|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rplink3r Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02 Prispevkov: 507 Aktiv.: 2.26 Kraj: Levec
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 11:18 pm Naslov sporočila: L298 skurjen...zakaj? |
|
|
Imam en problem z L298 čipom za stepperje, le ta se mi je že drugi skuro.
Premeril sem vse signale in vse je štimal dokler sem imel napajanje motorja 5V in priključen manjši bipolarni motor, ko sem pa napetost dvignil na 40V, je pa tista faza crknala na kateri sem imel spodaj navedene diode. Vse sem že preštudiral in izključil, ostale so mi le še izhodne diode, katere mislim da so povzročile uničenje L298, upam da mi lahko kdo to potrdi, ker nevem, če je L298 tako občutljiv na sunke.
Podatki diod na fazi ki je hin:
reverse stand off voltage = 58V, break down voltage = 64V.
Oznaka "1.5KE68A"
Na delujoči fazi so diode "1.5KE47A"
Imam pa driver svoje izdelave, po shemi strani pminmo , le da sem paralelno vezal L298 in dal po enega za vsako fazo.
_________________ "The statement below is false."
"The statement above is true." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.99
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 5:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Tokovna omejitev L298 je narejena?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Si prebral kompleten datasheet od omenjenega čipa? Kolikšna je navedena max. delovna napetost in tok?
Pri induktivnih bremenih - sploh pa stepper in chopper, so velike tokovne in napetostne konice.
Če imaš
Citiram: |
priključen manjši bipolarni motor |
, zakaj potem rabiš 40V? Še največje koračne motorje se krmili z max 30V. In delujejo tip-top. Če rabiš večji navor, vzemi večji motor.
Ali pa H-bridge driver izdelaj sam iz tranzistorjev.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rplink3r Član

|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tokovno omejitev imam, L298 piše da ima že kar Max napetost okoli 50V. Danes bom zamenjal diode in l298 ter priključil na 30v.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rplink3r Član

|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva je delala na 24V, samo diode se nenormalno grejejo. Zanima me katere diode ste drugi dali na izhodno stopnjo?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.67 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
1.5KE68A je transient voltage suppresor. Uporabi namesto tega navadno hitro diodo (schottky)!
Zakaj skurjen? Če gre za klasično vezavo, je po doseženi breakdown napetosti (suppresor začne prevajati, glej priloženo sliko) pripeljalo napajalno napetost direktno na izhod chipa. Če ne bo kurilo chipa, se bo pa nenormalno grelo.
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
17.45 KB |
Pogledana: |
4014 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rplink3r Član

|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala jur, tega pa sploh nisem pogledal prej, seveda, jaz sem te diode kar iskal po primerjavi z tistimi na pminmo vezju, in nisem gledal da mi supresor diode prebijajo nazaj, pri določeni napetosti... jao, zdaj pa res more zadeva delovati hvala.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 Ur