www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Najbolj čudna okvara s katero ste imeli opravka...

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14557
Aktiv.: 65.24
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 19, 2023 10:44 am    Naslov sporočila: icon_shocked Najbolj čudna okvara s katero ste imeli opravka... Odgovori s citatom

Odpiram temo v katero pišite s kako banalno okvaro ste imeli opravka, ki pa vam je vzela ogromno časa. Morda vaša izkušnja komu pride prav.
Meni se je to zgodilo dostikrat. En dogodek ravno včeraj.
Kolega mi je prinesel gorenski cvrtnik na zrak. Hitra diagnostika - verjetno so šli elektroliti. Naprava se je za kratek čas vključila, ko si vstavil posodo. Za sekundo ali dve se je prižgala upravljalna plošča - potem pa tema.
Najprej je bilo seveda potrebno napravo odpreti. V notranjosti sta dve ločeni plošči - napajalnik z močnostnim delom (relejem) ter upravljalna plošča na čelu s tuch tipkami. (Nima nobene mehanske tipke ali stikala, razen mehansko stikalo ki prekine tokokrog ko posodo izvlečeš)
OK. Na napajalniku so bili trije elektroliti. Ni bilo opazit kake napihnjenosti. Sama naprava je bila skoraj nova - malo iz garancije. Snamem elektrolite in jih zamenjam. Meritve starih niso kazale, da bi bili zanič. Zato sem dvomil, da sem kaj narediti. Ja res napaka je ostala. Snamem še upravljalno ploščo. Tudi tam sta bila dva elektrolita, ki sta bila ok a sem ju vseeno zamenjal. Napaka je ostala. Sad Naslednji test - snamem temperaturno tipalo - napravo vključim. Displej se vključi - javi napako F! Shocked Torej plošča očitno deluje. Drugega ni gor - sprijaznim se - ne bo šlo očitno se je nekaj zgodilo z mikoprocesorjem. Kolegu pravim naj se zanima koliko pride nova plošča.
Zadevo spakiram skupaj - probam še enkrat vključit ne dela. .....spredaj tema nič ne sveti naprava je vključena.... sprednji tuch panel je cel temen nobene oznake - začnem razmišljat - kje hudiča je na panelu stikalo za vklop. Grem iskat navodilo. Najem sliko čelne plošče - tipka za vklop desno od displeja nekoliko nižje. Probam držati prst na to mesto. Naprava se vključi d'oh! . Brick wall Ne moreš verjeti - crknila je led dioda pod mestom tuch tipke za vklop. Zamenjam led - zadeva deluje.(delovala je tudi prej a je nismo "znali" vključit...) Ja tole mi je vzelo ca 2h...

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko-x
Član
Član



Pridružen-a: Tor 02 Nov 2004 14:21
Prispevkov: 325
Aktiv.: 1.46
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 20, 2023 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Industrijski sesalec, čistilec. Ne vklopi sesalca za končjo odsesovanje, zadnja metla.
Direktni priklop motorja sesalca pokaže, da je ok, izhoda na motor pa ni bilo. Po caa 45min razstavljanja, da sem prišel do elektronike, zagledam mikrostikalo, ki zazna, da je metla na tleh in je pogoj za vklop sesalnega ventilatorja. Po 5min sočnih mastnih kletvic, sem zamenjal mikro stikalo in zadeva deluje še zdaj.
Porabljen čas caa. 2h za 10 minut normalnega servisa.
Še danes me je malo sram. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 14557
Aktiv.: 65.24
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 20, 2023 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He, he nič takega... tole me je spomnilo na podoben primer...

Sodelavec si je sposodil služben karcher. Drugi dan ga prinese nazaj in pravi da ne dela - sploh se ne vklopi. Tole je zavedlo tudi mene... vključim v vtičnico vključim stikalo ... res očitno je nekaj narobe s kablom ali stikalom... Še sreča, da je bilo potrebno najprej sneti cev, da bi lahko odprl pokrov. Na hitrem priklučku pri pištoli cevi ni šlo sneti, sem jo pa lahko odvil pri samem stroju. Zakaj ni šlo sneti sem ugotovil, ko me je kar dobro poškropilo. Brick wall Brick wall Ja izključilo ga je tlačno stikalo. Cev je bila pod pritiskom. Zato ni startal. Nihče pa ni poskusil stisniti ročice na pištoli. Brick wall

Ok, meni je vzelo pol ure.... sodelavcu pa popoldanski plan dela Wink

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3175
Aktiv.: 14.24
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 03, 2023 9:23 pm    Naslov sporočila:  Sticky pickup solenoid Odgovori s citatom

Laserski tiskalnik HP LaserJet 1015 (kompakten enostranski tiskalnik) je začel jemati dodatni list z zamikom, kar je vodilo v zastoj (paper jam). Težava je izginila in se kasneje spet pojavila. Niso bili krivi zlepljeni listi ali kaj takega, slišalo se je, da se je mehanizem (pickup roller) večkrat aktiviral.
Prva domneva je bila, da tiskalnik ne zazna, da je papir že v tiskalniku. Sicer mi je bilo čudno, kako vseeno pravilno natisne. Opazil sem, da sta senzorja dva. Čiščenje senzorjev ni pomagalo, tudi meritev je pokazala pravilno delovanje. Le zakaj bi potem elektronika aktivirala sklopko za dlje časa?
Vprašal sem Račko in prvi zadetek je peljal na nek forum. Naslov odgovora mi je povedal vse: "Sticky pickup solenoid". Nisem mogel verjeti in pogledal filmček iz povezave.
Tuljava ima nekaj nalepljeno, najbrž neko peno, mogoče zato, da ublaži udarec in s tem utiša tiskalnik. Zadeva z leti postane lepljiva in tako se kotva za nekaj sekund zalepi na osnovo. Peno sem postrgal dol in jo nadomestil s termo-skrčno bužirko. Popravljeno. V ta namen je potrebno odviti le dva vijaka, enega za desni pokrov in tistega, ki drži tuljavo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Prispevkov: 4055
Aktiv.: 18.17
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 03, 2023 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz to rešujem še sedaj samo na velikem barvnem laserju Wink.. ni težava popravit , težava je vedet katere so vse 0te pozicije valjev da lahko tiskanje steče.
_________________
Moments before detonation ,....... TT
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 471
Aktiv.: 5.61

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2023 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To s temi lepljivimi kotvami na laserjih je izgleda postala kar stalnica. Tudi sam sem moral čistiti to packarijo na kotvi na Canon multifinkcijskem laserju. Res nevem zakaj je potrebno to dajat na kotve, da skozi leta postane lepljiva packarija?
_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3175
Aktiv.: 14.24
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 31, 2024 4:20 pm    Naslov sporočila:  USB težave Odgovori s citatom

Tole mogoče niti ni okvara v običajnem pomenu besede, niti ti tako kompleksna, mi je pa vzela kar nekaj časa. Človek včasih pač ne pomisli na trivialne vzroke.
V študentskem laboratoriju smo kupili nove računalnike (PC-je). PC-ji imajo preko USB priključen tudi GPIB vmesnik in DAQ. S samo migracijo iz Windows 7 na 11 kar se tega tiče ni bilo težav, ampak na nekaterih PC-jih DAQ pogosto ni deloval, zdelo se je naključno. Zanimiv simptom je tudi bil, da USB tipkovnica ni delala. Nekoliko kasneje smo ugotovili, da je tipkovnica začela delati takoj, ko si iztaknil DAQ. Podobno je bilo z zaustavitvijo Windows. Lahko je trajalo ca. 5 minut, kar si lahko prekinil z iztikom DAQ.
Najprej smo pomislili na programsko napako. Namestitev FTDI gonilnikov iz njihove spletne strani, igranje z BIOS in Windows nastavitvami, posodobitev BIOS niso pomagali. Uporabljen nabor čipov (AMD B550M) je sicer imel težave z USB, vendar je BIOS že imel dotičen popravek.
Prva ugotovitev je bila, da izhodna napetost na USB vratih niha med 4,8 V in 5 V in še malo izven tega okvira. Izkazalo se je, da to ni krivo za nedelovanje. Vzrok tega pa je nižja napetost 5 V linije iz ATX napajalnika, če 12 V linija ni dovolj obremenjena (ca. 0,5 A).
Naslednja domneva je bila, da iz DAQ prihajajo motnje. Po zgledu tega sem naredil T-filter za napajalno napetost. Z njim je delalo brez težav. Z osciloskopom se je dalo lepo izmeriti motnje (ca. 500 mVpp) na Vbus liniji na strani DAQ. OK, torej motnje dela DAQ. Ampak ista meritev v notranjosti DAQ ni dala tega rezultata. Torej so motnje presluh v kablu.
Z drugim USB kablom je delalo brez težav. Originalni kabli sicer nimajo vseh oznak, ki jih zahteva USB specifikacija. Pomislil sem, da podatkovni žici nista v parici, kot to zahteva specifikacija. Po žrtvovanju kabla se je izkazalo, da sta nekoliko prepleteni (nekaj cm na zavoj). Kmalu potem pa sem ugotovil v čem je trik. Oklop USB kabla (pri več kablih) je bil prekinjen oz. je imel upornost nekaj 10 Ohm in več (ostale žice so imele okrog 0,5 Ohm). Prejšnji PC-ji (Lenovo) so torej zgolj precej bolj tolerantni na motnje. Po vsej verjetnosti ni pomagalo odstranjevanje motenj, temveč so spremenjene razmere v kablu (zaključitev z višjo impedanco) omogočile prenos podatkov.

Še zanimivost. Med tem sem za hec naredil USB podaljšek z UTP kablom Cat 5e. Par 1 (moder) (parice imajo različen korak zavijanja) sem uporabil za podatke, ostale parice pa vsako za svojega od preostalih pinov. Na razdalji 2,5 m je delalo tudi na High Speed (480 Mbps), brez oklopa in ob drugačni impedanci (90 Ohm za USB, 100 Ohm za Ethernet). High Speed frekvenca (240 MHz) tudi presega specifikacijo Cat 5e kabla (100 MHz).



20240327_090413.jpg
 Opis:
Zgradba USB kabla
 Velikost datoteke:  124.16 KB
 Pogledana:  22 krat

20240327_090413.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fricky
Član
Član



Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Prispevkov: 258
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 12, 2024 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nov USB podaljšek ni delal.Že pri pregledu zunanjosti kabla ugotovljeno "nestrokovno" pakiranje Smile


USB.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  28.74 KB
 Pogledana:  41 krat

USB.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3175
Aktiv.: 14.24
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 13, 2024 7:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fricky je napisal/a:
USB podaljšek

PS: Po standardu je to protislovje oz. prepovedan kabel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 3175
Aktiv.: 14.24
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 16, 2024 6:04 pm    Naslov sporočila:  DC napajalna linija in blokirni kondenzatorji Odgovori s citatom

To niti ni okvara, ampak ko smo že ravno pri USB je tole lekcija za tiste, ki mislite, da je nekaj keramičnih blokirnih kondenzatorjev v napravi, ki ima enosmerno napajanje dovolj.
Oscilograma prikazujeta napetost na napajalni liniji v USB napravi ob priklopu USB kabla, ko je gostitelj že pod napetostjo. V prvem primeru je skupaj ca. 400nF, ki skupaj z induktivnostjo kabla tvori nihajni krog. Ali je napetost sprejemljiva za vašo napravo, presodite sami. V drugem primeru je dodan Tantalov kondenzator 4.7uF (ta ima precej večji ESR).
V teh primerih gre za 2m dolg USB kabel, rezultat pa je zelo odvisen od kabla (ne zgolj od njegove dolžine). Precej manj je odvisen od tega, kateri konec je vroče vtaknjen.



20240411_134927_noFTDI_2mE.jpg
 Opis:
Napetost Vbus ob priklopu USB kabla, C=400nF keramika
 Velikost datoteke:  100.89 KB
 Pogledana:  1 krat

20240411_134927_noFTDI_2mE.jpg



20240411_134352_Tant4u7_2m.jpg
 Opis:
Napetost Vbus ob priklopu USB kabla, C=5uF Ta
 Velikost datoteke:  104.33 KB
 Pogledana:  0 krat

20240411_134352_Tant4u7_2m.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5337
Aktiv.: 24.70
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 16, 2024 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

As a rule of a thumb zraven keramike vedno pase kak elko ali tantal ... Ceprav imam s slednjimi zadnje case nekaj slabe izkusnje kar nekaj jih je slo v kratek stik (35 V tantali, na 24 V, cca 5%!)

Lp G

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 80 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group