www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vklop Klima naprave s stikalom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 9:06 pm    Naslov sporočila:  Vklop Klima naprave s stikalom Odgovori s citatom

Imam problem kako vključiti klimo na daljavo. Sistem za vklop imam izdelan preko GSM omrežja - kontakt za vklop in izklop.
Glede na to, da se vse klime vključujejo z daljinskim upravljalnikom, me zanima, če mi lahko kdo pomaga, kako vključiti in izključiti klimo s stikalom. Enkrat v preteklosti sem videl, da je na krmilniku klime nekaj prostih kontaktov, kamor se vključi napr. dodatno vezje, ki omogoča ponoven vklop, ko izpade omrežna napetost...

Daljinski upravljalniki so baje univerzalni, zato razmišljam, da bi naredil (če drugače ne bi šlo) IR povezavo, seveda, če bi poznal kode. Vsekakor pa mislim, da je enostavnejša, predvsem pa zanesljivejša rešitev s stikalom, v kolikor je to možno rešiti.

Mogoče kakšen predlog?

Klima je Toshiba 3500W. (točnega modela pa sedajle ne vem)

LP Matjaž

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem ti bo najlažje simulirati pritisk na tipko daljinca.
Če imaš možnost, priključi IR sprejemnik na DSO in primerjaj rezultate z znanimi protokoli (RC-5, NEC, Sony...). Če je univerzalen, se bo dalo enostavno napisati programček za uC, ki bo 'pritiskal' tipke.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva ni najbolj zanesljiva. Kaj pa če se ne bo vključil?

LP M.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mitsubishijeve klime, katere sem preverjal, imajo vse lasten (in precej cuden) protokol, kjer je vsak paketek bistveno daljsi kot tisti pri TVjih. To je najbrz zato, ker prenese komando ali celo kompleksen sklop komand absolutno, stanje reference pa se hrani v daljincu (npr. ce nastavis iz prejsnjih 24 na 27 stopinj, ne poslje +1, +1, +1, ampak =27, ce malce karikiram v cloveku prijazni obliki, ker klima ne more vedeti ob vklopu na koliko je trenutno nastavljen daljinec, ce si se vmes z njim igral ob ugasnjeni klimi).

To kljub temu ni ovira, da ne bi mogel signala posneti kot trajanje zaporedja '0' in '1' in ponovno potem predvajati. Podobno kot pri TVjih je tudi pri klimah nosilec moduliran in ga standardni TV IR sprejemnik normalno sprejema (jaz sem preizkusal s f=38 KHz).

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 3:29 am    Naslov sporočila:  Najbolje bo Odgovori s citatom

Najbolje bo, da poizkusiš.
Jaz sem že uspešno vklapljal hlajenje/ogrevanje s klimo napravo preko stikala. Klima naprava si zapomne, v kakšnem položaju je bila, ko si napravo odklopil od napetosti, in ko jo priklopiš nazaj, nadaljuje prekinjeno delo.
Vsaj tako je bilo s klimo, ki sem jo preko telefona vklopil pri znancu. Kakšne vrste klima je bila, se ne spominjam, a predno smo šli v izdelavo telekomande, sem naredil tak poizkus.
Če je klima že montirana in je direktno vezana na omrežje, narediš preizkus tako, da odklopiš in spet priklopiš varovalko.

Za kakšno bolj zapleteno telekomando, nastavljanje temperature, ventiatorja etc. se boš pa moral precej bolj zakopati v dokumentacijo, kot sem jaz voljan.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, mislim, da je ta rešitev najbolj sprejemljiva. Edino kar me še skrbi je, da je v klimi baterija, ki si to stanje zapomni. Če jo izključim iz omrežne napetosti, se bo baterija sorazmerno hitro izpraznila. Glede na to, da je ta klima na Hrvaškem in da se bo rabila le občasno je to lahko problem.

Omogočiti bi bilo potrebno polnjenje baterije, in preveriti, na katero "default" vrednost se klima ob vklopu nastavi.

Lp Matjaž

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matjaz
Kode ni tesko pogruntati. Enostavno priklopis daljinca na audio vhod PCja in z (skoraj) katirimkoli programom za snemanje govora posnames kodo. Tako lepo dobis casovo kodo, ki jo potem zapeces v neki uC.
Pri oddajniku posljes kodo 2x ali 3x (ce le ni ista koda za izklop), ce slucajno prve kode ne spejme.

Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Panasonic klime je možno upravljati preko tipk, ki so skrite pod pokrovom - vsaj moja je taka.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2007 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na internetu sem našel nekaj, zakar nisem prepričan, da je to to. Protokol oz. kode za povezavo so menda standardne, pa me zanima če je to pravo. Predpostavljam, da je povezava IR s 40kHz ali 36Khz.

CC, Data, Description
0x01, 0/1 Power On/off
0x04, 10-40 Room Temperature
0x05, 10-40 Target temperature

LP M.

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2007 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno vciraj sem videl pri kolegu, ki si je izdelal zelo zanimivo napravo.
Zadeva ima IR sprejemnik ter IR oddajnik, ter seveda GSM modem. Ti stisnes tipko ter iz dalinca posljes komando. Naprava si jo zapomni. Potem preko GSM lahko upravljas z ono IR napravo. Mislim, da lahko shranis 2. ukaza.

Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2007 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa je s to napravo vklapljal klimo ali kaj drugega?

LP M.

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor jaz vem, kode niso standardne. Poleg tega daljinec po mojem občutku pošlje vse nastavitve naenkrat, ne pa pritisk tipke, kot pri posameznem daljincu. Torej nekaj podobnega, kot programiranje timerja videorekorderja.
Jaz bi vseeno poskusil tisto rešitev, da si enostavno zapomni. Mogoče pa uporablja EEPROM?
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kode se pošljejo verjetno skupaj npr. za vklop 00H 01H oz. 05H 25H za nastavitev temperature 25 stC.
Bom poskušal dobiti en daljinski upravljalnik in ga poskenirati.

LP M.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj enostavno se mi zdi, če bi v daljinec od klime vgradil konektor, ki ga zvežeš paralelno z tipko START od hlajenja. Na ta način se ni potrebno ukvarjati z protokolom med klimo in daljincem. Konektor od daljinca priključiš na gsm kontrolno napravo... Slaba stran je v tem, da mora daljinec biti obrnjen proti klimi.

Pred časom sem na tak način krmilil televizorje.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 10:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O tem sem tudi razmišljal, samo potem to zgleda skrajno neprofesionalno. Je pa res, da je verjetno to najenostavnejše in tudi z vidika zanesljivosti morda glede na situacijo najboljše. Ker v nasprotnem primeru sistem zahteva testiranja in odgovore na vprašanja Kaj pa če ...?

Lp M.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni