|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 7:57 am Naslov sporočila: GPS moduli |
|
|
Malo sem iskal po forumu, pa mi na besedo gps modul, pa nisem našel nič konkretnega.
Vseeno pa se mi zdi, da je bilo o tem že nekaj govora. Torej da napišem kaj iščem.
Rabil bi GPS OEM module, ki so cenovno ugodni, dobavljivi ter ima kdo od članov foruma
z njimi kakšne, po možnosti, konkretne izkušnje. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem kupil "gps mouse" sprejemnik - ki ni nic drugega kot gps sprejemnik + nekaj kablov in plastike. Ima standarden rs-232 prenos in 5V napajanje. Deluje vredu, moti me le relativno visok tok (okrog 80mA). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70814.46
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 8:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem se ukvarjal s Trimblovimi Lassen IQ modulčki.
Mislim, da je cena za en modul cca. 35$, rabiš pa še anteno.
Ima standardni UART izhod za komunikacijo z mikrokontrolerjem in je majhnih dimenzij, [slovenščina je zame švedska vas] da je kar uporaben. Dobiš ga pri Cifra d.o.o. v Stegnah, nazadnje so jih imeli na zalogi.
Lp, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.54
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 8:56 am Naslov sporočila: GPS moduli |
|
|
Glede GPS modulov predlagam GPS mouse.
Imajo PS priklop (stadardno).
Prednsot je v tem, da je antena in GPS v enem kosu. Potem pa rabiš samo se priklop v svojo napravo.
Glede porabe pa so GPS-i pač zelo potratni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Kje se da dobiti modul, ki ima poleg 1PPS še 10kHz izhod? Navman jih je včasih imel, sedaj pa ne več. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za namige
No naj povem, ker na začetku nisem bil povsem jasen, da gre za industrijsko rabo, ter da kakšni končni izdelki niso ravno zaželjeni. GPS modul bi rabil zaradi točnega časa in PPS-ja, ter ne toliko zaradi lokacije, ki bo itak fiksna. No morda bi lahko podatke o lokaciji naprave ravno tako lahko koristno uporabil. Nekaj sem gledal po Farnell-u, pa nisem kaj pametnega našel (kar mi je malo čudno), nekaj pa sem našel tudi pri RS components. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
No zgleda da sem slabo definiral iskalni niz. Nekaj sem našel tudi na Farnell-u in sicer od TYCO, druga varianta pa so RF solutions.
Ima kdo od vas kakšne izkušnje z temi moduli? _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 10:22 am Naslov sporočila: Re: GPS moduli |
|
|
Hi-End je napisal/a: |
Malo sem iskal po forumu, pa mi na besedo gps modul, pa nisem našel nič konkretnega. Vseeno pa se mi zdi, da je bilo o tem že nekaj govora. |
Zato pa obstaja podforum Navigacija in sledenje... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Iščem GPS modul, ki je komponenta in podsklop ter sem jo zato uvrstil v podforum "Komponente in podsklopi".
Je pa res da sem zdaj našel že slawc-ovo temo z podobnim vprašanjem  _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi-End je napisal/a: |
...da gre za industrijsko rabo, ter da kakšni končni izdelki niso ravno zaželjeni. |
Če bo to v kakšni industrijski hali, ne pričakovat GPS signala... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
To mi ne predstavlja problema, ker je predvidena ustrezna zunanja antena, zato mora modul imeti na razpolago ustrezen priključitveni konektor. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nisem ravno domač pri RF, ampak jaz bi raje modul montiral zunaj, čim bližje anteni. In raje digitalne izhode potegnil v notranjost stavbe.
GPS signal je že sam po sebi izredno šibak - S/N razmerje je približno 1 (0dB) ali pa je celo koristni signal potopljen v šum. Zato bi antenski kabel poskušal čimbolj skrajšati. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če rabiš GPS zgolj kot referenco za točni čas, poglej Trimblovega ResolutionT, ki se po začetni nastavitvi zaklene na en satelit. Ta je namenjen prav za namen, kot ga potrebuješ (časovna sinhronizacija).
Samo kot vem še ni dobavljiv (oz. je dobavni rok dolg, zato se jaz igram z Lassnom, ki ima isti protokol, le da se ni sposoben zakleniti na samo en satelit).
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

|
Objavljeno: Pet Avg 03, 2007 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za koristne nasvete nasvete. Antena mora biti zunanja, ker mora biti naprava ves čas na razpolago. Kabel ni prav zelo dolg, glede na to da je ponavadi montiran v hišicah (velikosti brunarice) na prostem, ali pa recimo znotraj enega objekta. Poanta vsega je v PPS-ju, ki mora sinhronizirati določen hardware znotraj naprave in sistema. Naprave, ki opravljajo tovrstno delo, že obstajajo in uporabljajo enak princip, se pravi zunanjo anteno in antenski kabel, pa s terena ne poročajo o kakšnih problemih. Je pa res da naprava znotraj stavbe ne deluje, kadar je antena že samo na notranji okenski polici, če anteno prestavim na zunanjo polico, pa zadeva deluje. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni