|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bajta Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 14:55 Prispevkov: 147 Aktiv.: 0.65 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Sep 29, 2007 2:40 pm Naslov sporočila: Conradov KeyMatic |
|
|
Lep pozdrav vsem.
Pri Conradu sem zasledil lustno napravico za brezzicno zaklepanje/odklepanje vhodnih vrat.
klik
Ker pa mi je cena malce previsoka se obracam na vas Ima morda kdo kaksno idejo kako bi se to dalo narediti v samogradnji? Verjetno je treba uporabiti kaksen el. motorcek, ki pa jih do sedaj se nisem imel priloznosti preizkusiti. Vem, da jih je ogromno vrst, jaz pa se preprosto ne znam orienirat v pravo smer. Dajte malce svetovat s kaksknim motorjem bi se lahko lotil samogradnje. Je to koracni, servo, velik 6km tomos ? Malce sale...
Hvala ze vnaprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.74 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Sep 29, 2007 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da so notri kar navadni mali krtačni DC elektromotorčki, verjetno s polžastim prenosom in dvema končnima stikaloma. Karkoli drugega bi bilo le veliko bolj zapleteno in verjetno še manj učinkovito.
Po moje ti tukaj samogradnja ne bo kar tako uspela z veliko nižjo ceno, ker potrebuješ tudi kodiran oddajnik in prejemnik (no ceno bo morda malo nižja, bo pa kar nekaj dela, če še nimaš izkušenj). Če to želiš izdelati za svojo dobro voljo, pa le na delo . _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Sob Sep 29, 2007 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
jah je kar drag sport, ce pomislis, da zraven dobis le en daljinski upravljalnik Vsaj 5 bi jih rabil, kar pa nanese se na dodatnih 200 evrov :S Sam kontrolni mehanizem ni vazen, ker bi ga lahko priklopil na rs-232, tudi daljinski ne rabi bit...rad bi samo racunalniski zaklep-odklep vrat Torej zanima me sam motorcek in prenos...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CarpeDiem Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24 Prispevkov: 333 Aktiv.: 1.41 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sob Sep 29, 2007 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Za maksimalno zaščito poskrbi postopek Rolling-Code s preko 17 bilijoni različnih kombinacij, poznan že iz avtomobilske tehnologije. |
Tole mi že pri avtomobilih nikoli ni bilo jasno. Kaj za hudiča pomeni rolling-code? Kako se oddajni in sprejemni del zmenita, katera je naslednja kombinacija? Če pritiskam oddajnik tja v tri dni daleč daleč stran od sprejemnika, kaj to pomeni za rolling-code? Kako oddajni del "ve", da je sprejemnik uspešno prejel kodo. Tole mi vsekakor zelo smrdi po trgovskih nategih. Potrošnik si verjetno predstavlja vse kaj drugega kot pa je v realnosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2389 Aktiv.: 10.12 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sob Sep 29, 2007 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Carpediem,
poskušaj pritisniti na daljinca več kot npr. 256-krat, medtem ko si izven dosega sprejemnika......
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.07 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Sep 29, 2007 9:05 pm Naslov sporočila: Re: Conradov KeyMatic |
|
|
@bajta, saj ti zadostuje le en daljinec KEYMATICa ... ostalih 20 uporabnikov ima lahko s seboj v glavi le številčno kodo ... in to vsak svojo *klik*
Pa še čas dovoljenega prihod jim posamično lahko nastaviš. Si zamišljaš obraz svojega najstnika ali koga drugega, ko mu poveš, da mora biti doma do 22h drugače ga računalnik ne bo spustil not in lahko spi zunaj ...
PS, če bi povedal malo prej bi zadevo lahko za pregled načina delovanja jutri prinesel s seboj na piknik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Sep 29, 2007 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
... poskušaj pritisniti na daljinca več kot npr. 256-krat, medtem ko si izven dosega sprejemnika...... |
Pri nekaterih se ni treba 256x trudit ... zadostuje že 20x pritisk v prazno.
Dobro da poznamo načine za ponovno sinhronizacijo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 62.11 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Sep 29, 2007 9:41 pm Naslov sporočila: Re: Conradov KeyMatic |
|
|
bajta je napisal/a: |
Lep pozdrav vsem.
Pri Conradu sem zasledil lustno napravico za brezzicno zaklepanje/odklepanje vhodnih vrat.
klik
Ker pa mi je cena malce previsoka se obracam na vas Ima morda kdo kaksno idejo kako bi se to dalo narediti v samogradnji? Verjetno je treba uporabiti kaksen el. motorcek, ki pa jih do sedaj se nisem imel priloznosti preizkusiti. Vem, da jih je ogromno vrst, jaz pa se preprosto ne znam orienirat v pravo smer. Dajte malce svetovat s kaksknim motorjem bi se lahko lotil samogradnje. Je to koracni, servo, velik 6km tomos ? Malce sale...
Hvala ze vnaprej. |
Takole bom rekel;
Zame je vse tole modni hit, ki se v praksi ne obnese kaj prida.
Kaj pridobiš v primerjavi z navadim ključem? Po moje nič. Do vrat itak moraš priti, če hočes skoznje. Vseeno nosiš s sabo neko zadevo, ki ni nič majša od klasičega ključa, povrhu ima še baterisko napajanje.Preden boš uspel najti ustrezen gumb vrata odpreš s klasično preverjeno sigurno metodo - navadnim ključem.
Moj nasvet. Opremi vrata s klasično električno ključavnico. Izdelaj ali kupi ustreznno digitalno ključavnico (tipkovnica -koda) Odpiranje seveda ostane tudi klasično - s ključem. Poleg tega imaš zraven neomejeno število zastonj "ključev"
za katerega se ni treba bati, da bi ga fizično izgubil.  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Sob Sep 29, 2007 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
silvo imas kar prav bom raje razmislil v tej smeri, ker te ni problem uC vodit. Hvala vsem za ideje, ceprav ste se nekateri zapicli v tist rolling-code  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

|
Objavljeno: Ned Sep 30, 2007 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš zadevo izdelal, najbol priporočam servomotorčke. Jaz bi vzel kar tiste modelarske servomotorčke, ki jih dobiš v vsaki trgovini z modelarsko opremo in tudi nekaterih trgovinah z elektroniko (uporabljajo se tudi za pogon mobilnih robotov). Kar se tiče krmiljenja pa z mikrokrmilnikom ni problema, če je potrebno ti ga lahko natančno razložim. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Ned Sep 30, 2007 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja po krajsem razmisleku mi je v glavo padlo, da bi jaz pravzaprav rad dejanski premik zapaha in ne samo el. kljucavnico Ideja s servo motorcki se mi je ze kotalila po glavi, vendar ne vem kaksen tip motorcka sploh rabim. Imajo ti servo motorcki kaksne posebne znacilnosti ? Verjetno rabim kaksnih +5V servo motorcek s primernim navorom. Se komu sanja kaksen navor je potreben za premik zapaha na eni povprecni vhodni kljucavnici?
Drugace se pa priporocam za obrazlozitev servo motorckov ja Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

|
Objavljeno: Ned Sep 30, 2007 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kateri del misliš z zapahom?
Zgradba:
Modelarski servomotorček je sestavljen iz elektromotorčka, velikega zobčeniškega prenosa, potenciometra in nekaj elektronike. Potenciometer v njem je povezan z izhodno osjo, tako da elektroniki sporoča, pod katerim kotom je izhodna os, da ta lahko krmili motor do zahtevanega položaja. Os motorja se ponavadi lahko obrača nekje do 180° (ponavadi manj).
Značilno za njih je, da jih lahko točno krmiliš na kateri položaj naj se njegova os obrne. Normalen standarden servomotorček ima navor okrog 2-4 kg/cm, ker je verjetno dovolj za tvojo aplikacijo.
Krmiljenje:
Modelarski servoti imajo 3 polni priključek in sicer:
-GND (napajanje)
-Vcc (napajnje +4.8-6V)
-signal (za krmiljenje)
Signal je sestavlje iz 10 ms dolgih period, razčlenjenih na 3 dele.
0-1 ms = logična 1
1-2 ms = položaj motorja (razmerje med logično 1 in 0 določi položaj)
2-10 ms (ali 20 ms) = logična 0
Bom kasneje ali pa jutri jutri pripel še kakšen osciloskopski posnetek. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano???
Nazadnje urejal/a gkrusi Sob Okt 13, 2007 12:09 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Sep 30, 2007 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš klasične ključavnice (npr. Titan) lahko uporabiš tudi tak elektro-magnetni zaklep
Pri tem sistemu zaklepa je možno tudi ročno odklepanje s ključem, če elektrika odpove ...
Če pa so vrata novejša je lahko problem, ker imajo več zaklepnih točk. Za tak mehanizem pa rabiš že motorček z reduktorjem, ki žene zobato letev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a1ndrej Član

Pridružen-a: Sre 19 Sep 2007 19:50 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.16 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
CarpeDiem je napisal/a: |
Citiram: |
Za maksimalno zaščito poskrbi postopek Rolling-Code s preko 17 bilijoni različnih kombinacij, poznan že iz avtomobilske tehnologije. |
Tole mi že pri avtomobilih nikoli ni bilo jasno. Kaj za hudiča pomeni rolling-code? Kako se oddajni in sprejemni del zmenita, katera je naslednja kombinacija? Če pritiskam oddajnik tja v tri dni daleč daleč stran od sprejemnika, kaj to pomeni za rolling-code? Kako oddajni del "ve", da je sprejemnik uspešno prejel kodo. Tole mi vsekakor zelo smrdi po trgovskih nategih. Potrošnik si verjetno predstavlja vse kaj drugega kot pa je v realnosti. |
Čisto enostavno.
Sujo se preko hriba dere " Mujo ja sam se usro" .Če Mujo to ne sliši se nebo nič zgodilo, če pa sliši se bo Mujo oglasil nazaj "Onda obriši guzicu" . Naslednjič če bo Sujo hotel da se Mujo oglasi se bo moral zadreti "Mujo obriso sam guzicu" da bo Mujo odgovoril "Onda si se sigurno usro" In tako naprej v nedogled.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
a1ndrej je napisal/a: |
Čisto enostavno.
Sujo se preko hriba dere " Mujo ja sam se usro" .Če Mujo to ne sliši se nebo nič zgodilo, če pa sliši se bo Mujo oglasil nazaj "Onda obriši guzicu" . Naslednjič če bo Sujo hotel da se Mujo oglasi se bo moral zadreti "Mujo obriso sam guzicu" da bo Mujo odgovoril "Onda si se sigurno usro" In tako naprej v nedogled.
L.p. |
hmmmm, samo v tem primeru potem potrebuješ v "ključu" oddajnik in sprejemnik, ter enako v sprejemniku . Za kakšne dražje aplikacije že pride v poštev .
Sicer pa nekatere takšne napravice delujejo tudi tako, da imajo v sebi uro (radijsko). Kolikor je to uporabno za radijske telekomunikacije ne vem, zagoto pa tako delujejo napravice, ki ti generirajo geslo, za dostop na primer do strogo zaupnih podatkov na spletu ipd.. Ob geslu pa ti pove še koliko sekund bo to veljavno . Je pa res, da je radijska ura tudi sprejemnik . _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 470 dni