www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LM338 in sesedanje napetosti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TECHNIC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18
Aktiv.: 2.57
Kraj: Senovo

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2007 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me kakšna je razlika med regulatorjem s T ali K končnico? Samo v "paketu"?
Sam imam narejen napajalnik z LM338T, ker je bil pač ceneje kot LM338K.

Kot vidim imate vsi narejeno z LM338 K.

Torej, ali je še kakšna razlika? Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
DMan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03
Aktiv.: 0.52
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2007 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot piše na prvi strani datasheeta gre za isto vezje, ki pa je pakirano v drugo ohišje:
K -->kovinsko TO-3
T --> plastično TO-220

Tako se razlike pojavijo na račun ohišja in odvajanja toplote spoj-ohišje in ohišje-okolica (3 stran datasheeta). Tu se vidi da ohišje TO-220 zagotavlja delovanje do 25W medtem ko je TO-3 zmožen 2× toliko 50W.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2007 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Spoji so dobri, upori, gretz in vse ostalo tudi ker sem dal vse novo.
Trafo je tudi ok.
Je mogoče da pride pri 24V do take disipacije?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 01, 2007 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še eno vprašanje:

Ali bi delovalo, če bi vzporedno vezal dva ali tri enake regulatorje LM338?
S tem mislim, da so vsi pini vezani skupaj, le izhodi bi bili vezani preko 0R1 upora.

Kolikor sem gledal po datasheetih je potreben še en komparator, ki skrbi, da sta druga dva regulatorja enaka prvemu.

lm338mo2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  34.69 KB
 Pogledana:  19 krat

lm338mo2.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 01, 2007 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma bi šlo, vendar je treba paziti, da so vsi trije regulatorji enaki. S tem mislim znamko, obliko in tok. Pri meni se takšna vezava obnesla (samo testno), vendar sem v mojem primeru tako vezal le stabilizatorje L7812.

PS: Naj me kdo popravi, ker takšne vezave v praksi še nisem testiral.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 01, 2007 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da je uporaba "pass" tranzistorja boljša?

Kot naprimer pri taki vezavi:
Na shemi je vrisan 78xx, ampak saj bi delovalo tudi z LM317/338, kajne?

regulators6.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.92 KB
 Pogledana:  5836 krat

regulators6.gif

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 02, 2007 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda bi delovalo ! Ni bistvene razlike.
mark_compa
Član
Član

Pridružen-a: Tor 22 Mar 2011 10:09
Aktiv.: 0.07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Doma sem si naredil stabilizirani usmernik s pomočjo dveh LM338K in UA741 po priloženi shemi, zdaj me pa zanima, kako vezje deluje...ali je iz UA741 narejen nekakšen primerjalnik (komparator)?

Zanima pa me zato, saj ko sem usmernik sprobal na okoli 5 Amperov je bil vroč le eden od LM338K in to tisti drugi po vrsti na shemi.

Ali vezje deluje tako, da mu nato drugi pomaga ko je več kot 5 amperov ali bi morala oba biti na otip vroča(topla) ?

Vnaprej hvala za pomoč.

Brez naslova.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  83.75 KB
 Pogledana:  19 krat

Brez naslova.jpg

Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred vsakim napetostnim regulatorjem imaš shunt upor. Operacijski ojačevalnik primerja napetost za prvim in drugim shuntom. V primeru, da je višja napetost na + priključku ojačevalnika (manjši padec napetosti na shuntu, torej manjši tok v gornji veji), bo napetost na izhodu povišal in s tem bo gornji regulator skozi spuščal večji tok. V primeru, da je višja napetost na - priključku (večji tok v gornji veji), bo napetost na izhodu padla in s tem se bo zmanjšal tudi tok skozi gornji regulator.

Če povzamem: Operacijski ojačevalnik skrbi, da sta napetostna regulatorja ves čas približno enako obremenjena.

V vezju, ki si ga izdelal, tiči napaka. Predlagam ti, da še enkrat preveriš, če si vse pravilno povezal (mogoče si zamenjal + in - priključek operacijskega).

mark_compa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za pomoč, a se mi zdi da sem našel napako. Bi rekel da je šel UA741, ker sem imel napajalno napetost že pri 24 voltih in sem verjetno skuril UA741, tako da ga bom zamenjal in probal še enkrat.
Nazaj na vrh
JELKO
neregistriran

Pridružen-a: Pet 16 Mar 2012 23:00
Aktiv.: 0.58

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si v tem vezju imel vhodno napetost 24V, vezja 741 s tem nisi skuril...
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prej sem popolnoma spregledal eno reč. Operacijski ojačevalnik se napaja iz gornje veje, kar je pa naravnost neumno.
741 je zastarel operacijski ojačevalnik, ki ne dopušča, da bi se z vhodom ali izhodom niti približal napajalnim linijam, tukaj pa imaš + vhod povezan direkt na napajalno linijo. Poleg tega pa če tok v zgornji veji preseže tok v spodnji, je napajalna napetost celo manjša od napetosti na - vhodu. Brick wall

Mogoče bi vezje delovalo, če bi uporabil RRIO operacijski ojačevalnik (rail-to-rail input/output), boljša rešitev bi pa bila, da bi operacijski ojačevalnik napajal iz nekoliko višje napetosti.

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2012 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je že David2204 predlagal, izberi ustrezen operacijski Rail to Rail na vhodu in izhodu ali pa operacijskega napajaj z vsaj 4 do 5V višjo napetostjo, kot je vhodna napetost.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mark_compa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sem zamenjal UA741 za CA3140, ki ima (rail to rail), sedaj, pa se mi greje prvi LM338 pa se drugi ne greje in s potenciometroom nimam kontrole nad nastavljanjem napetosti.

Kaj bi bila lahko še napaka, če je vse skupaj povezano prav.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2012 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poskusi napajati op-amp posebej z napetostjo, ki je večja od vhodne regulatorjev, pazi na max. IC napetost.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni