|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2007 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Kaj ko bi naredili izobraževalni dan ?
Silvo bo imel predavanje o picih.
Kar nekaj nas poznam, ki bi lahko predavali o delphi.
Lahko prevzamem kake RF teme. |
Moj predlog je, da bi se naredil en forum "online izobraževanje". Sporočila v forumu bi lahko odpiral le moderator. Sodelovali pa bi lahko vsi. Sporočilo naj bi bilo zasnovano v stilu vprašanje - odgovor. Moderatorji pa bi morali posebej paziti na to, da vsebina ne zaide. (torej vsebino, ki ne sodi v sporočilo premaknit) Če se strinjate s tem, se sam "javim" kot začetnik Delphija, da skrbim za sporočilo o njem.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2007 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je sicer v redu ideja, ne more pa nadomestiti predavanja v živo.
Meni bi se zdelo kar smiselno, da bi vsake toliko časa kje organizirali kako predavanje. Forumaši za forumaše...
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 1:36 am Naslov sporočila: |
|
|
To je že tretja pod-tema te teme
Hmnja ... Si ne predstavljam, kako bi preko foruma nekomu razlagal programiranje v Delphiju... Vseeno gre tu za postavljanje elementov in grafiko. Učencu je fizično treba stati za hrbtom in kazati s prstom po monitorju - klikni to, prenesi ono... in razlagati zraven.
O seminarjih (PIC / VHDL-FPGA, RF, ... ) se je že veliko govorilo - večni problem pa so termini.
ARM smo že dali skozi in se lahko veliko naučili (največ kako organizirati seminar ).
Back-on-topic -
Silvo, Delphi 4 (precej star, a delujoč) so delili na free CDjih zraven neke revije. Jaz uporabljam verzijo 7 doma in Turbo Delphi v službi.
Če si za, si lahko vzamem kak dan popoldne čas, in ti preko remote desktopa pomagam premagati začetke.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.42 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo. Jaz osebno uporabljam D6, ker D7 je že .NET in mi ni simpatičen. Free variante ni, obstajala pa je (ne vem če še) ena izobraževalna za nekomercialne namene. Če se ti ljubi skočiti do SG-ja ti lahko priskrbim, da te bo nekje čakal CD.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
D7 še ni .NET !!
Imam vse delphije vključno z D1 !
Najstabilnejši je D7. Največ knjižnic se dobi za D5. Najbolj uporaben vmesnik pa ima po moje D2005.
Verzije Delphija za naše potrebe so cca 150 €, kar za tako zmogljiva orodja ni ravno veliko.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najstabilnejši je D7. Največ knjižnic se dobi za D5. Najbolj uporaben vmesnik pa ima po moje D2005.
Verzije Delphija za naše potrebe so cca 150 €, |
Delphi 2005 je grozen. Upočasni solidno hiter računalnik. Cena je bila 360 k SIT. Poceni (študentska verzija za 30 k SIT) je za resno delo skoraj neuporabna.
Programiranje v delphiju: Zlaganje grafike (gumbi, paneli, ... , in podobno) skupaj ni težko. Ostane pa še čisti programski del, ki je v bistvu pascal, ki zahteva znanje programiranja. Delphi sam ne bo napisal programa. Pascal je v primerjavi z ostalimi jeziki strašno zoprn. Povsod je potrebno upoštevati tipe. Če je A celo število (integer), potem deljenje A:=1/2 povzroči fatalno napako: [Error] Unit1.pas( 28 ): Incompatible types: 'Integer' and 'Extended' in [Fatal Error] Project1.dpr(5). Could not compile used unit 'Unit1.pas'. Rezultat ni celo število in konec in zato ne gre v celoštevilsko spremenljivko A. V primerjavi z ostalimi jeziki gre za lov dlake v jajcu. Res pa je, da včasih tako dlakocepstvo pride prav.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
stane pa še čisti programski del, ki je v bistvu pascal, ki zahteva znanje programiranja. |
V Turbo Pascalu sem programiral - sicer že davno, tako da mi vrjetno samo programiranje ne bi delalo večjih problemov.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.30
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mar ne izpise vrstice, kjer je napaka?
Se spomnim Pascala se iz DOSa. Mi je bil vsec, bolj kot C.
Recimo C, ima pa drugo alternativo, tam je dovoljeno prakticno vse. Nobenih napak, nobenih opozoril... vse dela in nato black-out.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za občutek:
Turbo Delphi (Borland® Delphi® for Microsoft® Windows™)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
59.02 KB |
Pogledana: |
93 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
61.54 KB |
Pogledana: |
88 krat |

|
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Delphi 2005 je grozen. Upočasni solidno hiter računalnik. |
Pri programiranju pa res ne rabiš hitrosti. Tu so bolj pomembne stvari, kot je debugiranje, pregleden editor, podpora večim monitorjem, ..
Osnova vsemu je seveda Pascal. Za Pascal pa jaz pravim, da je jezik algoritmov. Pri programiranju pa je že tako, da je potrebno vedeti kaj je kaj, ne gre mešati hruške in slive. No pa saj ni tako hudo - na vse te opozori prilikom prevajanja, označi napačne vrstice,..
Mimogrede dobrih 15 let sem programiral v Pascalu - preživel sem
.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri programiranju pa res ne rabiš hitrosti.
|
Kaksna bogokletna izjava! Ko pritisnes compile in cakas in cakas ... se odlocis, da bos pocel kaj bolj pametnega in nato se dalj casa cakas... in se nato sprehajas po vrsticah med debugom in cakas da se koncno nekaj premakne in nalozi...
OK, ce se malo igras, potem ni sile. Mogoce vse skupaj se malce dodatno otezuje dejstvo, da je prevajanje pri Cju sploh dolgotrajno.
Se eno vprasanje... zakaj uporabljati neko precej drago zadevo, ce pa obstajajo brezplacne resitve (C/C++ orodja)? Tu govorimo o hobi uporabi, m?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri programiranju res ne rabiš hitrosti, vendar pa je velik shi*t, ko klikneš na okno (editor, debugger, ali karkoli že), pa čakaš sekundo ali dve več, kot bi bilo potrebno. Pri enem kliku ni veliko, ko pa sešteješ vse skupaj, pa ti najeda življenje. Zaradi tega uporabljam D7 namesto D2005. D7 pa najeda z šumniki. Vsi razen 'č' delajo v redu.
Glitch: Ne pritožujem se čez compile time. Ta je spodoben.
Brezplačni programi: ... Ali je kaj takega kot je delphi (ali podobnega) brezplačnega?
Jur
Nazadnje urejal/a jur Tor Jun 26, 2007 4:03 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaksna bogokletna izjava! Ko pritisnes compile in cakas in cakas .. |
V življenju se še nisem pritožil nad časom prevajanja. Ko že govorimo o času, sem vedno bemtil nad porabljenim časom za debugiranje.
In verjel ali ne, sebe in družino sem preživel s tem delom.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, za Delphi verjamem. Ko sem uporabljal Delphi, sem bil kar zadovoljen s casom prevajanja. Sedaj je pa vcasih precej mucno (BCB6). OK... to niti ni pravi topic. Aja... compile time je lahko kaksna minutka (igrackanje), par deset minut (resno) do kaksna ura (release).
jur: za Delphi (v okviru topica) res nimam pojma (kot sem omenil, sem zamenjal okolje), mislil sem na C/C++.
volk: je debug je zoprna zadeva, ko cakas da se okno odpira in prikaze vsebino pomnilnika itd. OK, priznam, te zadeve so bolj problematicne pri embedded debugu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Brezplačni programi: ... Ali je kaj takega kot je delphi (ali podobnega) brezplačnega? |
FPC + Lazarus ... cez nekaj casa ...
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni