|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 8:29 pm Naslov sporočila: Učinkovitost sončne elektrarne |
|
|
V to razmišljanje me je danes privedel en član našega foruma. Na hitro nekaj računal in nikakor mi ni šlo v glavo. Tukaj sem se poglobil z računalnikom in še vedno ne štima.
Gledal sem solarni modul 130W
Napetost: 17.2 V
Tok: 7.65 A
Cena 772€
Zasledil sem podatek, da solarni moduli v polni moči delujejo cca. 3,6 ure dnevno in imajo garancijo na moč 20 let.
Torej 130W * 3,6h = 0,468kWh dnevno
Leto ima 365,25dni, ker letno znese 170,937 kWh.
V dvajsetih letih je to 3418,74 kWh.
Cena kWh z DDV je 0,08757€
3418,74 * 0,08757 = 299,38 €
Če je moj izračun pravilen sončna celica, ki danes stane 772€ v dvajsetih (20) letih prinese za slabih 300€ električne energije.
Kje sem se jaz zmotil v računanju in če se nisem, zakaj ljudje, ki postavljajo sončne elektrarne menijo, da je profitabilna? Pri tem sem štel samo ceno modula brez akumulatorjev, regulatorjev, ....
V razmislek... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Zasledil sem podatek, da solarni moduli v polni moči delujejo cca. 3,6 ure dnevno in imajo garancijo na moč 20 let. |
Kaj pa ostale ure? S kako močjo delajo v preostalih urah ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Kaj pa ostale ure? S kako močjo delajo v preostalih urah ? |
Polno tako ali tako ne deluje nikoli. Tukaj pa je računano 3.6 ure polne moči.
Po podatkih za cel marec iz te strani je 6.3 kW elektrarna prinesla 750.51 kWh. 130W bi na dan prineslo v istem procentu 0,499571 kWh, kar je malo več od tega kar sem jaz naračunal.
p.s. VolkD. Hvala za popravek napake... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 8:51 pm Naslov sporočila: Re: Učinkovitost sončne elektrarne |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Cena kWh z DDV je 0,08757€
3418,74 * 0,08757 = 299,38 €
Če je moj izračun pravilen sončna celica, ki danes stane 772€ v dvajsetih (20) letih prinese za slabih 300€ električne energije.
Kje sem se jaz zmotil v računanju in če se nisem, zakaj ljudje, ki postavljajo sončne elektrarne menijo, da je profitabilna? Pri tem sem štel samo ceno modula brez akumulatorjev, regulatorjev, ....
V razmislek... |
Žal je tvoj izračun nepravilen, ker za električno energijo, ki jo proizvedeš s sončno elektrarno, elektro služba in posredno tudi država plača veliko več kot pozneje dobi zanjo. Cena 1 KW je 0,35€ ko pa elektriko prodajo pa dobijo zanjo res 0,088€. Od tukaj izhaja izjava, da je sončna elektrarna rentabilna. S predpostavko, da elektriko prodajaš državi. (elektro službi)
Če pa te zanima več podatkov se lahko obrneš na mojega šefa, firma SONEL s sedežem na tolstem vrhu pri Ravnah na Koroškem. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem dobil informacijo,da se elektrika na sončno energijo ne splača, ker je izkoristek in življenska doba majhna. Objekti, ki to koristijo imajo poskrbljeno še za druge stvari, varčevanje el. energije ekonomično ogrevanje, skratka vse na minimumu, tako da zadovolji potrebe.
Zadeva se po moje splača, če je ostala oprema kompatibilna oz. celoten sistem prirejen, da se čim manj troši energije iz omrežja.
Saj pri 20. letih še ne boš zamenjal celic, mogoče bodo dobro služile še +5 ali 10 let, nato pa ponovna investicija v projekt ne bo več tako draga, ker boš posodobil le sončne celice. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Električno energijo proizvedeno na ta način moraš prodajati elektru, ker plača nekajkrat več po kWh, kot bi ti prihranil, če bi jo sam porabil.
Rabiš še razsmernik in števec.
Cene si pa oglej tukaj.
http://www.ape.si/RESMP/datoteke/Sklep%20o%20cenah%20KP.pdf
http://www.aure.si/
Lp, Jože.
Nazadnje urejal/a s57bic Pet Mar 30, 2007 9:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem še premalo napisal odkupna cena je namreč točno 0,374€ za 1kW elektrike.
In še citat
"Nov sklep o cenah in premijah za odkup električne energije od kvalificiranih proizvajalcev električne energije
V Uradnem listu št. 75/06 je Vlada objavila nov sklep o cenah in premijah za odkup električne energije od KP. Pomembnejše spremembe s so za 23 do 35 odstotkov višje odkupne cene za električno energijo kvalificiranih elektrarn na biomaso, manjših toplarn na daljinsko ogrevanje z močjo do 10 megavatov in industrijskih toplarn do megavata moči. Odpravljena naj bi bila tudi meja 36 kW za višjo ceno elektrike iz sončnih elektrarn ter tako velja enotna cena 89,67 SIT/kWh za vse moči." _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Robertos. Ti torej trdiš, da če elektriko prodajaš državi zanjo plača 0.35€ in jo prodaja po 0.088€ naprej. Kaj potem ni na zgubi? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če kupiš 1000 modulov cena verjetno ni več 772€ ampak bistveno manj....
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Solarna energija, ki se spreminja direkt v električno, še dolgo ne bo rentabilna. Trenutno so primerne le za zasilne vire malih moči, kjer so druge možnosti zaradi hrupa, oteženega nadzora-dostopa ali krmiljenja neprimerne.
Tukaj ste pozabili omenit, da je za boljši izkoristek potrebno te sončne celice prav tako obračat za soncem, kot tiste cevne kolektorje za toplo vodo. Celicam že odklon nad 30 stopinj iz pravokotnega sevanja sonca drastično zmanjša tiste obljubljene ampere. Enako tudi vsak prosojen oblaček, ki se pripelje mimo.
Pred meseci sem te zadeve kar precej testiral, ko sem za neko znanstveno odpravo v puščavo izdeloval nahrbtnik, ki je imel zunaj gibljiv sončni kolektor, pri strani pa vtičnico 220v 50Hz in maks. 100w. Tehtal je 10 kg in je brez problemov napolnil sat. telefon ter akumulatorje kamer, fotoaparatov in žepnih svetilk. Za nočno razkošje pa je ostalo le kakšen watt, ki so ga pokurile dve bele LEDice za najnujnejšo svetlobo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorutS Član

Pridružen-a: Pet 09 Jun 2006 16:25 Prispevkov: 107 Aktiv.: 0.46 Kraj: Cerklje na Gorenjskem
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Enako tudi vsak prosojen oblaček, ki se pripelje mimo. |
Izkoristek sončnih celic je lahko še boljši če imaš kakšen bel oblak, ker se celice manj segrejejo, pravtako je koristna difuzna svetloba.
LP
Borut |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2007 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
BorutS je napisal/a: |
Iztok je napisal/a: |
Enako tudi vsak prosojen oblaček, ki se pripelje mimo. |
Izkoristek sončnih celic je lahko še boljši če imaš kakšen bel oblak, ker se celice manj segrejejo, pravtako je koristna difuzna svetloba. |
Če tole prav razumem je po tvoje boljše več belih oblakov, ki senčijo celice, kot pa direkt sonca?
Po mojih praktičnih meritvah difuzna svetloba belih oblakov ob direktnem soncu ni merljiva niti v mA ab glavnini nekaj A. Pa tudi tista difuznost je posledica dvojnega odboja, ki praktično nima nobene IR moči več. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2007 12:05 am Naslov sporočila: Re: Učinkovitost sončne elektrarne |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Kje sem se jaz zmotil v računanju in če se nisem, zakaj ljudje, ki postavljajo sončne elektrarne menijo, da je profitabilna? Pri tem sem štel samo ceno modula brez akumulatorjev, regulatorjev, .... |
Kdo je pa rekel da je profitabilna ? Ce nimas druge moznosti (torej napajanja od Elektro, <vstavi svojo pokraijno>) in na vsak nacin zelis doloceno kolicino energije, potem je to ena od moznosti (alternative so agregat, vodna oz. vetrna turbina, itd.), nikjer pa ne pise da je to najboljsa moznost.
Ce ti je to zatrdil kaksen zagrizen "okoljevarstvenik", ga ne pozabi opomniti se na kolicino energije, potrosene v proizvodnji tovrstnih celic (izkop surovin, predelava, izdelava celic, izmet). Neto energijska bilanca je tako se precej bolj negativna, kot se zdi na prvi pogled ... zgolj v razmislek  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Sob Mar 31, 2007 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Govorim o elektrarnah, ki jih priključijo na omrežje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni