|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 846 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Pet Maj 04, 2007 9:06 pm Naslov sporočila: Vklop Klima naprave s stikalom |
|
|
Imam problem kako vključiti klimo na daljavo. Sistem za vklop imam izdelan preko GSM omrežja - kontakt za vklop in izklop.
Glede na to, da se vse klime vključujejo z daljinskim upravljalnikom, me zanima, če mi lahko kdo pomaga, kako vključiti in izključiti klimo s stikalom. Enkrat v preteklosti sem videl, da je na krmilniku klime nekaj prostih kontaktov, kamor se vključi napr. dodatno vezje, ki omogoča ponoven vklop, ko izpade omrežna napetost...
Daljinski upravljalniki so baje univerzalni, zato razmišljam, da bi naredil (če drugače ne bi šlo) IR povezavo, seveda, če bi poznal kode. Vsekakor pa mislim, da je enostavnejša, predvsem pa zanesljivejša rešitev s stikalom, v kolikor je to možno rešiti.
Mogoče kakšen predlog?
Klima je Toshiba 3500W. (točnega modela pa sedajle ne vem)
LP Matjaž _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Maj 04, 2007 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem ti bo najlažje simulirati pritisk na tipko daljinca.
Če imaš možnost, priključi IR sprejemnik na DSO in primerjaj rezultate z znanimi protokoli (RC-5, NEC, Sony...). Če je univerzalen, se bo dalo enostavno napisati programček za uC, ki bo 'pritiskal' tipke. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Pet Maj 04, 2007 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva ni najbolj zanesljiva. Kaj pa če se ne bo vključil?
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pet Maj 04, 2007 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mitsubishijeve klime, katere sem preverjal, imajo vse lasten (in precej cuden) protokol, kjer je vsak paketek bistveno daljsi kot tisti pri TVjih. To je najbrz zato, ker prenese komando ali celo kompleksen sklop komand absolutno, stanje reference pa se hrani v daljincu (npr. ce nastavis iz prejsnjih 24 na 27 stopinj, ne poslje +1, +1, +1, ampak =27, ce malce karikiram v cloveku prijazni obliki, ker klima ne more vedeti ob vklopu na koliko je trenutno nastavljen daljinec, ce si se vmes z njim igral ob ugasnjeni klimi).
To kljub temu ni ovira, da ne bi mogel signala posneti kot trajanje zaporedja '0' in '1' in ponovno potem predvajati. Podobno kot pri TVjih je tudi pri klimah nosilec moduliran in ga standardni TV IR sprejemnik normalno sprejema (jaz sem preizkusal s f=38 KHz). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3360 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Maj 05, 2007 3:29 am Naslov sporočila: Najbolje bo |
|
|
Najbolje bo, da poizkusiš.
Jaz sem že uspešno vklapljal hlajenje/ogrevanje s klimo napravo preko stikala. Klima naprava si zapomne, v kakšnem položaju je bila, ko si napravo odklopil od napetosti, in ko jo priklopiš nazaj, nadaljuje prekinjeno delo.
Vsaj tako je bilo s klimo, ki sem jo preko telefona vklopil pri znancu. Kakšne vrste klima je bila, se ne spominjam, a predno smo šli v izdelavo telekomande, sem naredil tak poizkus.
Če je klima že montirana in je direktno vezana na omrežje, narediš preizkus tako, da odklopiš in spet priklopiš varovalko.
Za kakšno bolj zapleteno telekomando, nastavljanje temperature, ventiatorja etc. se boš pa moral precej bolj zakopati v dokumentacijo, kot sem jaz voljan. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Sob Maj 05, 2007 9:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Vilko, mislim, da je ta rešitev najbolj sprejemljiva. Edino kar me še skrbi je, da je v klimi baterija, ki si to stanje zapomni. Če jo izključim iz omrežne napetosti, se bo baterija sorazmerno hitro izpraznila. Glede na to, da je ta klima na Hrvaškem in da se bo rabila le občasno je to lahko problem.
Omogočiti bi bilo potrebno polnjenje baterije, in preveriti, na katero "default" vrednost se klima ob vklopu nastavi.
Lp Matjaž _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Maj 05, 2007 4:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matjaz
Kode ni tesko pogruntati. Enostavno priklopis daljinca na audio vhod PCja in z (skoraj) katirimkoli programom za snemanje govora posnames kodo. Tako lepo dobis casovo kodo, ki jo potem zapeces v neki uC.
Pri oddajniku posljes kodo 2x ali 3x (ce le ni ista koda za izklop), ce slucajno prve kode ne spejme. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Sob Maj 05, 2007 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Panasonic klime je možno upravljati preko tipk, ki so skrite pod pokrovom - vsaj moja je taka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Pon Maj 07, 2007 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na internetu sem našel nekaj, zakar nisem prepričan, da je to to. Protokol oz. kode za povezavo so menda standardne, pa me zanima če je to pravo. Predpostavljam, da je povezava IR s 40kHz ali 36Khz.
CC, Data, Description
0x01, 0/1 Power On/off
0x04, 10-40 Room Temperature
0x05, 10-40 Target temperature
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Maj 08, 2007 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno vciraj sem videl pri kolegu, ki si je izdelal zelo zanimivo napravo.
Zadeva ima IR sprejemnik ter IR oddajnik, ter seveda GSM modem. Ti stisnes tipko ter iz dalinca posljes komando. Naprava si jo zapomni. Potem preko GSM lahko upravljas z ono IR napravo. Mislim, da lahko shranis 2. ukaza. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Tor Maj 08, 2007 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa je s to napravo vklapljal klimo ali kaj drugega?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Maj 09, 2007 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor jaz vem, kode niso standardne. Poleg tega daljinec po mojem občutku pošlje vse nastavitve naenkrat, ne pa pritisk tipke, kot pri posameznem daljincu. Torej nekaj podobnega, kot programiranje timerja videorekorderja.
Jaz bi vseeno poskusil tisto rešitev, da si enostavno zapomni. Mogoče pa uporablja EEPROM? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Sre Maj 09, 2007 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Kode se pošljejo verjetno skupaj npr. za vklop 00H 01H oz. 05H 25H za nastavitev temperature 25 stC.
Bom poskušal dobiti en daljinski upravljalnik in ga poskenirati.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Maj 09, 2007 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj enostavno se mi zdi, če bi v daljinec od klime vgradil konektor, ki ga zvežeš paralelno z tipko START od hlajenja. Na ta način se ni potrebno ukvarjati z protokolom med klimo in daljincem. Konektor od daljinca priključiš na gsm kontrolno napravo... Slaba stran je v tem, da mora daljinec biti obrnjen proti klimi.
Pred časom sem na tak način krmilil televizorje.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Sre Maj 09, 2007 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
O tem sem tudi razmišljal, samo potem to zgleda skrajno neprofesionalno. Je pa res, da je verjetno to najenostavnejše in tudi z vidika zanesljivosti morda glede na situacijo najboljše. Ker v nasprotnem primeru sistem zahteva testiranja in odgovore na vprašanja Kaj pa če ...?
Lp M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni