|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2004 8:00 pm Naslov sporočila: Popravilo "AIRBAG" -a |
|
|
Sodelavec je imel težavo z airbag-om. Utripala mu je namreč kontrolka, ki upozarja na napako. Ko je klical na servis je zvedel, da gre za "bolezen" na tovrstnih vozilih (Proton) ter, da je pokvarjena "tuljava" v volanu. Nova pride okrog 20 000sit " popravljena pa 12 000. Ko sva se pogovarjala sem mu svetoval naj zahteva, da mu staro vrnejo, če tisto nekdo popravlja zakaj je ne bi poskusil še jaz. Danes mi je prinesel staro. Lotil sem se popravila.
Opis: |
Ko sem zadevo razstavil sem videl, da gre čisto za običajno pasivno zadevo, ki služi za električno povezavo med fiksnim delom na volanu ter volanskim obročem. Ko sem premeril sem ugotovil, da je en vodnik prekinjen. So pa trije vodniki. |
|
Velikost datoteke: |
95.74 KB |
Pogledana: |
74 krat |

|
Ko sem razstavil konektor na vodniku, ki ni prevajal, sem videl da je prekinjen vodnik tik ob konektorju. Ploščat kabel je zalit v platiko. Z olfa nožekom sem plastiko razparal ter prilotal žičke. Potem sem vse lepo zalil z termo lepilom. |
|
71.6 KB |
62 krat |

|
Končno sem žičke prilotal na konektor. Vse skupaj zaprl. Dobre pol ure dela - ni slabo za 12 000 ;) . Ko bom stvar zmotiral bom pofotografiral. Enake težave ima tudi Milans, ki se oglasa na forumu. (enak avtomobil) |
|
54.06 KB |
33 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2004 8:22 pm Naslov sporočila: Re: Popravilo "AIRBAG" -a |
|
|
PREVIDNO s tem !!!
Ko sem zbiral po netu informacije o airbagih sem zasledil info, da se zadeva lahko sproži že ob meritvi z metrom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2004 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok,
Tole je kabel, ki povezuje fikni del z vrtljivim jedom na volanskem obroču. Seveda je pri motaži ter demotaži ODKLOPIT kleme z akumolatorja. Mislim pa, da je za proženje potreben kar precejšen tok - dvomim, da bi ga sprožil tok ohmmetra. Mogoče bi o tem kaj napisal "prsunc" ki se ukvarja s tem ter jih je tudi testiral.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2004 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam. Ampak, ko sem ga demontiral sem se raje držal malo bolj stran, če pa bi ga meril z instrumentom bi ga dal pa še malo bolj stran.
Opozorilo je mogoče res malo pretirano, ampak ziher je ziher.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2004 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Opozorilo je mogoče res malo pretirano, ampak ziher je ziher. |
Tole apsolutno drži. Sam še pravzaprav sploh nisem imel opravka s tovrstnimi stvarmi. Vedno kadarkoli sem kaj "šaral" po avtomobilu, če tudi sem priključeval le avtoradio sem imel nelagoden občutek, da jih bom "dobil po nosu". Malo zaupanja v to, da se ne more kar tako sprožit sem dobil, ko mi je kolega "prsunc", ki se tudi oglaša na forumu rekel, da, če je akumolator odklopljen proženje nikakor ne more zgoditi. On namreč dela na servisu ter ima veliko opravka z njimi. Pa tudi sama statistika kaže, da lažnih samodejnih proženj praktično ni.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2004 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi bilo tako občutljivo bi airbage še kakšna statika sprožila. To se pa ne sme zgoditi
Mene včasih kar pošteno strese ko stopim iz avta (predvsem v zimskih mesecih)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2004 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen !
Tudi meni pri mojem Saxoju večkrat začne utripati lučka za airbeg in sedaj od zadnjič ko sem tudi sam spraševal tu na forumu kaj bi bilo narobe in mi je cero povedal ,da je njegov sodelavec imel podobne probleme pri xsari in sicer s stikalom pod sedežem in sedaj ko mi po kakem mesecu včasih več pojav utripanje malo porukam stikalo in je zopet v redu nekaj časa bom moral nekoč uzeti čas in zaspajkati vse skupaj.
Kar se tiče okrog občutljivosti pa to ko sem imel avto nekoč prej na servisu mi je mehanik ,ki tam dela rekel ,da je potrebno pred kakršnim koli posegom tam okoli odkliopiti akumulator in počakati par minut,da se sprazni kondenzator in potem ni več panike ,da bi se kaj zgodilo.
LP Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2004 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
tako je kot je povedal srečko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prsunc Član

Pridružen-a: Tor 07 Okt 2003 21:07 Prispevkov: 27 Aktiv.: 0.11
|
Objavljeno: Sob Okt 30, 2004 6:18 pm Naslov sporočila: Airbeg! |
|
|
Pozdravljeni!
Z airbegi res ni bilo veliko primerov da bi se prožili.
Potrebno je samo stakniti klemo z akumolatorja in veselo na delo.
Airbegi niso nikakršen bav-bav.
lp.Prsunc!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni