|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
CarpeDiem Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24 Prispevkov: 333 Aktiv.: 1.41 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Jul 16, 2004 12:44 pm Naslov sporočila: PIC zaščita |
|
|
Začetniško vprašanje:
Zanima me kako zaščitite mikrokrmilnike, ko so le ti enkrat priklopljeni na 230V omrežje? Ko izdelujem projekte drugih avtorjev nikjer ne vidim kakšnih filtrov ali kaj podobnega. Se vam PIC-i sesedajo (zmrznejo?).
Na moji "uri" se občasno (1x na teden) zgodi, da se LCD zgubi in je potrebno ukrmilnik resetirati. Vsekakor moteča zadeva. Ne vem od kod pride do te napake.
Tudi v službi me vsi sprašujejo kako stabilni so PICi.
Lp, CarpeDiem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jul 16, 2004 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je govorja o napajalniku standarden usmernik s stabilizatorjem, blokirci 100n čim bližje napajalnih pinov, pa ne bi smelo biti problema. Vsekakor pa je pri programiranju kake zahtevne aplikacije zelo priporočljivo uporabit WDT. Moram ti povedat, da v podjetju v zelo elektro onesnaženem okolju deluje vrjetno že preko 7 let en mikrokrmilnik moje proizvodnje, ki "vozi" cel stroj . Stroj dela ca 16h na dan. Do sedaj še okoli samemga mikrokontrolerja ni bilo nikakrših težav. Še zanimivost; uporabljena je bila legenda 16C57 ki se programira še paralelno. Poleg tega ima bistevno manj vgrajenih filtrov. Pa z njim kljub temu ni kakih težav. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CarpeDiem Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24 Prispevkov: 333 Aktiv.: 1.41 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Jul 16, 2004 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo.
Zadnji čas me ljudje filajo z idejami, da je analogna tehnologijo še vedno boljša in stabilejša. Verjetno je odvisno od primera do primera. Sam nimam želje ne izkušenj da bi kagarkoli prepričeval obratno.
Če nekdo potrebuje neko preprosto regulacijo, potem verjetno res ne rabi LCD in 10 LEDic. Še posebno če bi znal sam vzdrževati in popravljati zadevo.
Vendar me odpor do mikrokrmilnikov pri starejših majstrih spominja na odpor do računalnikov. Češ kje boš to rabu. Danes jih pa večina veselo klika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 16, 2004 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Ko omenjaš da ti ura zmrzne se spomnim ene svoje "muke" z PICom.
Napravil sem štiri zelo hitre števce z enim 16f84 ki je bil povezan tudi na LCD.
LCD sem krmilil preko "busy" zastavice in dogajalo se je , da je cela stvar občasno zmrzovala in je bil potreben reset.
Po strašnih mukah sem ugotovil da je ves problem v LCD ju ki je zmrznil in tudi PIC ni mogel napraviti nič kot samo čakati , da se sprosti "busy" flag.
Tu sem potem uporabil LED prikazovalnik .Stvar dela že ne vem koliko let brez kakršnihkoli problemov.
S Silvotom se strinjam , da so PIC (pa verjetno tudi drugi ) mikrokontrolerji izjemno zanesljive napravice.
Za zahtevne projekte pa le izkoristi vse dodatne zaščite kot so WDT , POR ,BOR in kaj jaz vem kaj še, pa tudi blokirne kondenzatorje ne šparaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2004 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj še jaz povem moje izkušnje: (nisem sicer ponosen na tako banalno napako), delal sem CAN (Controller area network) vodilo s PIC-i 18f458. Imel sem priklopljene štiri PIC-e na vodilo, eden je bil "master" in je zahteval podatke od drugih PIC-ov. Stvar se je zakomplicirala, ko eden od PIC-ov enostavno ni odgovoril in celotna zadeva je zmrznila, potem sem vklopil časovni stražnik (WDT) in je stvar bila malo boljša, samo potem od nekaterih PIC-ov sploh nisem dobil podatkov. En teden sem bulil v tiste testirne ploščice in mi ni bilo nič jasno, nakar pa le ugotovim (s pomočjo kolega), da nisem imel kondenzatorjev na kvarcu Stvar dela brez kondenzatorjev, če prižigaš samo diodice... Do tega je pa prišlo zaradi tega, ker sem prej uporabljal štiri pinski oscilator, ki ne potrebuje kondenzatorjev (ki ga priklopiš samo na osc1), potem pa sem dobil kvarce, ki potrebujejo kondenzatorje. Potem je seveda delalo čisto normalno (tudi brez WDT-ja).
Nauk, ki sem se ga naučil: vedno se drži data sheeta, kot pijanc plota!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni