www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

RS232 komunikacija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BorisK
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43
Prispevkov: 246
Aktiv.: 1.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 01, 2024 10:18 pm    Naslov sporočila:  RS232 komunikacija Odgovori s citatom

Imam lastno vezje z RS232 komunikacijo, ki ga povežem na PC. Na tiskanem vezju imam povezane signale RX, TX in GND (pini 2,3,5). Ostali so v zraku.

Če za povezavo na PC uporabim kabel s samo temi tremi povezavami, vse deluje brezhibno. Če pa uporabim kabel, ki ima povezanih vseh 9 pinov 1 na 1, v PC aplikaciji dobivam občasne napake. Sklepam, da je vsaj en od preostalih signalov na PC strani visokohmski vhod, v katerem se nekaj inducira (ja, lahko bi tudi podrobno naštudiral protokol).

Vprašanje: Kateri signal bi na svojem vezju moral vezati na fiksen potencial in kakšen naj ta bo (ali pa kateri pin na katerega), da bo vse nedvoumno in pravilno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 3380
Aktiv.: 33.48

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če nimaš uporabljenih linij za nadzor prenosa (RTS/CTS), ni potrebno nikamor vezat nobene dodatne linije. Tudi če bi imel to v uporabi in narobe zvezano, prenos sploh nebi delal. Morda je težava v samih napetostih na linijah rx/tx. A lahko preveriš z osciloskopom, kakšni so signali?

Za začetek si naloži Bray terminal in poglej, če se ti kaj čudnega dogaja na handshake linijah (desno zgoraj imaš kontrolo izhodov in indikacijo vhodov na strani PC), pa se malo poigraj s tem, če bo kaj bolje.

V skrajnem primeru bi lahko dal na eni in na drugi strani RS485 pretvornik in Rx/Tx linije peljal po parici, če seveda to tvoj primer dopušča. Taka izvedba je bistveno bolj robustna.

_________________
Always going the extra mile.


Nazadnje urejal/a mosqito Tor Jul 02, 2024 8:01 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorisK
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43
Prispevkov: 246
Aktiv.: 1.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izbrskal sem, da bi bilo mogoče dobro paroma povezat pine 1-4 in 6-8. Kar bom tudi preizkusil.
Je to dobra (odrešilna) ideja?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorisK
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43
Prispevkov: 246
Aktiv.: 1.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nivo signalov je pravi. Sem pogledal in primerjal na osciloskopu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1821
Aktiv.: 12.81
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi povezal pine 7-8 in 1-4-6 na obeh straneh D9 konektorja ali vsaj na eni strani, če na lastnem vezju teh pinov niti nimaš predvidenih za komunikacijo.

Vir slike:
http://wearcam.org/seatsale/programs/www.beyondlogic.org/serial/serial.htm



null_modem.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  14.35 KB
 Pogledana:  491 krat

null_modem.JPG



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorisK
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43
Prispevkov: 246
Aktiv.: 1.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popoldne bom preizkusil obe varianti in poročam. Hvala za sugestijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brusli
Član
Član



Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10
Prispevkov: 168
Aktiv.: 3.77
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 02, 2024 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BorisK je napisal/a:
sugestijo
Nasvet.
Mislim, od kdaj je pa tole v SSKJ? Meni se je slišalo čisto ameriško. Mad


Nazadnje urejal/a Brusli Tor Jul 02, 2024 2:54 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5369
Aktiv.: 24.53
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 02, 2024 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj? https://www.fran.si/iskanje?View=1&Query=sugestija
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorisK
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43
Prispevkov: 246
Aktiv.: 1.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 02, 2024 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brusli je napisal/a:
BorisK je napisal/a:
sugestijo
Nasvet.
Administrator, imamo novega kandidata za "Slovenščina je zame španska vas."

Živjo,

Trenutno nadgrajujem svojo elektro delovno mizo in rabim kup vtičnic, fiksnih razdelilcev in nekaj LED razsvetljave na različnih koncih in krajih. To seveda pomeni, da bo vsaka stvar imela tudi svoj kabel, ki naj bi na drugem koncu bil speljan v skupno razvodnico oz. mini razdelilno omaro. Ima kdo kakšen predlog kaj naj uporabim za razcep 3-žilnih 1.5 do 2.5 mm² mehkih kablov na 6 ali več koncev? V trgovinah sem našel razne sponke, kot so WAGO in podobno, vendar pa imajo te maksimalno 5 lukenj. To pa pomeni dovodni kabel in štirje porabniki. Potreboval bi nekoliko večje število npr. 6 porabnikov + dovodni kabel = 7 lukenj. Sicer ne bom napajal nevem kako močnih naprav, saj gre za klasično laboratorijsko opremo... osciloskop, DC napajalnik, frekvenčni generator, dva namizna DMM, programabilno DC breme, prenosnik, monitor, zvočniki, nekaj LED razsvetljave, LAN switch, tiskalnik, itd. Dovodni kabel je 2,5mm².

Moja trenutna ideja je prikazana na sliki.



Mislim... da se ti da. d'oh!

rabim -> potrebujem
nevem -> ne vem
predlog kaj naj -> predlog, kaj naj

Pa lep dan tebi in vsem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorisK
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43
Prispevkov: 246
Aktiv.: 1.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 02, 2024 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dušanova rešitev je tista prava, ki mi odpravi težave.

Hvala vsem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bubm7
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Okt 2012 18:10
Prispevkov: 18
Aktiv.: 0.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 04, 2024 2:03 pm    Naslov sporočila:  Re: RS232 komunikacija Odgovori s citatom

BorisK je napisal/a:

Če za povezavo na PC uporabim kabel s samo temi tremi povezavami, vse deluje brezhibno. Če pa uporabim kabel, ki ima povezanih vseh 9 pinov 1 na 1, v PC aplikaciji dobivam občasne napake.


Kaj si mislil z 1:1? Tako kot morata biti "prekrižana" RX - TX, morata biti tudi DSR - DTR ter RTS - CTS. CD je lahko vezan na lokalni DSR.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorisK
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43
Prispevkov: 246
Aktiv.: 1.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 04, 2024 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena na ena pomeni, da gre pin 1 na pin 1, pin 2 na pin 2 itd. Pomerjeno z ohmmetrom. Če so pini 2-3, 4-6 itd. paroma prekrižani, govorimo o null-modem kablu. Mar ni tako?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 754
Aktiv.: 3.34
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 04, 2024 5:48 pm    Naslov sporočila:  Re: RS232 komunikacija Odgovori s citatom

bubm7 je napisal/a:
... Tako kot morata biti "prekrižana" RX - TX, morata biti tudi DSR - DTR ter RTS - CTS. CD je lahko vezan na lokalni DSR.

To drži v primeru, ko med sabo povežeš dve napravi tipa "DTE", npr. dva PC računalnika. Za povezavo, kjer je ena naprava tipa "DTE", druga pa "DCE", se uporabi "raven" kabel, oz. kot je napisal Boris, "1:1". Ta ima na enem koncu "moški", na drugem pa "ženski" konektor.

https://www.ni.com/docs/en-US/bundle/ni-serial/page/rs-232-dte-versus-dce.html
https://en.wikipedia.org/wiki/RS-232

Ali je naprava DTE ali DCE najlažje vidiš po tipu konektorja (F/M, pod predpostavko, da se je proizvajalec naprave držal standarda).

_________________
73 de s56al
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bubm7
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Okt 2012 18:10
Prispevkov: 18
Aktiv.: 0.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 05, 2024 9:26 am    Naslov sporočila:  Re: RS232 komunikacija Odgovori s citatom

s56al je napisal/a:
bubm7 je napisal/a:
... Tako kot morata biti "prekrižana" RX - TX, morata biti tudi DSR - DTR ter RTS - CTS. CD je lahko vezan na lokalni DSR.

To drži v primeru, ko med sabo povežeš dve napravi tipa "DTE", npr. dva PC računalnika. Za povezavo, kjer je ena naprava tipa "DTE", druga pa "DCE", se uporabi "raven" kabel, oz. kot je napisal Boris, "1:1". Ta ima na enem koncu "moški", na drugem pa "ženski" konektor.

https://www.ni.com/docs/en-US/bundle/ni-serial/page/rs-232-dte-versus-dce.html
https://en.wikipedia.org/wiki/RS-232

Ali je naprava DTE ali DCE najlažje vidiš po tipu konektorja (F/M, pod predpostavko, da se je proizvajalec naprave držal standarda).


Drži ja, in glede na to da mu z 1:1 kablom RX-TX (večinoma) dela pravilno, je potem pinout res DCE-DTE povezava, sicer ne bi prišlo skozi nič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 165 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group