www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo Iskra Triglav 62
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mitchW
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Aktiv.: 4.28
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 10, 2024 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem naredil še kompletno uglasitev z voblerjem in osciloskopom. Zvok se je še izboljšal in sprejem tudi.
Seveda sem pa preveril še uglašenost AM medfrekvence in glej ga zlomka, tudi tam ena izmed nastavitev tuljave ni imela opaznega učinka!

Zato sem demontiral tisti medfrekvenčni lonček (MT14) in preveril vzporedno vezan kondenzator. Sprva je kazal točnih 250pF, ampak ko sem ga malo premaknil je padla kapaciteta na 10pF. Seveda sem ga takoj zamenjal in zadevo nazaj sestavil. Nato sem lahko brez težav uglasil AM MF. Se mi je pa pred pol leta zgodila enaka napaka že na enem Triglavu podobnega letnika, in tudi tam sem moral menjati 250pF kondenzator v eni izmed AM medfrekvenc. Notri je drugače bil vgrajen 250pF 2% 200V stirofleksni kondenzator.

No poleg elektrolitskih in papirnih kondenzatorjev, so očitno lahko sumljivi tudi stirofleksni in keramični. Pa tudi s sljudnimi (mica) sem že imel težave v preteklosti.
K sreči ponavadi čisto prekinejo, zato se jih da lepo diagnosticirati že dodatnim spajkanjem podobne vrednosti na spodnje kontakte MF in če pride do izboljšanja, pomeni da je najverjetneje notranji kondenzator izgubil kapacitivnost.

IMG_4391.jpeg
 Opis:
Defekten kondenzator
 Velikost datoteke:  3.96 MB
 Pogledana:  5 krat

IMG_4391.jpeg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni