www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

izdelava lastnega krmilja z grafičnim prikazom

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
-=davor=-
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 21:17
Aktiv.: 0.62
Kraj: PTUJ

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 27, 2007 11:33 pm    Naslov sporočila:  izdelava lastnega krmilja z grafičnim prikazom Odgovori s citatom

Lep pozdrav

Že nekaj časa razmišljam da bi si v avtomobilu spremenil navadno ročno nastavljanje ventilacije v avtomatizirano.

torej:

uporabil bom 2 servo motorja, ki bosta nadomestila na eni strani "zajle" vzvode z katerimi odpiram in zapiram loputi

nato bom z pomočjo vezja z pulznim preklapljanjem uredil brez stopensko nastavljanje vrtenja ventilatorja.

to je najlažji del projekta.....

težave mi dela, ker bi rad da mi to zadevo vse krmili en kontroler. Praktično potrebujem, vhode ki bodo sprejemali ukaze od tipk za
pozicijo lopute (hladno/toplo),
nastavljanje moči ventilatorja
izbiro smeri pretoka ventilacine (smer šipa, noge, vklop in izklop)

in 3 izhode, 2 za PCM signale (servomotorja) enega za pulzno širinsko moduliranje (brez stopensko nastavljanje ventilacije).

ter da za povrh vsega, še mi grafično kaže dogajanje.

kaj bi se tukaj dalo storit in uporabit? sprašujem predvsem za krmilje in LCD display Think

vsak predlog dobrodošel
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
dpavli
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Jan 2007 9:19
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 12:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno kakšen PIC 18x?

LPD
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poišči na kakem avtoodpadu ali bolhi dele od istega avta z avtomatsko klimo in zmontiraj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
-=davor=-
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kolikor je meni znano da noben avto tega modela ni imel avtomatske klime ampak ročno.

želim si to zadevo izdelat sam Very Happy

kontroler lahko ima tud analogne vhode, da bi lahko krmilil lopute z potenciometrom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To bi se dalo načeloma uredit tudi s PIC-om 16F serije, ki ima zadostno število I/Ojev.

Sicer pa krmiljenje servo motorjev za lopute ni problematično, tudi PWM je normalno izvedljiv, uporabniški vmesnik pa je mala malica.

Poleg tega pa lahko dodaš še par senzorjev temperature na I2C vodilu in glede na to uravnavaš pihanje ......

Najboljše vprašanje pa je zdaj katere kontrolerje poznaš, ker tu ti bo vsak svetoval svojo družino. Če boš potreboval pomoč pri PICih potem ti lahko pomagam tudi jaz.
Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
-=davor=-
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

že iz srednje šole sem zaljubljen v PIC controlerje, tam sem si tud naredil programator za 18 pinske pic-e in testno napravo, z katerima sem programiral 16cxx pic-e.

vendar, od zadnjega pica, ki sem ga programiral, so minila 4 leta. tako da sem nekoliko pozabil osnove Confused
Ker pa me je to spet navdušilo, sem se za začetek odločil nabavit drug programator

izbiram med tema dvema

tale omogoča testiranje programa, videl sem ga v prodajalni kjer kupujem el. komponente in tem
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

-=davor=- je napisal/a:
tale omogoča testiranje programa, videl sem ga v prodajalni kjer kupujem el. komponente in tem

Nobeden od teh dveh ni svojega denarja vreden. Naredi si ICD2. To ni samo programator, ampak je tudi debuger, programira pa vse PIC-e.

Nazadnje urejal/a MarkoM Sre Nov 28, 2007 5:07 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Davor,
Kot je že Marko pred mano napisal - ICD2 -clone v samogradnji. Sicer pa je dober ter enostaven programator tudi P16PRO. Uporabi iskanje na forumu. Na temo pic programatorjev je ogromno napisanega.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
programira pa vse PIC-e.

Razen klasike PIC16F84 Sad
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni