|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
v.j. Član
Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1499 Aktiv.: 12.53 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Tor Nov 26, 2024 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro si nas zavedel, to ni zgolj indukcijsko kuhališče, kot si napisal na začetku...
Gre za 2x indukcijsko kuhališče + 2x high-light IR grelno kuhališče.
OK, lahko bi po modelu, ki si ga napisal, mi sami poiskali, ampak ali se ti zdi, da je tak način iskanja pomoči v redu?
Priložil si fotografije, le delne, ne vidimo celote, ne vidimo vezja s spodnje strani...
S čim si pomeril prisotnost faze na ohišju? s fazenpriferjem?
To ni meritev, to je zgolj indikacija, da je možnost, da je prisotna faza, ampak če ni okvare, to ni mogoče... če ohišje ni bilo ozemljeno, je bila prisotnost preko Y kondenzatorjev...
Običajno je ena faza za 2 indukciji in ena faza za 2 IR grelce, ki se vklapljajo preko relejev. Faza gre preko relejskih kontaktov, preglej na vezju, s spodnje strani, kateri faston gre na kontakte relejev.
Imaš 3 releje in 3 grelce, eno kuhališče ima 2 obroča. Kaj je 4. rele poleg 3 enakih, ne vem, lahko bi bil kot glavnio stikalo... za IR običajno ni, torej bi lahko bil za indukcijo, čeprav se mi zdi da je na gornjem TIV tudi rele črne barve poleg C3 in varistorja.
Tudi pri indukciji imaš rele kot glavno stikalo... sicer pa je na plati oznaka L pri beli žici in N pri črni žici... kje je torej problem?
Malo boš moral šarit po žicah kam gre katera ane.
Čeprav je fotka slaba, je nekaj besed le izkašljala.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kvarkel Član
Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 384 Aktiv.: 2.51
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, @v.j. za strokovna pojasnila pa tudi v tvojih postih prisotna nerganja, ki me moram reči, kar zabavajo.
Ampak vseeno nekaj pojasnil:
- ko sem postavil vprašanje, slike nisem imel,
- če bi kuhalne plošče poznal, ne bi spraševal, tako pa sem podal tip v upanju, da ga kdo pozna (seveda sem prej tudi pogooglav, vendar nisem dobil željenega rezultata), vprašanje pa je bilo sila preprosto:" ali ima mogoče kdo shemo, ali pa ve na kateri faston, gre kateri vodnik",
- takoj, ko sem sliko dobil sem jo priložil pač v kvaliteti in razsežnosti, kot sem jo dobil,
- s fazenpriferjem nisem nič meril ampak samo preverjal prisotnost potenciala,
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
v.j. Član
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
kvarkel je napisal/a: |
- s fazenpriferjem nisem nič meril ampak samo preverjal prisotnost potenciala, |
Aha ugotovljena prisotnost potenciala na ta način ne pove kaj dosti, prej nič, kot kar koli.
Če je ohišje ozemljeno, kot bi praviloma moralo biti, nima kaj biti kakšen potencial tam, to še ne pomeni, da je nekaj narobe priključeno ali da je v okvari... razen to, da nekaj ni priključeno, ozemljitev.
Občutek imam, da ti te plošče od blizu še nisi videl... čeprav pišeš, da si nekaj priključeval ... obenem pa na tiskanem vezju nisi videl oznak L in N
Hvala, @v.j. za strokovna pojasnila pa tudi v tvojih postih prisotna nerganja, ki me moram reči, kar zabavajo.
|
Ti se kar zabavaj... a veš kako se bomo šele mi zabavali, ko boš ti nergal, da ti nihče več ne želi pomagati
... ker se premalo potrudiš, da bi problem podrobno predstavil
Oznake na plati imaš, problem rešen, zadeva zaključena.
Vsi bi samo rešitev na srebrnem pladnju ...
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sebaveh Član
Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1649 Aktiv.: 8.02 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem iskal uradne servisne dokumente, pa so tudi rahlo skopi z informacijami, oziroma smotano napisani.
Upam da ti bo priponka kaj pomagala.
Drugače pa - pri modelih ki imajo v sebi dve krmilni elektroniki (vsaka za 2 kuhališči), uporablja dvofazen priklop in posledično tudi dve ničli - N1 in N2. Zato je priklop te podvojen. Iz sheme in slik lahko vidiš moder in bel nevtralni vodnik, združena skupaj, ali ločena.
Opis: |
|
Download |
Ime datoteke: |
PiF645E01E.zip |
Velikost datoteke: |
6.45 MB |
Downloadano: |
14 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tlogar Član
Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 221 Aktiv.: 1.87
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Sem iskal uradne servisne dokumente, pa so tudi rahlo skopi z informacijami, oziroma smotano napisani.
Drugače pa - pri modelih ki imajo v sebi dve krmilni elektroniki (vsaka za 2 kuhališči), uporablja dvofazen priklop in posledično tudi dve ničli - N1 in N2. Zato je priklop te podvojen. Iz sheme in slik lahko vidiš moder in bel nevtralni vodnik, združena skupaj, ali ločena. |
Zakaj pa morata biti potegnjeni dve ničli? Glede na to, da sta dve različni fazi se tok ne sešteva ravno aritmetično ampak vektorsko (če me spomin ne vara).
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
v.j. Član
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
tlogar je napisal/a: |
Zakaj pa morata biti potegnjeni dve ničli? Glede na to, da sta dve različni fazi se tok ne sešteva ravno aritmetično ampak vektorsko (če me spomin ne vara). |
Še 1x, ker prejšnjič ni zaleglo:
Nista dve ničli ampak ena, ki je napeljana 2x.
Če sta dve različni fazi se tok res sešteva vektorsko, ampak ker je možnost tudi 1F priključitve, se tok enostavno sešteva aritmetično, ker sta vektorja oba v isto smer. Posledično mora biti dovod ničle tokovno enakovreden (lahko tudi močnejši) od faze. Povzetek, tokovi se lahko vedno seštevajo vektorsko, pomembna je njihova smer
Ker so (ali če predvidevamo) vodniki z enakim presekom, sta 2 ničelna vodnika zato, ker sta tudi 2 fazna vodnika. Ja, lahko bi bil samo en ničelni vodnik, ampak bi moral presek biti enak ali večji aritmetični vsoti faznih 2 vodnikov in to samo zaradi možnosti 1F priklopa.
Tehnično gledano, sta generalno gledano v notranjosti aparata dva tokokroga, če zanemarimo potrobnosti drobovja, ker to niti ni pomembno, koliko grelcev ali indukcij je vseh skupaj.
Zaradi enostavnosti in praktičnosti so uporabljeni enaki preseki vodnikov tako v notranjosti aparata, kot zunanji priklopni kabel...
Glede ozemljitve:
Teoretično je sicer možno, da bi v obeh tokokrogih naenkrat prišlo do kratkega stika na ohišje, ampak taka možnost je tako neznatna, da iz tega dejstva ni potrebno in obvezno po paragrafih, da bi bil tudi presek ozemljitve enak kot je vsota presekov ničelnih ali faznih vodnikov... kot je na začetku teme trdil qwertz.
Na splošno je njegova trditev pravilna, vendar ne v primeru priključevanja aparatov... zagotovo vsaj priznani proizvajalci ne dajejo navodil v nasprotju s tehničnimi smernicami in ostalimi paragrafi.
.
|
Nazaj na vrh |
|
|
tlogar Član
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Zakaj pa morata biti potegnjeni dve ničli? Glede na to, da sta dve različni fazi se tok ne sešteva ravno aritmetično ampak vektorsko (če me spomin ne vara). |
Še 1x, ker prejšnjič ni zaleglo:
Nista dve ničli ampak ena, ki je napeljana 2x.
Če sta dve različni fazi se tok res sešteva vektorsko, ampak ker je možnost tudi 1F priključitve, se tok enostavno sešteva aritmetično, ker sta vektorja oba v isto smer. Posledično mora biti dovod ničle tokovno enakovreden (lahko tudi močnejši) od faze. Povzetek, tokovi se lahko vedno seštevajo vektorsko, pomembna je njihova smer
Ker so (ali če predvidevamo) vodniki z enakim presekom, sta 2 ničelna vodnika zato, ker sta tudi 2 fazna vodnika. Ja, lahko bi bil samo en ničelni vodnik, ampak bi moral presek biti enak ali večji aritmetični vsoti faznih 2 vodnikov in to samo zaradi možnosti 1F priklopa.
Tehnično gledano, sta generalno gledano v notranjosti aparata dva tokokroga, če zanemarimo potrobnosti drobovja, ker to niti ni pomembno, koliko grelcev ali indukcij je vseh skupaj.
Zaradi enostavnosti in praktičnosti so uporabljeni enaki preseki vodnikov tako v notranjosti aparata, kot zunanji priklopni kabel...
Glede ozemljitve:
Teoretično je sicer možno, da bi v obeh tokokrogih naenkrat prišlo do kratkega stika na ohišje, ampak taka možnost je tako neznatna, da iz tega dejstva ni potrebno in obvezno po paragrafih, da bi bil tudi presek ozemljitve enak kot je vsota presekov ničelnih ali faznih vodnikov... kot je na začetku teme trdil qwertz.
Na splošno je njegova trditev pravilna, vendar ne v primeru priključevanja aparatov... zagotovo vsaj priznani proizvajalci ne dajejo navodil v nasprotju s tehničnimi smernicami in ostalimi paragrafi.
. |
Torej, ko vemo, da imamo dvofazni priklop, nam ni potrebno pripeljati dveh vodnikov za ničlo? (in vem, da nista dve različni ničli).
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
kvarkel Član
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Drugače pa - pri modelih ki imajo v sebi dve krmilni elektroniki (vsaka za 2 kuhališči), uporablja dvofazen priklop in posledično tudi dve ničli - N1 in N2. Zato je priklop te podvojen. Iz sheme in slik lahko vidiš moder in bel nevtralni vodnik, združena skupaj, ali ločena. |
Res hvala. Moram reči, da si se potrudil.
Iz teh pdf datotek, mi je vse jasno.
Jaz sem priklapljal kot je bilo na sliki, ki sem jo priložil in sedaj vidim, da so bile tam barve vodnikov priključnega kabla narobe priključene. Pa tudi mi ni bilo jasno, kam naj bi dal drugo nulo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
kvarkel Član
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej, ko vemo, da imamo dvofazni priklop, nam ni potrebno pripeljati dveh vodnikov za ničlo? (in vem, da nista dve različni ničli). |
Kar se tiče inštalacije od el. razdelilnika do priključne doze, vedno pripelješ eno nulo. Samo, če imaš enofazni priklop, potem mora biti presek vodnikov večji. Za dvofazni priklop pa je, kot sam ugotavljaš, ravno tako za nulo dovolj en vodnik, ker bo po njem tekel največ tok ene faze (pač zaradi vektorskega seštevanja).
Za sam priklop priključnega kabla, se pač držiš navodil za enofazni ali dvofazni priklop in s tem povezanega združevanja posameznih vodnikov (če ni to urejeno že v sami priključnici kuhalne plošče z mostički).
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tlogar Član
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2024 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej, ko vemo, da imamo dvofazni priklop, nam ni potrebno pripeljati dveh vodnikov za ničlo? (in vem, da nista dve različni ničli). |
Kar se tiče inštalacije od el. razdelilnika do priključne doze, vedno pripelješ eno nulo. Samo, če imaš enofazni priklop, potem mora biti presek vodnikov večji. Za dvofazni priklop pa je, kot sam ugotavljaš, ravno tako za nulo dovolj en vodnik, ker bo po njem tekel največ tok ene faze (pač zaradi vektorskega seštevanja).
Za sam priklop priključnega kabla, se pač držiš navodil za enofazni ali dvofazni priklop in s tem povezanega združevanja posameznih vodnikov (če ni to urejeno že v sami priključnici kuhalne plošče z mostički). |
Hvala za odgovor. Torej sem razmišljal prav, pa sem zraven še malo ponovil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 306 dni