www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Conradov KeyMatic
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bajta
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 14:55
Aktiv.: 0.65
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 2:40 pm    Naslov sporočila:  Conradov KeyMatic Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem.

Pri Conradu sem zasledil lustno napravico za brezzicno zaklepanje/odklepanje vhodnih vrat.

klik

Ker pa mi je cena malce previsoka se obracam na vas Wink Ima morda kdo kaksno idejo kako bi se to dalo narediti v samogradnji? Verjetno je treba uporabiti kaksen el. motorcek, ki pa jih do sedaj se nisem imel priloznosti preizkusiti. Vem, da jih je ogromno vrst, jaz pa se preprosto ne znam orienirat v pravo smer. Dajte malce svetovat s kaksknim motorjem bi se lahko lotil samogradnje. Je to koracni, servo, velik 6km tomos ? Smile Malce sale...

Hvala ze vnaprej.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.74
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da so notri kar navadni mali krtačni DC elektromotorčki, verjetno s polžastim prenosom in dvema končnima stikaloma. Karkoli drugega bi bilo le veliko bolj zapleteno in verjetno še manj učinkovito.
Po moje ti tukaj samogradnja ne bo kar tako uspela z veliko nižjo ceno, ker potrebuješ tudi kodiran oddajnik in prejemnik (no ceno bo morda malo nižja, bo pa kar nekaj dela, če še nimaš izkušenj). Če to želiš izdelati za svojo dobro voljo, pa le na delo Laughing .

bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jah je kar drag sport, ce pomislis, da zraven dobis le en daljinski upravljalnik Sad Vsaj 5 bi jih rabil, kar pa nanese se na dodatnih 200 evrov :S Sam kontrolni mehanizem ni vazen, ker bi ga lahko priklopil na rs-232, tudi daljinski ne rabi bit...rad bi samo racunalniski zaklep-odklep vrat Smile Torej zanima me sam motorcek in prenos... Smile
Nazaj na vrh
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.41
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Za maksimalno zaščito poskrbi postopek Rolling-Code s preko 17 bilijoni različnih kombinacij, poznan že iz avtomobilske tehnologije.

Tole mi že pri avtomobilih nikoli ni bilo jasno. Kaj za hudiča pomeni rolling-code? Kako se oddajni in sprejemni del zmenita, katera je naslednja kombinacija? Če pritiskam oddajnik tja v tri dni daleč daleč stran od sprejemnika, kaj to pomeni za rolling-code? Rolling Eyes Kako oddajni del "ve", da je sprejemnik uspešno prejel kodo. Tole mi vsekakor zelo smrdi po trgovskih nategih. Potrošnik si verjetno predstavlja vse kaj drugega kot pa je v realnosti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.12
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Carpediem,

poskušaj pritisniti na daljinca več kot npr. 256-krat, medtem ko si izven dosega sprejemnika......

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.07
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 9:05 pm    Naslov sporočila:  Re: Conradov KeyMatic Odgovori s citatom

@bajta, saj ti zadostuje le en daljinec KEYMATICa ... ostalih 20 uporabnikov ima lahko s seboj v glavi le številčno kodo ... in to vsak svojo *klik*

Pa še čas dovoljenega prihod jim posamično lahko nastaviš. Si zamišljaš obraz svojega najstnika ali koga drugega, ko mu poveš, da mora biti doma do 22h drugače ga računalnik ne bo spustil not in lahko spi zunaj ... Twisted Evil

PS, če bi povedal malo prej bi zadevo lahko za pregled načina delovanja jutri prinesel s seboj na piknik.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
... poskušaj pritisniti na daljinca več kot npr. 256-krat, medtem ko si izven dosega sprejemnika......

Pri nekaterih se ni treba 256x trudit ... zadostuje že 20x pritisk v prazno. Evil or Very Mad

Dobro da poznamo načine za ponovno sinhronizacijo. Very Happy
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.11
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 9:41 pm    Naslov sporočila:  Re: Conradov KeyMatic Odgovori s citatom

bajta je napisal/a:
Lep pozdrav vsem.

Pri Conradu sem zasledil lustno napravico za brezzicno zaklepanje/odklepanje vhodnih vrat.

klik

Ker pa mi je cena malce previsoka se obracam na vas Wink Ima morda kdo kaksno idejo kako bi se to dalo narediti v samogradnji? Verjetno je treba uporabiti kaksen el. motorcek, ki pa jih do sedaj se nisem imel priloznosti preizkusiti. Vem, da jih je ogromno vrst, jaz pa se preprosto ne znam orienirat v pravo smer. Dajte malce svetovat s kaksknim motorjem bi se lahko lotil samogradnje. Je to koracni, servo, velik 6km tomos ? Smile Malce sale...

Hvala ze vnaprej.

Takole bom rekel;
Zame je vse tole modni hit, ki se v praksi ne obnese kaj prida.
Kaj pridobiš v primerjavi z navadim ključem? Po moje nič. Do vrat itak moraš priti, če hočes skoznje. Vseeno nosiš s sabo neko zadevo, ki ni nič majša od klasičega ključa, povrhu ima še baterisko napajanje.Preden boš uspel najti ustrezen gumb vrata odpreš s klasično preverjeno sigurno metodo - navadnim ključem.

Moj nasvet. Opremi vrata s klasično električno ključavnico. Izdelaj ali kupi ustreznno digitalno ključavnico (tipkovnica -koda) Odpiranje seveda ostane tudi klasično - s ključem. Poleg tega imaš zraven neomejeno število zastonj "ključev" Wink
za katerega se ni treba bati, da bi ga fizično izgubil. Wink

bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

silvo imas kar prav Smile bom raje razmislil v tej smeri, ker te ni problem uC vodit. Hvala vsem za ideje, ceprav ste se nekateri zapicli v tist rolling-code Wink
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2007 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš zadevo izdelal, najbol priporočam servomotorčke. Jaz bi vzel kar tiste modelarske servomotorčke, ki jih dobiš v vsaki trgovini z modelarsko opremo in tudi nekaterih trgovinah z elektroniko (uporabljajo se tudi za pogon mobilnih robotov). Kar se tiče krmiljenja pa z mikrokrmilnikom ni problema, če je potrebno ti ga lahko natančno razložim.
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2007 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja po krajsem razmisleku mi je v glavo padlo, da bi jaz pravzaprav rad dejanski premik zapaha in ne samo el. kljucavnico Smile Ideja s servo motorcki se mi je ze kotalila po glavi, vendar ne vem kaksen tip motorcka sploh rabim. Imajo ti servo motorcki kaksne posebne znacilnosti ? Smile Verjetno rabim kaksnih +5V servo motorcek s primernim navorom. Se komu sanja kaksen navor je potreben za premik zapaha na eni povprecni vhodni kljucavnici?

Drugace se pa priporocam za obrazlozitev servo motorckov ja Smile Hvala
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2007 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri del misliš z zapahom? Laughing

Zgradba:
Modelarski servomotorček je sestavljen iz elektromotorčka, velikega zobčeniškega prenosa, potenciometra in nekaj elektronike. Potenciometer v njem je povezan z izhodno osjo, tako da elektroniki sporoča, pod katerim kotom je izhodna os, da ta lahko krmili motor do zahtevanega položaja. Os motorja se ponavadi lahko obrača nekje do 180° (ponavadi manj).

Značilno za njih je, da jih lahko točno krmiliš na kateri položaj naj se njegova os obrne. Normalen standarden servomotorček ima navor okrog 2-4 kg/cm, ker je verjetno dovolj za tvojo aplikacijo.

Krmiljenje:
Modelarski servoti imajo 3 polni priključek in sicer:
-GND (napajanje)
-Vcc (napajnje +4.8-6V)
-signal (za krmiljenje)

Signal je sestavlje iz 10 ms dolgih period, razčlenjenih na 3 dele.
0-1 ms = logična 1
1-2 ms = položaj motorja (razmerje med logično 1 in 0 določi položaj)
2-10 ms (ali 20 ms) = logična 0

Bom kasneje ali pa jutri jutri pripel še kakšen osciloskopski posnetek.

Nazadnje urejal/a gkrusi Sob Okt 13, 2007 12:09 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2007 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš klasične ključavnice (npr. Titan) lahko uporabiš tudi tak elektro-magnetni zaklep

Pri tem sistemu zaklepa je možno tudi ročno odklepanje s ključem, če elektrika odpove ... Wink

Če pa so vrata novejša je lahko problem, ker imajo več zaklepnih točk. Za tak mehanizem pa rabiš že motorček z reduktorjem, ki žene zobato letev.
Nazaj na vrh
a1ndrej
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Sep 2007 19:50
Aktiv.: 0.16
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2007 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CarpeDiem je napisal/a:
Citiram:
Za maksimalno zaščito poskrbi postopek Rolling-Code s preko 17 bilijoni različnih kombinacij, poznan že iz avtomobilske tehnologije.

Tole mi že pri avtomobilih nikoli ni bilo jasno. Kaj za hudiča pomeni rolling-code? Kako se oddajni in sprejemni del zmenita, katera je naslednja kombinacija? Če pritiskam oddajnik tja v tri dni daleč daleč stran od sprejemnika, kaj to pomeni za rolling-code? Rolling Eyes Kako oddajni del "ve", da je sprejemnik uspešno prejel kodo. Tole mi vsekakor zelo smrdi po trgovskih nategih. Potrošnik si verjetno predstavlja vse kaj drugega kot pa je v realnosti.

Čisto enostavno.
Sujo se preko hriba dere " Mujo ja sam se usro" .Če Mujo to ne sliši se nebo nič zgodilo, če pa sliši se bo Mujo oglasil nazaj "Onda obriši guzicu" . Naslednjič če bo Sujo hotel da se Mujo oglasi se bo moral zadreti "Mujo obriso sam guzicu" da bo Mujo odgovoril "Onda si se sigurno usro" In tako naprej v nedogled.

L.p.
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2007 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a1ndrej je napisal/a:

Čisto enostavno.
Sujo se preko hriba dere " Mujo ja sam se usro" .Če Mujo to ne sliši se nebo nič zgodilo, če pa sliši se bo Mujo oglasil nazaj "Onda obriši guzicu" . Naslednjič če bo Sujo hotel da se Mujo oglasi se bo moral zadreti "Mujo obriso sam guzicu" da bo Mujo odgovoril "Onda si se sigurno usro" In tako naprej v nedogled.

L.p.

hmmmm, samo v tem primeru potem potrebuješ v "ključu" oddajnik in sprejemnik, ter enako v sprejemniku Rolling Eyes . Za kakšne dražje aplikacije že pride v poštev Very Happy .
Sicer pa nekatere takšne napravice delujejo tudi tako, da imajo v sebi uro (radijsko). Kolikor je to uporabno za radijske telekomunikacije ne vem, zagoto pa tako delujejo napravice, ki ti generirajo geslo, za dostop na primer do strogo zaupnih podatkov na spletu ipd.. Ob geslu pa ti pove še koliko sekund bo to veljavno Laughing . Je pa res, da je radijska ura tudi sprejemnik Rolling Eyes .

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 470 dni