www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Detektor plina s TGS813

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2004 10:06 pm    Naslov sporočila:  Detektor plina s TGS813 Odgovori s citatom

Par dni nazaj sem v delavnici nekaj iskal pa sem zgolj slučajno našel zgoraj omenjen senzor,(nerabljen Wink ) katerega sem pred leti kupil v Conradu. Poiskal sem datashet - odločil sem se, da ga poskusim. (datasket najdete tudi na Filemanager ) Uporabil sem PIC12F675. V prilogi program ter tiskanina narisana z Layoutom. Na fotografiji v prilogi sem uporabil stabilizator 78l05. Ker je tok kar velik sem tiskanino popravil za stabilizator v TO 220 ohišju.

P6290030.jpg
 Opis:
Fotografija prototipa brez releja
 Velikost datoteke:  145.42 KB
 Pogledana:  116 krat

P6290030.jpg

detektor plina.zip
 Opis:
tiskano vezje, ASM,HEX

Download
 Ime datoteke:  detektor plina.zip
 Velikost datoteke:  44.91 KB
 Downloadano:  43 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 29, 2004 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še kratek opis delovanja:
Ko se vezje vključi začne utripati LED dioda v enakomernih intervalih ca pol minute. (čas gretja senzorja) Ko ta čas poteče se začne kontrolitanje senzorja. Led dioda utripa v daljših itervalih ca. 2s. Ob prvi vključitvi je potrebno kalibrirati senzor. To naredimo tako, da ko se začne čekiranje senzorja (kratko sklenemo mesto na tiskanini, ki je predvideno za jumper) - lahko kar z izvijačem. Piskač bo dvakrat na kratko zapiskal - vrednost se bo shranila v EEPROM senzor je kalibriran - mostiček odstranimo.

P.S.
Program je bil na hitro napisan včeraj popoldan (ni bil dosti testiran - le na elektorjevi testni plošči) zato ne izključujem kakega sofwerskega hrošča.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 30, 2004 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče sem malo premalo napisal za kak senzor gre. Confused
Gre za senzor prvenstveno občutljiv na propan-butan torej gospodinski plin. Tak senzor je primeren za montažo doma. Moje vprašanje: Je propan-butan težji od zraka ? Embarassed To sprašujem zaradi tega, da vem kam naj stvar doma zmontiram.
V prilogi še dokunetacija za senzor sneta s conradove strani. Kataloška številka senzorja je 183474 .

183474-da-01-en-gassensor_tgs_813.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  183474-da-01-en-gassensor_tgs_813.pdf
 Velikost datoteke:  757.64 KB
 Downloadano:  24 krat

mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 30, 2004 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, tako butan kot propan sta težja od zraka. V evidenci nevarnih snovi piše "... plin lahko zaide v kanalizacijo ali kleti, ter izpodrine zrak - kisik ....".
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 30, 2004 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem zadevo vgradil tudi v ohišje. Vse skupaj bom zmontiral v kuhinsko napo kjer je dovolj prostora, je tudi elektrika za napajanje ter je najbižje plinskemu štedilniku. Wink V prilogi popravek programa. Podaljšan je čas pri prvem vklopu (čas dokler se senzor ne ogreje) Dodana je procedura, ki pri sveže sprogamiranim mikrokokontrolerju izvede avtomatsko kalibracijo pri prvem vklopu.

detektor01.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  detektor01.zip
 Velikost datoteke:  2.53 KB
 Downloadano:  21 krat

fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2004 7:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, ali imaš podatke kakšna je življenska doba senzorja,glede na to da rabi gretje?

l.p. Dani
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2004 8:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole nisem kje zasledil. Je pa res, da je tok gretja kar velik - ca 150mA temu primerna je tudi kar velika poraba vezja. Pri testiranju sem uporabil trafo, ki zmore ca 200mA pa mi ga je skoraj "skuhalo". Senzor se po moji presoji segreje tam na 40 stopinj.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2004 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zmontirano v ohišje - te dni gre v funkcijo Wink. Senzor se kar precej greje. Temperaturo sem izmeril 45 stopinj. Če bo kdo stvar poskušal izdelat mu svetujem, da poveča vrednost "diferenca" v glavi programa. Sedaj je 5. sam sem povečal na 10. Kajti senzor je bil preveč občutljiv. Začel je "čivkat" v delavnici, ko se je spremenila "klima" zaradi spajkanja. Confused

P7010033.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  90.55 KB
 Pogledana:  65 krat

P7010033.jpg

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2004 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tistem alkotesterju , o katerem sva govorila pa je TGS 822.

lp Jože
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 02, 2004 6:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Princip delovanja pa je v osnovi popolnoma enak - Lahko bi uporabil tole vezje - ga zmotiral v avto. Če bi bil pod vplivom opojnih substanc ti ne bi pustilo vključit vozila Wink
Samorasnik
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 13 Sep 2004 23:58
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 18, 2004 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Montaža v kuhinjsko napo, ni preveč dobra izbira.
Senzor je namrač precej občutljiv na vlago in spremebo
temperature. Propan in butan pa se zadžujeta pri tleh....
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Postavi ga pri tleh tam bo najbolj učikoval
LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 7:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Montaža v kuhinjsko napo, ni preveč dobra izbira. ...

Se strinjam - če prav je na napi filter gre skozi še vedno kar precej pare...

Citiram:
Postavi ga pri tleh tam bo najbolj učikoval

Vrjetno ga bom postavil res nekje pri tleh mogoče pod štedilnik Question zadeve namreč še vedno nisem zmontiral Embarassed

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni