www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Usmernik LM723

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ajenko3
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 0:57
Aktiv.: 0.15

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2007 9:05 pm    Naslov sporočila:  Usmernik LM723 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sestavil sem si usmernik za katerega sem uporabil LM723 napetostni regulator. Imam pa eno težavo in sicer v načrtu je bilo zahtevano da je razpon skale od 3 pa do 24 voltov sam men pa stvar del od 9,7 pa do 32,2 volta preveril sem vse upore so pravilni, potenciometer tudi, čip pa tudi sem že 2x zamenjal kaj bi še lahko bilo narobe?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2007 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš kakšno vezalno shemo?
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možni sta v glavnem dve napaki:
- naprava ni narejena po načrtu (napačna povezava, slabi stiki, kratki stiki),
- uporabljene imaš napačne komponente. Tudi če si dvakrat preveril, še vedno ne pomeni, da ni napake. Morda imaš upor z nižjo toleranco, pa ima en barvni obroček več, pa zato narobe odčitavaš vrednost.

Za daljinsko pomoč preko foruma bi pomagala shema, fotografija vezja od zgoraj in od spodaj. Fotografija mora biti bližnja, da se vidijo povezave in oznake na elementih. Drugače je pomoč omejena le na ugibanje.

Jur
ajenko3
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 0:57
Aktiv.: 0.15

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal vam ne morem priložiti slike od vezja ker nimam kabla od digit. je pa res da ko sem spajkal se mi je pri uporu zraven potenciometra enostavno zginil baker ne vem ali sem preveč pogrel ampak povezave do čipa ni bilo več. Zato semnaredil prevezo da sem namestil zelo veliko cinka da se je zadeva povezala. tukaj pa prilaga še vezalno shemo. http://hopsasa/files/6vezalnash101qu.pdf
http://hopsasa/files/6montaznas101r0.pdf http://hopsasa/files/7klisejska101r3.pdf pa še spisek elementov http://hopsasa/files/8spisekele101re.doc
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, shema je videti precej standardna.
Temperatura, ki poškoduje baker od tiskanega vezja je tako visoka, da je verjetno poškodovana še kakšna druga komponenta. Do tega pride tudi, če predolgo lotaš komponento. V vsakem primeru to naredi škodo. Manjkajoč kontakt pri uporu ali požgan upor ali požgan potenciometer bi lahko povzročil prej omenjeni zamik izhodne napetosti. Verjetno je problem okolica R1.

Brez slike pametna pomoč odpade.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2007 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za prevezo bi boljše kos žice in zaciniš namesto veliko cina.Ta načrt je preprost in bi bilolažje, če še priložiti slikano sliko kot nič.Kot je pisal Jur.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni