|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 849 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Sre Jun 18, 2025 3:00 pm Naslov sporočila: Telefonska govorilnica |
|
|
Po nekem naključju sem dobil takšno telefonsko govorilnico. Imam vse, ključ za dostop do elektronike, delujočo slušalko in kartico za klicanje za 25 impulzov.
Obesil sem jo na steno, priključil na telefonsko centralo kot analogni priključek in stestiral. Dela
Imam pa vprašanje, če ima kdo izkušnje, ali celo kakšno dokumentacijo v zvezi s tem. Vsake toliko časa neuporabe, ko dvignem slušalko se na display-u izpiše
"PRENOS PODATKOV
POČAKAJTE..."
To traja lahko kar nekaj 10 minut, potem zopet deluje. Med tem časom ni možno telefonirati.
Kaj se takrat dogaja? Ali se prenašajo podatki v nek center?
To funkcionalnost bi rad izključil, da bi bila ves čas na voljo za telefoniranje. Še to, ker moj analogni priključek nima 16KHZ impulza se impulzi na kartici ne odštevajo.
Na tiskanem vezju je tudi SIM kartica.
Kakršna koli informacija bo dobrodošla, saj je ta napravica sedaj kar zanimiva atrakcija
Bi bil pa zelo vesel tudi kakšne bolj detaljne dokumentacije: navodila za uporabo, tehnična navodila, načrti, ...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
611.64 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2025 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
JATENA 10
Zadnji proizvod javne govorilnice, takrat jih je po propadu Iskre izdeloval LF3M iz Kranja.
Tipke so bile iz kovine, ker so jih radi žgali z vžigalniki.
Tisti PRENOS PODATKOV je pa poizkus klica na server - ki najverjetneje ne deluje več, od podatkov se je pa preneslo serijsko številko kartice, telefonsko številko (kam je bilo klicano) ter število porabljenih impulzov. S tem smo ugotavljali morebitne zlorabe - v času razcveta telefonskih kartic in vzpona PIC16F84 so le te bile podrvžene kloniranju. Če se je ena serisjka števillka pojavila večkrat, in je bilo število porabljenih impulzov večje od 400 (400 imp. je bila maksimalna kartica), je že bil alarm.
Sam sem bil v letih 1997 do 2003 zaposlen pri Impulzu iz Nove Gorice, bil sem terenski vzdrževalec telefonskih govorilnic. Moja prva služba. Nato nas je Telekom kupil in čez noč poslal domov...
"To funkcionalnost bi rad izključil, da bi bila ves čas na voljo za telefoniranje. Še to, ker moj analogni priključek nima 16KHZ impulza se impulzi na kartici ne odštevajo.
Na tiskanem vezju je tudi SIM kartica."
Tega žal ne moreš izključiti, saj je telefonska številka zapečena v EEPROM, ali pa celo v sam flash mikrokontrolerja (odvisno od izvedbe matične plošče), "SIM" kartica pa ni SIM kartica (v smislu GSM) ampak varnostni kodek - enkriptor/dekriptor za SmartCard telefonske kartice - s tem se je možnost zlorab drastično zmanjšala.
Prve kartice so bile za danajšnji čas zelo "dumb". EPROM, ki je imel naprimer 100 memorijskih lokacij z 0xFF. Aparat je za vsak porabljen impulz na eno izmed alokacij vpisal 0x00. Ko je popisal vseh 100, je bila 100 impulzna kartica prazna. Košček selotejpa čez WE pin je preprečilč pisanje, feedback kontrole ni bilo, tako si imel lahko 100 impulzno kartico za večkrat - prvi dijaški hecki.
Lepi časi.,..
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5536 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2025 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaaa, mi smo tudi to hackali, a na nacin, da smo kartico prerezali in potem, po vzpostavitvi zveze, del s cipom potegnili ven ... (mikrostikalo za detekcijo je bilo ocitno drugje)
Tako se je sosolec, ki se je preselil iz Cipra, lahko dodobra pogovoril s starimi kolegi
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3533 Aktiv.: 31.44
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2025 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sodobna različica teh zaščitnih kartic je SAM kartica, ki se uporablja pri transakcijah iz pos ali drugih mobilnih terminalov. Podobno kot eSIM obstajajo tudi eSAM.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Secure_access_module
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 597 Aktiv.: 3.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 25, 2025 10:09 am Naslov sporočila: Re: Telefonska govorilnica |
|
|
smatjaz je napisal/a: |
Imam pa vprašanje, če ima kdo izkušnje, ali celo kakšno dokumentacijo v zvezi s tem. Vsake toliko časa neuporabe, ko dvignem slušalko se na display-u izpiše
"PRENOS PODATKOV
POČAKAJTE..."
To traja lahko kar nekaj 10 minut, potem zopet deluje. Med tem časom ni možno telefonirati.
Kaj se takrat dogaja? Ali se prenašajo podatki v nek center?
To funkcionalnost bi rad izključil, da bi bila ves čas na voljo za telefoniranje. ... |
Sem vprašal nekoga ki je delal na telefonskih govorilnicah, in pravi da je na plošči četverno DIP stikalo, zadnjega spodnjega premakni v levo, s tem se izklopi baterija za spomin, pri tem je potrebno tudi telefon izklopiti iz linije za 15 minut da ne dobi napajanja preko linije, na ta način se izbriše "software" za komunikacijo s centrom.
Kar se dokumentacije tiče, jo je pred leti posodil nekomu iz uprave (ime naj ostane skrivnost), ki je ni nikoli vrnil, imel naj bi neke ideje po posodobitvah telefonskih govorilnic da kartice ne bi bile več potrebne ... ???.
Pravi da bo pogledal če je še kje kakšna dokumentacija, samo tistega dela o kripto zaščitah ne bo ker ga od proizvajalca niso nikoli dobili.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 849 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2025 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vse odgovore in komentarje. Sem dobil informacijo, kaj je narobe. Mikrostikalo za zapiranje vrat se ni vklopilo, ko sem zaprl omarico. Sem ga malo zakrivil in sedaj dela.
Če pa ima kdo kakršno koli dokumentacijo je pa zelo dobrodošla.
Iz kartice pa ne odšteva impulzov, ker nimam 16 kHz impulza na liniji. Ima pa takšno delovanje omejitve, to pomeni, da se po cca 2-3 minutah prekine zveza, ampak to me ne moti.
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 3 dni