www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krtačni motorček - krmilje obratov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sloman
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 15:41
Aktiv.: 0.66
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 12:44 am    Naslov sporočila:  Krtačni motorček - krmilje obratov Odgovori s citatom

Sem začetnik in nevem kaj sploh iščem, zato odpiram novo temo.

Kaj mi svetujete? Rad bi krmilil obrate motorčka od krožne žage. 1400W 220V krtačni motorček.

Kakšna je sploh terija za tem? Sem že videl nekje pa ne najdem preprosto to narejeno z zelo malo elementi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 12:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi za to uporabil PWM (o tem je veliko že napisanega na forumu in na googlu). S par komponentami... hmmm, motor ni ravno majhen, tako da bi bil potreben kakšen zerro cross detection ipd, kar pa mislim da ne gre s par elementi.
Sloman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 1:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj a je krtačni motorček kolektroski motor ali ni to ena in isto?

Na os lahko dam hallov senzor ali magnetno stikalo če bi hotel še povratno informacijo. Lahko pa tudi brez za približno regulacijo. Potem logični del lahko naredim z mikrokontrolerjem za PWM. To ni nek hud problem mi.

Zdaj pa močnostni del pa zaenkrat nimam pojma. Kakšen tristor pri omrežni napetosti pride v poštev?

Zdaj pri kolektorskih motorčkih naj nebi bilo takih problemov in bi moral zadoščati kar dovolj močan tristor reguliran z PWM? Se da to kar tako preprosto narediti pri teh tipih motorja?

Ker pri večjih elektromotorjih, ki nimajo krtačk vem da pa to ne gre tako preprosto.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.63
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiristorje se ne krmili z običajnim PWM, ampak se jih glede na omrežno napetost proži z določeno fazo oz zamikom, sam pa ostane odprt dokler skozenj teče tok (to je smisel tiristorja). V izmeničnih tokokrogih se običajno uporabljajo triaki in ne tiristorji. Razlika je v tem, da triak lahko prevaja v obe smeri, proži pa se ga tudi lahko s poljubno polariteto. Taka regulacija je običajna tudi za žarnice.
Za začetek lahko uporabiš podobno vezavo kot za zatemnilna stikala, le da uporabiš dovolj močan triak, seveda ustrezno hlajen. Tudi druge komponente (dušilka) morajo biti ustrezno dimenzionirane.
Nisem pa prepričan, če standardi dovoljujejo takšno krmiljenje večih moči, saj iz omrežja ne boš več vlekel sinusnega toka.
Nazaj na vrh
tom_II
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Dec 2007 14:08
Aktiv.: 0.33
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj takega bi ti prav prišlo!
Trijak pa bi bilo potrebno zamenjat t močnejšim!

triacd.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  triacd.pdf
 Velikost datoteke:  221.21 KB
 Downloadano:  90 krat

Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tom_II je napisal/a:
Nekaj takega bi ti prav prišlo!
Trijak pa bi bilo potrebno zamenjat t močnejšim!

Imam v layoutu narisan PCB, če kdo rabi. Ni pa še sproban.

lp
Robi

damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

conrad ima neke luštne module za par jurjev. dodaš potenciometer in to je to.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sloman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 08, 2007 4:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://elektro-n.com/forum2/viewtopic.php?t=8322&sid=c7ed8a3b373a43ab4c969b1e448cf249

To sem našel pa mi je všeč kaj je naredil mare666. Razmišljam da bi naredil isto.

Torej čip U2008B in kar po tovarniški shemi s TIC226. Pa mislim, da bo to to.
Nazaj na vrh
Sloman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 3:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok leto je naokrog in imam novo vprašanje. Tega vezja še nisem realiziral, ker je potem vse skupaj padlo v vodo.

Sedaj bi se moralo modificirati šivalni stroj. Podatki na motorju:

- 220V~ 50/60Hz 85W.
- Dimenzije motorja. Škatla velikosti 100*50*50 mm.

Dokaj majhen motorček na omrežno napetost torej.

"Stopalka" s katero reguliramo obrate načeloma deluje le v naj-naj višji poziciji, če res precizno pritisnemo na njo.

Težava je v tem, da nima nič skoraj nič več delovnega hoda. To pomeni, da praktično ob pritisku na stopalko motor se prižge s polno hitrostjo. Kar vrjetno pomeni, da je stopalka odlužla že svoje in deluje le še kot neke vrste stikalo.

Sedaj bi pa jaz v to vključil to vezje med stopalko in motorček in me zanima a bi se obneslo z šivalnim strojem to in če bi delovalo dobro?

-A taka regulacija vpliva kaj na sam motor? Ga kvari, varuje ali je nevtralna sama po sebi?
- Bi pri šivalnem stroju, kjer se zelo pogosto vklaplja in isklaplja motor lahko imela takšna regulacija negativne vplive?
-Bi motorju škodoval če bi ga "gnal" na polovični hitrosti?

P.S. KAKO bi določil če je motor ustrezen za to vrsto regulacije? Motor koliko razumem mora biti KRTAČEN?

Hvala za odgovore!
Nazaj na vrh
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nevem sicer kako zgleda ta šivalni stroj vendar bagat nima regulacije vrt. samo on/off stikalo.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.99

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stopalke malih Bagatov (Danica in podobno) so imele v sebi žični potenciometer.
Z malo sreče, nekaj več truda in veliko smisla za sam-svoj-mojster se je dalo zadevo tudi popravit. (meni je pred 10 leti uspelo in deluje še danes, je pa v domači uporabi, torej redko uporabljano, Danica pa jih danes šteje ene 30÷35 letk)

Kot se spomnim gre za krtačni motor, torej lahko predelaš regulatorček iz male kitajske "bormašince" za nekaj evrov, če ti ne uspe sestavit originalnega cekasa.
Nazaj na vrh
Sloman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Firma ja Privileg. Točnega modela pa ne vem. Deluje pa bolj kot on/off stikalo ja. Sicer se da, če res z občutkom pritisneš minimalno na pedalko doseči "mehek" zagon in počasnejše obrate. Ampak to je vrjetno bolj za to ker stikalo na tisti točki še ni na polno zagrabilo? Bom narisal shemo sedaj pa še vas vprašal za kakšno mnenje kasneje če mi kaj ne bo jasno.

Pa še vprašanje bolj teoretične narave, ki ni tako pomebno ampak me zanima.

Ta princip PWM za krtačne motorčke. To deluje na principu delovne in nedelovne faze in dolžine ene in druge.

Zanima pa me če ima to za posledico v praksi padec napetosti, da ni enaka 220V če merimo na strani motorja ali pa je napetost na motorju vedno enaka motor pa se vrti počasneje zato ker je pač vmes napetos "prekinjena". Torej motor določen interval ne opravlja dela.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.01
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PWM - razloženo.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.97
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Stopalke malih Bagatov (Danica in podobno) so imele v sebi žični potenciometer.
Z malo sreče, nekaj več truda in veliko smisla za sam-svoj-mojster se je dalo zadevo tudi popravit. (meni je pred 10 leti uspelo in deluje še danes, je pa v domači uporabi, torej redko uporabljano, Danica pa jih danes šteje ene 30÷35 letk)

Le malce novejše (tudi +20 let) Danice pa imajo v stopalki že potenciometer in elektroniko pri motorju ... imam doma še obe. Smile
Nazaj na vrh
Sloman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 2:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako to zgleda pri mojem šivalnem stroju. Če prav razumem gre za klasičen krtačni motorček brez elektronike. V stopalki pa je "upor" iz okroglih grafitnih ploščic na katere pritiska prožen vzvod. In bolj ko stisnemo, bolj prevaja. Ni pa vmesnih členov ampak praktično je na ta "upor z grafita" ob pritisku na pedal spuščena omrežna napetost.

Tako da on/off stikalo ni. Ima regulacijo. Sem sčistil sedaj te grafitne ploščice in sestavil in stvar deluje. Se pravi če pritisnem majn se motor vrti počasneje kot če pritisnem do konca. Je pa res da moraš kar z občutkom pritiskati, da stvar ne začne delovati na polno. Zaenkrat tako ne bom reševal z dodatno elektroniko in bom pustil tako kot je. Je pa "upor" zelo zanimiv sam po sebi, zato sem pripel tudi sliko, da še kdo od vas vidi to stvar. Kot zanimivost.

upor.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  11.92 KB
 Pogledana:  6741 krat

upor.JPG

motor.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  13.78 KB
 Pogledana:  6742 krat

motor.JPG

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 503 dni