|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3475 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2025 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
s53al je napisal/a: |
Tvoj zgornji post sem malo napačno razumel. Potem jih pa pokličite in naj povejo kaj sploh omogoča njegov modem oz. paket. |
Čemu? Če ni Ethernet linka, je vse ostale irelevantno. Link bi najbrž bil tudi pri priklopu na Ethernet stikalo, ki ni priklopljeno na nič drugega.
damjango je napisal/a: |
Dejansko koliko bi se to poznalo na signalu in hitrosti pri internetu, če ni kabel direktno povezan? |
Če kvaliteta ni zadostna, potem ne dela, ker paket ne pride na drugo stran v razpoznavni obliki. Hitrost bi mogoče bila nižja le na meji delovanja. Torej večinoma dela normalno ali pa sploh ne. To ni modemska povezava.
Spajanju z 'luster klemami' bi se izogibal. Če že, potem morata biti skupaj žici iste parice, ne pa naključno.
Kot sem že napisal, bi jaz poizkusil z najboljšima dvema paricama, torej 100Mbps. Zveži torej samo dve parici, če ne dela, uporabi drugi dve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GUMY trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03 Prispevkov: 487 Aktiv.: 2.71 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2025 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
jozede je napisal/a: |
qwertz je napisal/a: |
Sicer nima čisto veze s temo ...
TV oz. STB je treba priključit v LAN 4 na modemu.
Če sta 2 TV, potem naj bo drugi TV priklopljen v LAN 3, če so 3 TV, pa naj bo tretji v LAN 2. Pač taka je logika tu.
LAN 1 je vedno rezerviran za internet.
Ni si treba preveč razbijat glave, povej kakšna je situacija in če bodo želeli imeti TV, bodo že pristali na nov kabel. Sicer pa ne in bodo brez TV. |
Sem tudi enkrat imel podobne vaje okrog priključkov na porte, na tistem portu. ki je namenjen za internet sem hotel priklopit še en TV preko razdelilnika interneta, da ne bi bilo treba vleč še en UTP kabel. Z uporabo Aplikacije je delovalo povsem v redu, po enem mesecu ni delovalo nič več, ponovna aktivacija aplikacije od T2 ni dala nobenih rezultatov - TV ni deloval! Prav v tistem času, pa nismo mogli priklicati nikogar, ki bi nam pojasnil, kaj so storili, da je en mesec delovalo, po enem mesecu pa je bil samo napis, prišlo je do napake poizkusite znova.
Smo morali potegniti še en UTP kabel do tistega porta na modemu, ki je konfiguriran za TV-je. |
Tudi jaz sem enkrat doktoriral iz tega. V glavnem na istem portu (pa potem switch) ne moreta biti hkrati internet in TV. Ne vem več v detajle zakaj, ampak port se konfigurira v način TV ali internet, ko zazna prvo priključeno napravo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozede Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32 Prispevkov: 390 Aktiv.: 2.92 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2025 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
GUMY je napisal/a: |
Če sta 2 TV, potem naj bo drugi TV priklopljen v LAN 3, če so 3 TV, pa naj bo tretji v LAN 2. Pač taka je logika tu.
Ni si treba preveč razbijat glave, povej kakšna je situacija in če bodo želeli imeti TV, bodo že pristali na nov kabel. Sicer pa ne in bodo brez TV. |
Sem tudi enkrat imel podobne vaje okrog priključkov na porte, na tistem portu. ki je namenjen za internet sem hotel priklopit še en TV preko razdelilnika interneta, da ne bi bilo treba vleč še en UTP kabel. Z uporabo Aplikacije je delovalo povsem v redu, po enem mesecu ni delovalo nič več, ponovna aktivacija aplikacije od T2 ni dala nobenih rezultatov - TV ni deloval! Prav v tistem času, pa nismo mogli priklicati nikogar, ki bi nam pojasnil, kaj so storili, da je en mesec delovalo, po enem mesecu pa je bil samo napis, prišlo je do napake poizkusite znova.
Smo morali potegniti še en UTP kabel do tistega porta na modemu, ki je konfiguriran za TV-je. |
Tudi jaz sem enkrat doktoriral iz tega. V glavnem na istem portu (pa potem switch) ne moreta biti hkrati internet in TV. Ne vem več v detajle zakaj, ampak port se konfigurira v način TV ali internet, ko zazna prvo priključeno napravo. |
Ne poznam IP TV protokolov, v mojem primeru je delovalo cca en mesec IP TV in internet preko switch-a, po enem mesecu pa so pri operaterju nekaj spremenili, tako da TV ni deloval.
Sem pa kasneje govoril z nekom in je omenil, da bi moral poklicat operaterja in zahtevati, da nastavi, (če se prav spomnim) "multicast" protokol. Ker smo rešili z dodatnim kablom, nisem preverjal, če je to na ta način rešljivo.
Mogoče se kdo javi, ki to pozna in je na tak način uredil in mu sedaj deluje IP Tv in internet na istem internetnem kablu preko switch-a? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.09 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2025 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
GUMY je napisal/a: |
Da se. Apak moraš izrecno zahtevati. Naprimer pri A1 ti morajo dati FRITZ BOX. Ampak zelo neradi to storijo. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1129 Aktiv.: 6.31 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2025 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sprobano na A1. Preko switch-a lahko delujeta TV in internet z modemom (slika je v tej temi). Pri meni ni potrebe po kakšnem FRITZ BOX-u. Optika je od Telekoma (po zraku), operater A1. Hitrost 487/97, ping 6,9 ms. Položnica je nekje 33€ (internet in 2. TV-ja) Niti približno mi ne ne pride na pamet, da bi menjal operaterja. _________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 598 Aktiv.: 3.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 08, 2025 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti del UTP kabla ki je v cevi, da ni slučajno v kakšni dozi na kateri od paric narejen odcep še kam drugam, razmišljam, glede na to da se je prej kabel uporabljal za navaden PSTN telefon. Navaden UTP tester v takšnem primeru ne pokaže napake, na 100M signal pa zelo slabo vpliva.
Pa še ena, verjetno bi opazil ampak bom vseeno omenil, ali je v tisti cevi poleg UTP kabla tudi kakšen omrežni napajalni kabel ki bi lahko povzročal motnje? _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Čet Jan 09, 2025 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri takšnih problemih moraš pač po vrsti izločaš možne napake.
Za UTP kabel, najprej preveriš, če sta oba konca pravilno galvansko povezana, potem pa kakšen Iperf, da stestiraš še njegovo prepustnost.
To sicer lahko testiraš tudi zelo primitivno s kopiranjem kakšne velike datoteke iz ene naprave na drugo, kjer je vsaka na svoji strani kabla. Meriš čas, ki je potreben za kopiranje te datoteke in na osnovi velikosti in časa prenosa približno izračunaš hitrost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Čet Jan 09, 2025 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
jozkoc je napisal/a: |
Tisti del UTP kabla ki je v cevi, da ni slučajno v kakšni dozi na kateri od paric narejen odcep še kam drugam, razmišljam, glede na to da se je prej kabel uporabljal za navaden PSTN telefon. Navaden UTP tester v takšnem primeru ne pokaže napake, na 100M signal pa zelo slabo vpliva.
Pa še ena, verjetno bi opazil ampak bom vseeno omenil, ali je v tisti cevi poleg UTP kabla tudi kakšen omrežni napajalni kabel ki bi lahko povzročal motnje? |
Ja to bi bilo možno, da je še mogoče kaka doza vmes in potem vozlišče ja. Tega nisem preverjal in nihče mi ni nič rekel o tem. Kabla sicer gresta skupaj z antenskim kablom v cev. Ampak antenski kabel potem gre nekam drugam. Ja vse je možno. Tam ko grer zunaj hiše cev ven na teraso, tam je gor satelitska antena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3475 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jan 09, 2025 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš funkcijski generator in osciloskop, bi lahko preveril, ali ima kabel kakšne odcepe ali neenako impedancu oz. ali se na poti dogajajo odboji.
Time-domain reflectometer |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni