www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem z avtoojačevalcem Pyramid pro500

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tihi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Nov 2003 14:15
Aktiv.: 1.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 1:24 am    Naslov sporočila:  Problem z avtoojačevalcem Pyramid pro500 Odgovori s citatom

Skuril sem ze trikrat ojačevalec, oziroma stikalni del. Zdi se kakor da bi bil stikalni del poddimenzioniran?? Ojačevalca pa mi ni skurilo pri največjem "nažiganju" ,ampak kmalu po drugem ali tretjem vklopu. Kako se je vse dogajalo:

Prvič mi je skurilo se enega od IRFZ34a in vhodna upora na IRFZ34a(Id=26A) vrednosti 390ohm-ov, na drugi strani switcher-ja sta ostala nedotaknjena upora 470ohm-ov, čeprav naj bi bilo vezje simetrično?? Glede na vse ostale elemente in meritve.
Poleg omenjenih mi je skurilo še upor 390ohm-a povezan z tranzistorjem, ki nekako omejuje(ali skrbi za linearno karakteristiko??) izhodnih tranzistorjev. Medtem ko je na drugem kanalu upor, ki naj bi bil identičen (vrednosti 220ohm-a) ostal cel. Zakaj te razlike v vrednostih mi ni jasno.
Ojačevalc mi je se vedno deloval, samo v zvočnikih je šumelo. Sledila je zamenjava tranzistorjev in uporov. Vezava je bila bridge 2*150.

Drugič mi je skurilo "samo" tri IRFZ-je. In zato sem se v dobri veri odločil, da vse IRFZ34a zamenjam za močnejše IRFZ48N(Id=72A). Varovako 30A na vhodu je tudi skurlo. Lahko bi samo njo, če je ze tam? Vezava 2*75 na sprednji sistem in bridge 1*150 na wofer.

Tretjič: Po celih 2 dneh delovanja mi je skurilo še dva IRFZ-ja (s skupnim krmilnim signalom).

Sedaj sem se odločil, da zamenjam še tiste sumljive upore, tako da bo cel sistem simetričen. Drugače mi je pa skoraj zmanjkalo idej kaj bi lahko bil vzrok. Masa izhoda in vhoda je galvansko ločena, nisem pa se pomeril če je razlika napetosti.
Nažalost nisem nikjer našel sheme ojačevalca, tako da če komu slucajno kaj v roke pade, bom zelo hvaležen.

PROSIM ZA POMOČ, ideje, karkoli.

Poleg tega me zanima se naslednja stvar. Med tranzistorji switcher-ja, izhodnimi tranzistorji in hladilnikom ni termalne paste, ampak nekakšna guma. Ali je to bolj toplotno prevodno od paste, ker zadevo vidim prvič.
Izhodni tranzistorji so C4512 in A1726, o njih nisem najdel nobenega datasheet-a. Ojačevalec pa naj bi zmogel 4*75RMS.
Prilagam datasheet za tranzistorja switcher-ja in slike ojačevalca.
V naprej se zahvaljujem za kakršnokoli pomoč.

Ojac.zip
 Opis:
Slike

Download
 Ime datoteke:  Ojac.zip
 Velikost datoteke:  2.7 MB
 Downloadano:  30 krat

Datasheet.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Datasheet.zip
 Velikost datoteke:  319.4 KB
 Downloadano:  13 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tihi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A res nima noben ideje zakaj mi je te FET-e odžagal? A bi bilo možno zaradi slabe toplotne prevodnosti tiste gume? Karkoli, kdorkoli? Confused
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70794.10

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če malo poguglaš najdeš pdf-je transistorjev Arrow priloga Exclamation

2sa1726.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  2sa1726.pdf
 Velikost datoteke:  23.19 KB
 Downloadano:  6 krat

2sc4512.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  2sc4512.pdf
 Velikost datoteke:  23.16 KB
 Downloadano:  5 krat

Tihi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojz : Hvala za datasheet-e.
borisz : Hvala za nasvet in poduk. Mrzlih lotov ni, plato sem se preveril za kaksnimi drugimi napakami in jo očistil. Ojačevalc je star približno 5let od tega 3 leta obratovanja. A mi lahko kaj več poveš kako je s temi elektoliti, ker jih je kar nekaj 26(brez gladilnih), 16 jih je preko uporov vezanih na maso. Pa zdej ne vem cisto kateri so za zamenjat. Me zanima a bi bilo dovolj če bi zamenjal samo vhodne (6kosov). Gladilnih imam pa 6, s tem da sem enega sam dodal pri vhodu swicherja. Zanima me se kateri moduli so se pri vas kvarli.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70794.10

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 21, 2004 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Tihi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 21, 2004 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektrolite sem preveril in so vsi OK. Tranzistorji za switcher niso zelo dragi cca 300sit eden, samo se mi jih res ne da skos menjat. Zdej bom zadevo spet vgradil, pa se slismo ko se spet kaj pokadi Evil or Very Mad (verjetno pojutrišnjem)
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni