|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5528 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Dec 13, 2024 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jap, po mojem spominu in meritvah (moja elektronika ima gor na "palcki" SHT35) sem tudi racunal nekje okrog 30-60 % izkoristek, pri cemer jaz malo bolj "pametno" reguliram dolzino cikla (po domace, vecji kot je pretok zraka in vecja kot je temperaturna razlika, krajsi so casi cikla).
Lp, G
p.s. s557bic hvala za linke, sem jih porabil se v PSS temi ...
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2024 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
brezimenko je napisal/a: |
Za kompresorski razvlažilec potrebuješ pozimi imeti konkretno ogreto stanovanje čene bore malo potegne iz zraka. |
Pozimi je zrak itak suh in ga ni potrebno sušiti.
Sicer pa, kar se stroškov tiče, tukaj je slika moje mesečne porabe. Na letnem nivoju nižja, kot pa nov filter.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
43.54 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2024 9:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
Pozimi je zrak itak suh in ga ni potrebno sušiti. |
Ce je tako, nimas plesni in je debata glede na prvi post teme brezpredmetna. Zal pa ni povsod tako, preverjeno iz prve roke.
Slaba izolacija + dobro tesnenje novih oken je klasicen recept za plesen, tudi ce zracis 4x na dan ...
Lp, G
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 499 Aktiv.: 3.85
|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2024 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam problem s prenizko vlago kot pa previsoko. Pa ni nova hiša, ampak adaptirana. Neke hude izolacije ni, je pa res, da sem bil kar pozoren na toplotne mostove. Pa spet mogoče ne tako panično kot zaslediš v kakšnih standardih gradbenikov. Razumem jih pa, da je bolje iti malo bolj na varno stran z napotki, da bo potem v praksi ravno prav. Po nekih mejah gradbene fizike je vedno zoprno hoditi. Res je pa tudi, da kurim ves objekt neto 220 m2 na 24 do 25°C.
Se pa zadnji mesec igram s senzorji za CO2 v prostoru in me prislijo, da dvakrat na dan prezračim za 5 do 10 minut na polno, da pade nivo CO2 na normalno raven. Me je kar presenetilo, kako hitro je slab zrak v prostorih, kar se mogoče malo premalo poudarja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mateik Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31 Prispevkov: 261 Aktiv.: 7.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2024 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Jap, po mojem spominu in meritvah (moja elektronika ima gor na "palcki" SHT35) sem tudi racunal nekje okrog 30-60 % izkoristek, pri cemer jaz malo bolj "pametno" reguliram dolzino cikla (po domace, vecji kot je pretok zraka in vecja kot je temperaturna razlika, krajsi so casi cikla).
Lp, G
p.s. s557bic hvala za linke, sem jih porabil se v PSS temi ...  |
Lahko poveš kateri rekuporator imaš?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2024 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole, za kar sem delal elektroniko, je Lunos (imel v stanovanju), zdaj imam v bajti Blauberg - razlog ke banalen: v par dneh je bilo treba naredit preboje (pred malarji) in Lunos ni imel casa. Iskreno se mi Lunos bolj dopade, Blauberg je znotraj bolj "bulky" in kar komad na steni.
Ko pa pogledas podrobneje, je pa itak bolj kot ne vse isto: 12 V ventilator s krmiljenjem 0-10 V (5V = ventilator stoji) in to je to. Ostalo je bolj komerciala ... Elektroniko sem takrat delal sam, ker Lunos ni imel na voljo radijske povezave med enotama (jaz pa ne zelje po pretiranem stemanju ali nadometnih kanalih ), pa se precej ceneje je potem bilo ...
Bi pa, ce bi prostor dopuscal, vsekakor rajsi dal kaj v smislu Mitsubishi VL-100EU5-E
Lp, G
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2024 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Ce je tako, nimas plesni in je debata glede na prvi post teme brezpredmetna. Zal pa ni povsod tako, preverjeno iz prve roke. |
Vse je odvisno od tipa gradnje in prostora.
Na splošno, problem je, če gre vlaga preko 70%, ti pa imaš na zidu hladne točke, kjer lahko pride do kondenza.
Najslabše so hiše iz 70 in 80 let. Plesen obvezna na vogalih in pod balkonom. Protipotresne vezi in preklade takrat niso imele izolacije in na teh mestih je samo beton, ki odlično prevaja toploto. Potem so tukaj balkoni, ki so večinoma del nosilne plošče in so kot taki odlični hladilniki.
Jaz imam razvlaževalnik v kleti, kjer pri trenutni temperaturi 7 st.C brez problema vzdržuje vlago na 60%. To prepreči tako pojav plesni, kakor tudi vonj po vlagi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2024 6:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekdo je omenjal porabo razvlažilca. Res je, ni zanemarljiva ampak pozimi je vsaj koristna, saj s tistimi 300W tudi grejemo prostor (razvlažilec je znotraj stavbe), tako da v nič ne gre. Pač ogrevanje z izkoristkom 1. Bolj moteča je poleti, ko bi rad hladil.
Vsekakor pa je prezračevanje tudi nujno (ročno ali preko rekuperacije) ker se z njim pozimi tudi zrak suši (ko ga ogreješ mu zbiješ relativno vlago), pa seveda tudi zaradi vonjav.
Saj tako tudi razvlažilec dela: najprej zrak ohladi do točke kondenzacije, nato ga pa nazaj ogreje in s tem še dodatno izsuši. Le da on to dela aktivno preko plinskega hladilniškega kroga.
Entalpijska kocka (opcijsko naročilo pri centralnem rekuperatorju, mi smo jo doplačali) pa služi prenosu notranje vlage nazaj na vstopni zrak, da se ta v hiši zaradi intenzivnega prezračevanja v hudi zimi ne izsuši preveč. Po defoltu je rekuperatorji nimajo.
Če ne bi imeli entalpije bi imeli manj kot teh 38%, kar bi bilo že premalo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
92.06 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni