točnost, ki je niti ni. Popolnoma zadovoljiv je v enosmernem območju merjenja napetosti. Ta multimeter si ne zasluži naziva kaj več kot indikator.

Na mizi v delavnici imam za uporabo v 99% ANENG AN8002, malček z napajanjem 2xAAA, ki trajajo in trajajo, ga sploh ne ugašam, da šparam drsno površino preklopnika. Ko je ta model prišel ven, se ga je pri kitajcu dalo dobit za 13eur, danes je 2x toliko ali več, upravičeno, ker je malček res dober in vreden tega denarja in še več.

MY64 ima vsaj stikalo za on/off, kar je dobro, slabo pa, da za obuditev iz "auto power off" rabiš ugasnit in ponovno prižgat.

Slabost poceni multimetrov je tanka pozlatitev drsnih površin preklopnika, če sploh je pozlačeno, pri cenenih verjetno ni... če bi bilo, bi nekdo na drugem forumu že praskal to površino dol...

Drage multimetre šparam lepo na polici v omari in jih uporabim za natančna dela, ne vem ali je to dobro ali ne, škodit zagotovo ne more. Ali je staranje multimetrov bolj počasno, če jih uporabljam manj, ne vem, recimo da bodo trajali dlje, saj za vsakodnevno uporabo ne potrebujem super točne meritve na 4 ali 5 decimalk.


.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'


Nazadnje urejal/a v.j. Pon Feb 12, 2024 4:11 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1603
Aktiv.: 8.18
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolj verjetno gre za počene/hladne lote na priključnih pušah za merilne vrvice.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozede
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Prispevkov: 331
Aktiv.: 2.83
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako, kot si že omenil, po vsej verjetnosti je preklopnik. Če instrument ni bil dalj časa v uporabi.
Včasih pomaga, če preklopnik večkrat prevrtiš čez tista območja.
Je tudi možno, da imaš slabe vezi, pomaga, če s kontakt sprejem očistiš puše in banane na vezeh, tudi konice je potrebno posebno dobro očistiti, če ne gre s sprejem, jih obrusi z najbolj finim brusnim papirjem vsaj 600.

Če to ne pomaga, bo treba instrument razdret do preklopnika in očistiti kontakte in drsno površino s kakšnim kvalitetnim kontakt-sprejem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s53al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Prispevkov: 889
Aktiv.: 5.47
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če dam na območje do 200 ohm mi pokaže 0,03 ohma (pri sklenjenih kablih). Tu se lahko preklopnika dotikam in ostane stabilno na 0,03. Če pa dam na piskača in se dotikam preklopnika pa varira tudi 100+. Nevem bolj pojasnit.
_________________
http://www.zimazakon.si/forum
Vremenska postaja Doblička gora https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=KPEUHQ IN https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IRNOME16
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s53al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Prispevkov: 889
Aktiv.: 5.47
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2024 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, ste me prehiteli. Bom sprobal vaše nasvete.

EDIT: v.j. moj instrument je star okoli 30 let in ni bil tako poceni za tiste čase. Večina jih je v šoli imela še Iskrine analogne instrumente.

_________________
http://www.zimazakon.si/forum
Vremenska postaja Doblička gora https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=KPEUHQ IN https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IRNOME16
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 14 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group