|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Čet Maj 01, 2025 12:58 pm Naslov sporočila: Opis vžiga (vžigalna tuljava svečka itd.) |
|
|
Opis vžiga (vžigalna tuljava svečka itd.) motorja vrtne bencinske kosilnice npr. motorja, ko ga ima npr. tudi bencinska kosilnica GartenXL 16R-127-M3.
Ker je mehanika, stroji, alektro in elektronika bilo mnoga leta, delno tudi neposredno in poklicno
povezano v mojem preteklem času, želim podrobno spoznati, na nek način tudi obnoviti nekatera davno že pridobljena znanja.
Ali obstaja kakšen podroben opis in sheme (tudi raznih novejših in starejših sistemov).
Hvala za odgovore.
Lp, jp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Maj 01, 2025 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matr ejga si tole čudno napisal ...
Da bi priložil fotografijo, se ti ni zdelo vredno?
In seveda, kaj točno te zanima in prosim napiši razumljivo, preden klikneš gumb "Pošlji" preberi svoje pisanje vsaj nekajkrat in se malo zamisli kaj si napisal in si predstavljaj kaj bomo razumeli mi, ki bomo to brali.
Kosilnice so strji, bolj orodje, ki se proizvajajo masovno, motorji so zelo preprosti, prti katerih nimaš kaj nastavljat. Motorji so tako zelo dobro načrtovani in izpopolnjeni, da nastavitve sploh niso potrebne, ker je vse tako kot mora biti in je kar najbolj optimalno. Zelo podobrno velja za večino cenenih agregatov, ki imajo lahko celo skoraj enake motorje, samo obrnjeni so drugače.
Kar se tiče vžiga nimaš kaj, imaš vžigalno tuljavo in to je to, nobenih platin ali kakšnega elektronskega vžiga, npr CDI. Ko se zvrti magnet na vztrajniku mimo, pravočasno da iskro, pri višjih vrtljajih je zaradi hitrosti premikanja magneta napetost višja, zato je iskra nekoliko prej, gledano na položaj bata... to lahko razumeš tako, da se predvžig z vrtljaji nekoliko poveča, kar je pravilno.
Pojma nimam kaj bi ti rad razumel in se naučil, to so tako zelo preprostimotorji, da je tudi razumevanje le teh lahko hitro in preprosto, imajo pa včasih svoje muhe, predvsem kar se tiče hladnega vžiga...
Omenjena kosilnica GartenXL 16R-127-M3 ima OHV motor je nekam švoh 2kW, kosilnica je ozka 40cm, tako da je to bolj igrača kot stroj.
https://www.gartenxl.si/izdelek/bencinska-kosilnica-gartenxl-16r-127-m3/
OHV motorji so zelo pogosti na cenenih kosilnicah, raznih kitajskih izdelkov in izvedenk, še kitajska Iskra ima nekaj podobnega.
Poznam te motorje in moram priznati da so ena srednja žalost, meni veliko bolj všečni so motorji Briggs&Stratton. Če me spomin ne vara, ima OHV vžigalno tuljavo nekaj podobnega kot Honda oziroma kopije teh motorjev, prisotni tudi na mnogih agregatih, v tem trenutku se ne spomnim oznake.
.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Čet Maj 01, 2025 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j.
hvala za trud in odgovor.
Želja moja je dobiti podrobne teoretične opise (s shemami) v literaturi, ki sigurno obstaja.
Verjetno nisem edini, ki ga zanimajo kakšne še nerazikane podrobnosti
raznih omenjenih naprav.
Večkrat v vsaj preteklih 50 letih sem imel možnost poslušat ljudi z besedami, pa kaj, če meni teorija raznih strojnih, električnih in elektronskih
naprav, važno je, da znam jaz to popravljat, "pa vendar so takšna popravila običajno" ?.
Dejstvo je, da je teoretičen zapis običajno zapis idej posameznih strokovnjakov, idej, ki temeljijo tudi v preizkusu v praksi.
Lp, jp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pet Maj 02, 2025 6:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno si bil premalo specifičen, oziroma si bil preveč splošen...
Glede na tvoje vprašanje in skromen opis tvojih želja, te bom najprej razočaral.
NE išči literature v slovenskem jeziku, ker v digitalni obliki zelo verjetno sploh ne obstaja, še v tiskanih oblikah je vprašanje kje in kakšna sploh obstaja, kakšni šolski učbeniki mogoče...
Ali obstaja literatura z vsebino po tvojih željah? najbrž ne. Vsebine, ki jih iščeš so najbrž razdrobljene in jih boš moral nekako najti in iz rezultatov iskanja izluščiti tisto, kar te zanima. Verjamem, da bi želel na srebrnem pladnju dobiti strnjeno vsebino le tistega, kar te zanima...
Tako kot vsi mi, si boš tudi ti moral vzeti čas, ne 5 minut, ne 5 ur, ampak verjetno nekajkrat več, veliko več, da boš našel in predelal vsebine, ki so lahko pisane, slikovne ali video vsebine npr na YT.
Videti je, da sploh ne veš, kako bi se lotil iskanja in to je precej splošen problem ljudi, ki bi se radi kaj naučili.
Spretnost iskanja lahko močno skrajša čas... ampak KAJ pa je spretnost iskanja?
Uporaba primernih ključnih besed je ključ do uspeha.
Kot sem že napisal, ne išči v slovenskem jeziku, ampak uporabi angleški jezik, angleške ključne besede!
Kaj pa, če ne poznaš angleških izrazov, če ne razumeš angleškega jezika? Potem se zjokaj in skrij v jamo ali pa se končno začni učiti in spoznavati angleški jezik, saj je v tem jeziku na internetu večina vsebin, verjetno 99% ali več, potem je še nekaj ruskega v cirilici, pogosto zelo uporabno.
Kakor koli, tvoj problem je sposobnost iskanja, lahko pa tudi plačaš individualne ure in inštrukcije nekomu, da te nauči, tudi ta možnost obstaja.
Ker je navodila za popravila (sevice manual) lažje najti kot vsebine za učenje (tutorial), sem za hec v google vpisal naslednje ključne besede:
https://www.google.com/search?q=lawnmover+gasoline+motor+repair+manual
Priložil sem kar link, katere besede so, poglej v iskalno polje
Zanimivi zadetki so PDF, že drugi zadetek je zelo zanimiv:
https://www.worldofmowers.co.uk/UploadedWorkshopFiles/bfeb6ff4-4c63-4b5b-a633-f42507db4661.PDF
V tem dokumentu, ki vsebuje 57 strani, so skice in opis.
Na 30. strani se začne IGNITION ...
Ne samo vžig, treba je razumeti in poznati delovanje vseh sklopov motorja.
No, pa še en dokument, ki je namenjen izobraževanju, šolska literatura iz univerze Idaho
https://www.uidaho.edu/-/media/UIdaho-Responsive/Files/cals/departments/aelc/educators/Ag-221-Small-Gasoline-Engines.pdf
Če ti pa tole ne zadostuje, potem pa najbrž niti sam ne veš kaj želiš.
Zdaj imaš za najmanj nekaj ur ali nekaj dni branja.
Za to iskanje sem potreboval manj kot 15 sekund.
Ko boš spoznal katere ključne besede uporabljat pri iskanju, se ti bo odprl nov svet. Ko prebereš prvi uporaben dokument ali literaturo, se ključne besede za iskanje začnejo ponujat same od sebe.
Če mi nekdo zajamra da ne razume angleško, ga pošljem v jamo, ker za moje pojme je znanje angleškega jezika samoumevno, ko razumeš in ko znaš celo razmišljat v angleščini, potem iskanje postane zelo zelo preprosto, stvar nekaj sekund, mogoče minutko ali dve in že je za nekaj ur branja.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 589 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 02, 2025 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Kratke odstavke besedil iz navodil kopiraj v Google ali Bing prevajalnik (translate), pa bo šlo.
Lahko greš v tehnično knjižnico v Ljubljani in ti bo knjižnjičar v računalniški bazi našel kaj na to temo, imajo v skladišču v kleti tudi veliko starih knjig, ni vrag da se ne bi kaj našlo.
Veliko tovrstne literature bi lahko našel v šolskih knjižnjicah, šole za avtomehaniko/strojništvo, ali fakulteta za strojništvo. Sicer so te knjižnjice bolj za dijake in študente tako da ne vem kako in če bi se lahko dogovoril za izposojo. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sob Maj 03, 2025 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
zelo dober tip za vse mogoče in nemogoče IEC mašine
https://www.youtube.com/@d4a _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Sob Maj 03, 2025 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za tega youtuberja se pa splača vzet dneve časa, ne samo ure, zelo poučno in dobro razlaga. Priporočam, zelo priporočam.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2025 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, dobro razlaga, samo za moj okus mogoče malo preveč zapleta in razpleta ker hoče prikazati z vseh zornih kotov in različnih vidikov. S takšnim načinom se oddaljuje od bistva razlage, kar je posledica da se poslušalec izgubi v poplavi besed in informacij. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2025 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to je res, se popolnoma strinjam, zato je njegove prispevke treba gledati in poslušati pozorno in si vzeti čas.
Če se ne motim je on nekje iz sosednje Hrvaške (upam, da nisem zamešal z nekom drugim, ampak mislim da bo kar pravi).
Mnogo ljudi je nepotrpežljivih in obupajo pri gledanju tako temeljitih video prispevkov, za take "brain rot" nepotrpežljivčke je tik-tok in ostalo podobno sranje.
Jaz sem rad temeljit in natančen, zelo natančen, zato bolj prisegam na take obširne in natančne prispevke in si za ogled vzamem čas, posledično se v kratkem času naučim več.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni