|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
v.j. Član
Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1499 Aktiv.: 12.53 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2024 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
s53al je napisal/a: |
Kaj pomenijo tiste obkrožene puščice? Da bi se v tem primeru oddajalo nazaj v omrežje? |
v.j. je napisal/a: |
Na kratko: Te puščice so vektorji ...
za 4 kvadrantno merjenje.
P - active power - moč
Q - reactive power - jalova ali reaktivna moč
Verjetno še nisi videl, da lahko ta števec pokaže tudi negativna vektorja, no, ko boš, če boš kdaj, nekoč, oddajal... kot omenjaš
Tudi zate velja, da boš najbolj natančen odgovor glede menjave števca dobil direktno pri elektru. |
s53al je napisal/a: |
Kmalu po prvem slikanju in opazovanju se je tista vertikalna puščica spremenila v - (minus navzdol). Zaenkrat samo sprejemam
Hvala za pojasnilo. Na elektro sem pa tudi pisal, poročam. |
Q je lahko + ali - odvisno ali je induktivna ali kapacitivna komponenta, oziroma ali tok zaostaja ali prehiteva napetost.
Vektor Q nas gospodinjske odjemalce ne zanima, ker nam jalove moči ne zaračunavajo. Omenjeni vektor samo kaže katera komponenta prevladuje, bi bilo pa vseeno dobrodošla še številčna vrednost, power factor.
Če pride do oddaje, se bo prikazal P-, ne vem pa kako se kaže ta vektor, če bi na eni fazi sprejemal, na drugi pa oddajal... ali se pokažeta obe puščici ali kaj?
Kratkotrajna oddajanja reda nekaj W nihče ne bo opazil in se tudi ne bo obregnil v to, nenazadnje bi lahko šlo za motnjo, napako pri meritvi, ...
Pri enofaznem merjenju je lahko za uporabnika zadeva bolj preprosta, osebno bi raje imel 1F priključek namesto 3F priključka, manj problemov z razsmerniki...
Pri hiši sta le dva 3F stroja in le eden se dokaj redno uporablja, to je 1,8kW krožna žaga, ki bi jo lahko pognal na 1F preko frekvenčnika, problem rešen. Drugi stroj je ena vodna črpalka 1,1kW, ki jo že leta nisem uporabil ...
Kuhališče, ki ima edino 3F priklop, dela tudi na 1F, če je potrebno.
Mimogrede, pri Elektro Gorenjska sem dobil odgovor, da je 1F priključek minimalno 1x25A (6kW), 3F priključek pa 3x20A (14kW). Glede nesimetrije obremenitve faz nisem dobil točnega odgovora koliko je dovoljeno.
Po novem je tudi sprememba glede zmanjšanja priključne moči! Če se odločim za prehod iz 3x25A na 3x20A to pomeni kot trajni prehod in bi za ponoven dvig na 3x25A moral spet dokupit razliko. Po starem je zakupljen priključek 3x25A ostal za vedno. No, ker ne rabim niti 14kW priključka (3x20A), potem morebitnega prehoda nazaj na 3x25A (17kW) zagotovo ne bi nikoli naredil, ne rabimo.
Mimogrede sem izvedel tudi to, da obračun po časovnih blokih ni nujno da se bo obdržal, neuradno vse kaže na to, da zna iti nazaj na prejšnji sistem.
Kar se tiče balkonske elektrarne in vseh podizvedenk večje moči z omejitvijo oddajanja, je tehnično zagotovo najbolj enostavno imeti 1F priključek. Pri teh zadevah je imeti 3 faze popolnoma nesmiselno, običajno gospodinjstvo 3 faz ne rabi, za primerjavo ena kmetija, tam pa ja, zagotovo, zaradi nekaterih strojev in tudi z majhnimi priključnimi močmi ne morejo shajati. Obtrniki, delavnice, ... to je pa druga kategorija.
Za radovedne: https://clouglobal.com/the-four-quadrant-diagram-in-electricity-metering/
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
|
s53al Član
Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1064 Aktiv.: 6.18 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2024 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobil odgovor. Vprašal sem jih če rabim dovoljenje za balkonsko SE in ali bo potrebno menjati števec, čeprav so dobili isto sliko kot sem jo prilepil tu zgoraj.
Ok, pa drugič, ko bo šlo zares.
Koda: |
Pozdravljeni,
v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov lahko vse informacije podamo le lastniku in plačniku, ki je naveden na računu za električno energijo. Za pridobitev podatkov potrebujemo več informacij (naslov MM, tovarniška št. Števca..)
Lep pozdrav.
Barbara
|
_________________ http://www.zimazakon.si/forum
Vremenska postaja Doblička gora https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=KPEUHQ IN https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IRNOME16 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
1dva3 Član
Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 307 Aktiv.: 66.23
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2024 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Vektor Q nas gospodinjske odjemalce ne zanima, ker nam jalove moči ne zaračunavajo. Omenjeni vektor samo kaže katera komponenta prevladuje, bi bilo pa vseeno dobrodošla še številčna vrednost, power factor. |
Seveda te zanima, ker si kot proizvajalec, ki oddaja (Ali odjema) v omrežje dolžan spoštovati P+Q karakteristiko, ki ti jo poda operater.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
v.j. Član
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2024 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
NE, ne zanima me, ker kot gospodinjski odjemalec ne plačujem jalove energije.
Gospodinjstva v veliki večini povzročajo malo jalove energije, večinoma se vse skupaj kompenzira. Največ porabnikov je ohmskih, kuhališča, pečice, bojlerji, ... ostali porabniki, ki kvarijo power factor, se pogosto kompenzirajo v naselju, nekaj je induktivnih, nekaj je kapacitivnih, pod črto, problemov ni.
Ali gospodinjski odjemalec lahko prekrši P Q karakteristiko? zelo težko, zato se na tem področju ne komplicira.
Kot proizvajalec me prav tako ne zanima, ker z balkonsko sončno elektrarno (to je v naslovu te teme) v omrežje oddajam majhno neznatno moč, delovno moč, za kar poskrbi razsmernik.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
|
H20 Član
Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44 Prispevkov: 206 Aktiv.: 4.07 Kraj: Litija
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2024 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ve kdo za kakšen cenejši inverter, ki zna višek W (kadar bo več od 600W) preusmeriti nekam drugam (baterije)?
Sem pa nekje prebral, da so sončne lahko 600 ali 800W. Z elektra mi je sporočil, da lahko samo 600W oddajam. Sem upal, da lahko teh 800 + še malo več, dokler se nebi pritožili....
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
v.j. Član
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Cenejši ne, si že večkrat spraševal isto, tudi odgovore si dobil. Če ti odgovori niso všeč, je tvoj problem. Tudi baterije imaš, sicer nepopoln sistem, prav tako si dobil konstruktivne nasvete, ampak če tega nočeš upoštevat, je spet tvoj problem.
Za doseganje tvojih želja, s poceni rešitvami ni nujno da bo šlo.
Še najceneje je, da s tvojimi PV celicami polniš baterije direktno preko MPPT za najboljši izkoristek, potem pa z razsmernikom napajaš izbrane porabnike. Na ta način se boš izognil omrežju in "balkonski elektrarni" in se ne boš sekiral za oddane viške, ker jih ne bo.
Predlagam ti tudi to, da si ponovno prebereš odgovore in predvse tvoje lastne v že odprtih temah.
https://www.elektronik.si/phpBB2/search.php?search_author=H20
.
|
Nazaj na vrh |
|
|
H20 Član
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Večino stvari imaš prav Moja svinčena baterija, ni ravno primerna za ta moj hobby. Sedaj sem jih uporabljal, ker sem jih imel možnost dobit, dokaj dobem stanju, po ceni odpadnega materjala. Naslednje leto bojo še večje izgube pri pretvorbi. Naveličal se bom kar naprej kontrolirati nivo elektrolita, čiščenja/menjave vezi in vijakov (na srečo trenutno dobim brez stroškov).
S to mojo DIY elektrarno sem uspel zmanjšati porabo energije iz omrežja tudi do 84% (poletnih mesecih). Dodal bi samo še kakšen DIY sledenje sonca.
Vendar pa ima nekaj pomanjklivosti. Seveda na prvem mestu Pb baterija, razni releji in stikala, katere moram občasno krmiliti ročno. Manjka logika.
Glede na vse izgube bi verjetno s samo 800W blkonske, če bi bilo možno malo golljufati, dosegel enak učinek. Zato malo preračunavam glede mikro inverterja. In če mi uspe dobro prodati Pb baterijo bi si nabavil manšo LiFePo, za UPS. In sem zmagal....
Vse to delam bol za Hobby, kot sem rekel, ker dobim marsikaj po ugodni ceni. Drugače NO GO!
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
H20 Član
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 306 dni