|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
H20 Član

Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44 Prispevkov: 220 Aktiv.: 3.87 Kraj: Litija
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2023 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse kar si napisal drži in se strinjam s tabo. Ker sem jaz naredil imam na vrtni lopi oziroma na omrežju SE. ki ima zelo malo veze s hišo. Sem po svoje rešil problem in tudi deluje. Predvsem zato, ker SE deluje s 100% močjo zelo kratek čas in pa ponavadi na obroke. Za enkrat smatram, da je tako bolje, kot brez varovanja.
Sem pa tudi napisal, da ne mene poslušati
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 499 Aktiv.: 3.85
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2024 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Me zanima kaj so vzroki teh vžigov pri FV sistemih. Enosmerna napetost in slabi spoji so že ena točka, kjer lahko pride do problemov, kakor vem.
Je pa žalostno, ker pri teh strehah velikokrat šole na*ebejo. Če je veter vse skupaj odpihne, zdaj so pa šalabajzerje še na elektrarne spustili. Ajej...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2024 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem spremljal montažo panelov na firmi. Zmontirali panele in pustili vseskupaj odklopljeno kakšna 2 meseca. Konektorje je ta čas lepo namakal dež...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2024 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred par dnevi so na bližnji osnovni šoli montirali SE.
Ozemljili so jo po najbližji poti na strelovodno napeljavo, ki teče ob robu strehe.
Strelovodne palice so pa manj kot meter od modulov.
Lp, Jože
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
266.97 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2024 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali lahko napišeš, za katero OŠ gre. Prav rad bi si na licu mesta ogledal.
Sicer odmik manj kot 1m od modula ni vprašljiv, če je izračunana ločilna razdalja. Bolj je vprašljiva povezava konstrukcije na strelovod. To ni ozemljitev ampak je napetost udara strele napeljana na konstrukcijo in se zna zgoditi, da pride do požara.
Če je le mogoče, se za PV module naredi izolirana strelovodna zaščita.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 499 Aktiv.: 3.85
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2024 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ne bo na takšen način strela pripeljana direktno v inštalacijo objekta?
Ko sem delal inštalacije na objektu, mi je projektant rekel, da naj dimnik ozemljim samo, če bo ob njemu lovilec za strelo. Če ga ne bo oz. še nekaj časa ne, naj raje ozemljitev pustim, ker v primeru udara pripeljem strelo direktno v inštalacije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 255 Aktiv.: 2.05
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2024 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale konferenca izgleda zanimiva. Ve mogoče kdo za kakšen seminar/izobraževanje v stilu preglednika sončnih elektrarn?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 255 Aktiv.: 2.05
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2024 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
http://nneli.ezs-zveza.si/ |
Tukaj se že gledal pa je zadnji datum 2021.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2024 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
grega09 je napisal/a: |
A ne bo na takšen način strela pripeljana direktno v inštalacijo objekta?
Ko sem delal inštalacije na objektu, mi je projektant rekel, da naj dimnik ozemljim samo, če bo ob njemu lovilec za strelo. Če ga ne bo oz. še nekaj časa ne, naj raje ozemljitev pustim, ker v primeru udara pripeljem strelo direktno v inštalacije. |
Ozemljitev mora biti izvedena izven objekta. Ker v tehnični smernici piše, da mora biti konstrukcija PV polja ozemljena na začetku in koncu, sta to, če objekt nima strelovoda, v bistvu dva odvoda strele. Jasno je, da mora biti celotna kovinska kostrukcija galvansko povezana, sicer bo prihajalo do prebojev in po vsej verjetnosti tudi do požara.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 505 Aktiv.: 4.52 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2024 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ostrešje Šole v Bistrici pri Tržiču je bilo pred montažo solarnih elektrarn sanirano.
Solarne elektrarne (tri) so na strehah šole montirane že dvanajsto leto. Ostrešje je bilo oddano v najem za postavitrev solarnih elektrarn tretjim najverjetneje pravnim osebam.
Sanacija prvotno pločevinaste strehe je bila izvedena s postavitvijo novih letev in nad njo je bila izdelana nova prav tako pločevinasta streha in nad njo so postavili elektrarne. Ali je bila streha v tem vmesnem delu izolirana ali ne, ne vem. Dejstvo pa je, da je najprej začelo goreti prav na delu med pločevino stare in nove strehe. Kaj je bil točen vzrok pa še ugotavljajo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jun 08, 2024 9:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Konstrukcija IN moduli na začetku in koncu
PV polja. Kaj pa je PV polje? Na strehah so moduli grupirani v enem kosu, ali pa v večih, če so gor okna, dimnik itd. Ali je potem v taken primeru več PV polj?
Ozemljitev SE nima nobene zveze s strelo, ampak s tem, da preprečuje prehod visoke napetosti v modulu na zunanje okvirje.
LP, Jože
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni