www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mems senzor
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
samos5
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Jul 2007 13:59
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo mi imamo na faxsu dve a/d kartici, ki sta
http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/202556
in
http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/202555

prva a/d, ki sem jo navedel lahko tudi napaja pospeškomer zdej me pa zanima ali bo tudi mems senzor napajala lahko, da ne bo potrebno kake dodatne baterije za napajanje!

namen je da se miri vibracije pri dinamično obremenjenih telesih, ki morajo biti precej natančne!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pojma nimam, če bo lahko napajala senzor.
Če da ven stabiliziranih 5V (ali pač kolikor senzor zahteva) ne bi smelo biti problema, ampak kolikor vidim temu ni tako. Poglej v navodila.
Brez vezja itak ne bo šlo, ker kakor sem že omenil, se ti pospeškometri dobijo le v SMD pakungah zunanjih pinov in jih ne moraš kar tako nekam priključjit!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
samos5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj to pomeni smd! in zunanjih pinov! pini vem kaj pomenijo! a ni tako če bi kupil tistega, ki ima še vse filter ojačevalec in analogni izhod da ne morem direktno priklučiti na a/d pretvornik, če seveda imamo napajanje senzorja(prepostavimo)
in kako vezje bi moral narditi in kje ga bi dobil!
Nazaj na vrh
samos5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

in kakošno napajanje mi ti potem priporočaš! in kakšno a/d kartico! oziroma na kaj morem biti previden da bosta kartica in mems senzor kompentamibilna to mislim v splošnem! to vem da morata biti output napetost na senzorju enača inputu napetosi na kartici če se ne motim še kej treba pasiti

a je možno narediti vezje za napajanje!
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej stran 9 v http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/ADXL193.pdf.
To je to. Kam boš priklopil osciloskop? Poglej mere! Niso v cm ali m ampak v mm.
A/D kartica, ki si jo omenil, bo čisto v redu, na vezju boš pa moral narediti še napajanje. Za osnovne meritve bo kakšen L7805 obogaten na obeh straneh s kodenzatorji čisto zadostoval.

btw, na kateri fakulteti to delate?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
samos5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hodim na strojno fakulteto v ljublani!
in kako bom dodal te kondenzatorje a ne bo to bilo zapakirano v škatlici ali bom razdru škatlo in dodatno gor namontiral!
ne vem kje bo siloskop sem mislu, da bo signal oziroma pot se prikazala na računalniku nič na nobenem osciloskopu a misliš da bi mogu met osciloskop še! mislim kak prikluček za osciloskop! oziroma kaj si mislil!
kaj je to L7805 in kje najdem to reč!
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

samos5 je napisal/a:
hodim na strojno fakulteto v ljublani!
in kako bom dodal te kondenzatorje a ne bo to bilo zapakirano v škatlici ali bom razdru škatlo in dodatno gor namontiral!
ne vem kje bo siloskop sem mislu, da bo signal oziroma pot se prikazala na računalniku nič na nobenem osciloskopu a misliš da bi mogu met osciloskop še! mislim kak prikluček za osciloskop! oziroma kaj si mislil!
kaj je to L7805 in kje najdem to reč!

Hja, osciloskop ali a/d kartica, odvisno kako gledaš. Nisem mislil nič drugega.
Tista škatlica s senzorjem je velika pribl. 5x5 mm in gor ne moreš nič namontirat.
L7805 dobiš v vseh trgovinah z elektronskimi deli (IC elektronika, HTE, Conrad, ...), kako ga pa uporabiš imaš pa tule http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/circuits/psu_5v.html.

samos5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to je za generiranje napetosti! ta L7805! jaz rabim samo na d/a kartico priklučit nič na osiloskop!
kaj mi bo pomagal ta L8705 a s tem bom potem lahko priklučil gor škatlico al kako!
a lahko malo razložiš prosim, če si toliko prijazen
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. potrebno je vsaj osnovno znanje o elektriki (tokokrog, napetost, tok)
2. 7805 je stabilizator napetosti - noter mu pripelješ enosmerno med 8 in 30V, ven ti da dokaj stabilnih 5V
3. kaj pojmuješ kot 'škatlica'?

samos5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to štekam kaj je tok napetost in [slovenščina je zame švedska vas] dalje samo o vezjih pa tem pa nimam pojma! če sem prov razumel napetost, ki bo prišla iz računalnika bo šla preko l8705 potem v senzor iz senzorja pa direktno v a/d pretvornik, ki bo zajemal podatke! če se ne motim mi ta l8705 omogoča da je napajanje iz računalnika ali ne!
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, če ga boš priključil na 12V linijo.

Še vedno pa mi nisi odgovoril: Kaj je tvoja 'škatlica'? Misliš s tem na senzor? Se zavedaš, kako majhen element je to?

samos5
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja škatlica senzor sem mislu se zavedam, sej to je prednost tega pospeškomira da je majhen in povrh tega še poceni. poglej nekja mi ni jasno če bi jst samo senzor kupil ga bi logično lahko vrgadil na platformo. če pa naročim unga ko ima filter in ojačevalec vse v eni škatlici skupaj in mi ni jasno kako bom namontiral še l8705 zraven! koliko pa ma napetost računalnik v osnovi output!
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 14, 2007 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da si se vsega vse preveč površno lotil (vsaj tako kažeš s telimi zadnjimi posti).
Če se človek spravi na nek projekt, je od njega vsaj pričakovano, da si prebere dokumentacijo stvari, ki jih misli uporabit. Žal nisem takšen tip, da bom skočil in ti serviral vse na pladnju.
Ne vem, kako si predstavljaš filter in ojačevalec. To ni v velikosti filtra za zrak za motorje in velikosti ojačevalca 500W za zvočnike. Vsi senzorji pri analog devices imajo to dvoje v neki meri že vgrajeno, le pri določenih modelih je pasovna širina filtra postavljena nizko in je točno določena. V čipu, ki ga dobiš, je senzorski del, ojačevalec, notranje napajanje, filtri, ... in vse to je v velikosti, ki je podana v datasheetih.
L7805 ne moreš nikamor zraven namontirat! Narediti moraš tiskano vezje (http://en.wikipedia.org/wiki/Circuit_board) - če ne zaradi napajanja, pa zaradi senzorja.
Lahko pa senzor priključiš na vezje, tako kot sem ga jaz (poglej priponko). Potem ne rabiš nobenega vezja delat, napajanje pa lahko sestaviš na taki plošči:

pospeškometer 2 (Large).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  59.24 KB
 Pogledana:  5 krat

pospeškometer 2 (Large).jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni