www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIC C ali ASM

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
snoopy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2003 1:17
Aktiv.: 0.97
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 16, 2004 7:58 pm    Naslov sporočila:  PIC C ali ASM Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Prosil bi za mnenje ali začeti z asemblerjem ali z C za pic. Imam obe možnosti, vendar bi rabil še mnenje nekoga ki oboje obvlada ,da mi da določene smernice.

LP in hvala

Snoopy Question
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 16, 2004 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj malega sem delal z PIC BASIC-om, ki je mnogo boljši od C-ja, a še vedno mi je ASM nekako bolj všeč..
Če misliš začeti ti priporočam ASM, in potem ti na katerikoli drug jezik ne bo problem prestopiti (c,basic,ipd).
Nazaj na vrh
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2004 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem tudi začel z ASM-jem in mi je kar všeč.
Nazaj na vrh
snoopy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj nihče ne piše v C-ju , da še on malce pokomentira?

Snoopy
Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.07
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav,

jaz sem začel v Pascalu, nato v C in C++,basic. C je seveda zelo primeren jezik za marsikatero področje, ne samo mikrokontrolerje ampak tudi kot programski jezik za PC. Npr. windowsi, pa tile 3d programi in še in še je napisano v C-ju oz. C++. C je kar blizu strojnega nivoja, če pa ti ni vredu, pa enostavno vključiš asm kodo. Seveda je tudi odvisno kakšne programe boš pisal. Če boš pisal kratke in prostorsko in časovno zahtevne, potem asm, če pa kake bolj obsežne(npr. jaz sem v basicu-Bascom enkrat delal projekt z okoli 2000 vrsticami programske kode in glede na to, kake rutine vse bascom že vsebuje, raje sploh ne pomislim kako bi se znašel iz programa, ki bi ga napisal v asm), pa priporočam C- še vedno lahko vključiš asm če rabiš. Jaz uporabim višji programski jezik tudi takrat ko ni časa in se mudi. Npr. lani sem se na tekmovanju malih mobilnih robotov pogovarjal z Jernejem Škvarčem- avtorjem serije člankov Pic od začetka v reviji SE, kjer opisuje programiranje pic-ev v asm-ju). Jaz sem bil 100% da ima on napisan program za svojega robotka v asm.ju. Povedal mi je, da ga je napisal v C-ju, ker ni imel časa.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.07
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 25, 2004 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, za asm sem pozabil. PIC je še kar vredu, ker ima tako malo inštrukcij. Jaz sem pred leti v srednji šoli programiral Motorolo MC6803 in Intel 80286 v asm. Ker že tri leta nisem nič programiral v asm, sem seveda že pozabil tiste ukaze in naslavljanja (80286 jih ima se mi zdi 7, če se ne motim) za ta dva procesorja, tako, da bi moral pri takih CISC procesorjih znanje osveževat, ker čez čas marsikaj pozabiš.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
snoopy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2004 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Strobos hvala ti za bolj obširno razlago. Vse kaže da bo C tisti s katerim bom nadaljeval. Kar se zahtevnosti tiče bom začel z vhodi izhodi , seriska komunikacija,LCD ali led prikaz. Kasneje pa še kaj dodam.

Še enkrat hvala in lep pozdrav
Bojan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni