www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Električna vezava off-grid sončne elektrarne
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo!
Celice bi morale sicer biti postavljene pokonci (kontakti gor), na dolgi rok je to bolje (v bistvu je tvoja postavitev najslabša), ampak zdaj verjetno ne boš prestavljal Wink.

LP, g

mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tretjic je napisal/a:
Shema je očitno napredovala od naslovnega posta...vsaj en inverter več.
Ničle so še vedno ločene ali so vse povezane?

Vsaj pri mojem interterju sta N in PE interno povezana, tako pred inverterjem ne more biti FIDa (menda je možno inverter odpreti (če ni gor garancijske nalepke) in odstraniti ustrezen vijak, da ju ločimo.)

Tigo CAA je vezan na omrežno napetost, kar pomeni da paneli ne delajo, če ni omrežja. Za otočni sistem to verjetno ni optimalno, saj je verjetno cel smisel v temu, da dela tudi brez omrežja...

Če je samo Tigo optimizator bo delalo v vsakem primeru, če je še CCA kit da spremljanje proizvodnje in kot odklopnik potem pa ne. Razen če se piše / pokliče Tigo, kjer ti dajo obrazec o prevzemu odgovornosti in ti izključijo funkcijo odklopnika.

Ali pa preprosto vtakneš napajalnik CCA na izhod razsmernika.
Ali pa si namestiš 1-0-2 preklopnik..Oh koliko možnosti Dancing

PS.: nalepke garancije na zgornjem robu pokrova nihče ne gleda, če nisi res tečna stranka Whistle
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.18

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ali pa preprosto vtakneš napajalnik CCA na izhod razsmernika.

Tale me je dobro nasmejala.

Konfiguracijo Tigota in kako reagira ob izpadu omrežja se sicer da nastavljati, kakor si omenil.
Nazaj na vrh
Brrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 15 Feb 2018 12:42
Aktiv.: 0.30
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2025 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ničle vseh treh inverterjev na izhodu so povezane a ločene od omrežne ničle. Ja, Tigo CAA se napaja iz omrežja. Dal sem zahtevek na Tigo support za izključitev rapid shutdown ob izpadu omrežja, poslali so mi obrazec, ki sem ga podpisal, da se zavedam in strinjam s to izključitvijo. Nato so mi izključili. Sedaj paneli delujejo tudi, če ni omrežja.
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 15, 2025 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brrane je napisal/a:
Ničle vseh treh inverterjev na izhodu so povezane a ločene od omrežne ničle. Ja, Tigo CAA se napaja iz omrežja. Dal sem zahtevek na Tigo support za izključitev rapid shutdown ob izpadu omrežja, poslali so mi obrazec, ki sem ga podpisal, da se zavedam in strinjam s to izključitvijo. Nato so mi izključili. Sedaj paneli delujejo tudi, če ni omrežja.

Sedaj pa kršiš zakonodajo, ker ne moreš zagotoviti pod 150V DC na strehi ob soncu, če bi bilo potrebno Not talking
Nazaj na vrh
Brrane
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 15, 2025 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mateik je napisal/a:
Brrane je napisal/a:

Sedaj pa kršiš zakonodajo, ker ne moreš zagotoviti pod 150V DC na strehi ob soncu, če bi bilo potrebno Not talking

Še vedno imam ročno rapid shutdown stikalo, ki izključi vse panele. Napetost pade na nekaj voltov samo.
Nazaj na vrh
Brrane
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 15, 2025 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Lepo!
Celice bi morale sicer biti postavljene pokonci (kontakti gor), na dolgi rok je to bolje (v bistvu je tvoja postavitev najslabša), ampak zdaj verjetno ne boš prestavljal Wink.

LP, g

Sem precej razmišljal o pokončni postavitvi. Nato sem opazil, da vrsta proizvajalcev prodaja vertical battery boxes z baterijami v ležečem položaju. In tudi pri specifikaciji baterej EVE nikjer nisem našel vsaj priporočila za pokončno postavitev.
Ne vem, kako je celica narejena znotraj in kako se tisti gel pretaka (pretoči) in pokriva material znotraj celice. Ne vem.

Zajeta slika.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.6 MB
 Pogledana:  5 krat

Zajeta slika.PNG

Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.18

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 15, 2025 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni gela, je samo elektrolit, ki je shranjen v aktivnem materialu in ga je minimalno. V določenih izvedbah ga je samo toliko, da reakcija lahko poteka, kar pomeni dodatno varnost - če se baterija začne pregrevat na tistem mestu, elektrolit izpari in povezave ni več. (Tok take celice je manjši od zmogljivosti elektrod)
Problem ležeče celice je, da sčasoma ta vsebina migrira na priključne sponke.
Prednost ležeče celice je, da je sila na plošče vedno iz strani in se ne mečka proti dnu, pa tudi prah, smeti in ostalo ne more narediti šlusa, ker nima kam pasti. Hkrati pa je take celice dokaj simpel zlagati eno na drugo. Pri horizontalni orientaciji hitro prideš do dimenzijskih problemov, poleg tega pa naslednja baterija "sloni" na priključni strani celic in zaradi tega izgubljaš ogromno prostora.

BMS žice pa vodi ločeno od bussbarov razen, če uporabiš tako, ki je "fuse wire", saj se zelo rado preguli, te povezave pa niso varovane s varovalko.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 15, 2025 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Termicno in mehansko gledano, je po moje bolje, da so zlozene horizontalno ena ob drugi s kontakti navzgor.
Lahko pa se motim.

davor212
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Jan 2025 20:03
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 23, 2025 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni. Da kar izkoristimn temo, ima kdo eno polno shemo elektrarne s hranilnikom in oddajo v omrežje? bi ga lepo prosil, če jo prilepi Smile
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2025 8:00 am    Naslov sporočila:  Offtopic Odgovori s citatom

To potem ni off-grid elektrarna.

Ni pra posebej težko odpreti nove teme, zato ...
Nazaj na vrh
H20
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44
Aktiv.: 3.87
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2025 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brrane je napisal/a:
No, pa je končno skoraj končano. Moja SE. 3x spf5000es vezano za 3 faze, baterije 2x ( 16x EVE280) JK BMS paralelno.

Kje si nabavil EVE280? Direkt China?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni