www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Testna plošča PIC+LCD
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 24, 2004 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče še namig glede montaže omenjene plošče. Sam sem vzel pleksi podstavek namiznega koledarja in ga prerezal na polovico - štiri luknje in stvar se lepo prilega gor, pa še tiskanina je zaščitena pred nenamernimi kratkimi stiki na delovni mizi.

Lp, Frenki

sl1.jpg
 Opis:
Zmontirana na pleksi podstavku
 Velikost datoteke:  42.34 KB
 Pogledana:  199 krat

sl1.jpg

Nazadnje urejal/a frenki Sob Nov 06, 2004 1:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 24, 2004 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je IC-PROG software za serijske programatorje. Kot sem omenil free software za paralelni programator je WINPICPROG ter delno P16PRO - ta namreč omogoča free programiranje 16F84.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MATKO
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 28 Mar 2004 9:02
Aktiv.: 0.03
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 31, 2004 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravkar izdelujem testno ploščo pa sem naletel na problem. Ta testna plošča ima serijska vrata jaz pa le teh na računalniku nimam. Imam pa paralelna vrata. Ta prevezava mi bo verjetno uspela, saj se je o tem že pisalo. Zanima me ali je možno programiranje programatorja z paralelnimi vrati v MPLAB. Silvo je omenil tudi winpicprog. Ali bom lahko PICE sprogramirane v winpicprog testiral na tej testni ploščici (seveda bom prej naredil kabel za paralelno prevezavo).
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 31, 2004 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matko ,

Brez vsakih težav lahko povežeš tole ploščo z paralelnim portom. Prav lepo dela z Winpicprog -to uporabljam tudi sam. (V bližnji prihodnosti nameravam narediti adapter za programiranje tudi večjih picov), preizkušeno tudi z PICALLW (p16pro) Potrebno bo le narediti ustrezen kabel. Za samo programiranje potrebujemo 4 linije. CLK,Vpp,In, 0ut. Omenjena softwara omogočata softwersko menjavo teh linij.
Sam imam narejeno takole:
LPT(25pol) na programatorju (9pol) nastavitev v softeveru winpicprog
D0 (2) -------- 4 (output)
D1 (3) -------- 7 (clk)
D3 (5) -------- 3 (vpp) negirano
ACK(10) ------ 8 (input )
gnd( 18-25) -- 5

MATKO
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2004 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi tale lcd na naslovu http://www.svet-el.si/cgi-bin/okno.cgi?zap_st=1ELD0073&foo=471 glede na sliko pasal na ploščo?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2004 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prav tisti "low cost" LCD ji ki so jih prodajali lani na sejmu elektronike orginalno paše gor. Mislim, da je ta isti. Priporočam, da prilotaš na ploščo žensko na displej pa moško letvico ter ga daš gor ko ga boš potreboval.
MATKO
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 03, 2004 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno naročujem na ic elektroniki (spletni prodajalni) in ne vem katere tipke naj kupim ( za testno ploščo):
Tipka mikro d6 ok črna
ali
Tipka mini 6x6 v=5mm 100gf

Zanime me še, kaj naj vzamem za stikala (toggle switch)
Stikalo drsno 6vdc/0,3a mini 90 Ď 3pin?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 04, 2004 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tipke sicer niso kritične - sam sem jih kupil v HTE tiste "low cost" za tiskano vezje. Stikalo sem našel doma. Pa tudi to ni kritično, če ne bo šlo ravno na tiv pa malo podaljšaš kontakte z trdo žičko. Mogoče bo Jože (Slowfly) vedel oznako, kajti na njegovi plošči na fotografiji sem videl orginalna.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 04, 2004 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem obljubil dodatek k testni plošči, ki omogoča programirat od 8 -40 pinske pice.
Poskusil sem 12F675,12F629,16F84,16F628,16F877

Pb040078.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  40.7 KB
 Pogledana:  105 krat

Pb040078.jpg

Pb040079.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  44.56 KB
 Pogledana:  77 krat

Pb040079.jpg

adapter pic.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  adapter pic.zip
 Velikost datoteke:  5.28 KB
 Downloadano:  20 krat

Nazadnje urejal/a Silvo Ned Jun 17, 2007 11:55 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 04, 2004 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MATKO je napisal/a:

Tipka mikro d6 ok črna

(Tale bo ta prava , imajo jih pa v večih barvah)

Citiram:

Stikalo drsno 6vdc/0,3a mini 90 Ď 3pin?

(Tudi ta stikalca so v redu , le pine moraš zavihati za 90° , da stoji pokonci. Vendar jih daj samo tja , kjer je treba dostikrat preklopiti , ostalo daj koščke moške letvice in jumperje)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 10, 2004 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, končno sem tudi jaz sestavil testno ploščo in že takoj na začetku imam nekaj vprašanj:
Kot sam sklepam, je s to testno ploščo možno samo programirati, ne pa tudi brati vsebine iz pica, npr da bi preverjal vsebino ali pa celo kopiral ?
Priklop na računalnik bom naredil serijsko na COM port, ker nimam prostega lpt porta, pa tudi COM port imam podaljšan tako, da imam kabel napeljan iz računalnika na delavno mizo, tako da lahko gor priklapljam različne zadeve ki so namenjene priklopu na COM

Kabel za serijsko povezavo in shema COM porta

DCD (Data Carrier Detect) 1
RX (Receive Data) 2
TX (Transmit Data) 3
DTR (Data Terminal Ready) 4
GND (Signal Ground) 5
DSR (Data Set Ready) 6
RTS (Request To Send) 7
CTS (Clear To Send) 8
RI (Ring Indicator) 9

Kot vidim, so uporabljeni samo TX, DTR, GND, RTS in CTS , zato sklepam, da je to komunikacija v eno smer, ker RX ni uporabljen. Če se motim, naj me kdo popravi, ki se na COM porte in tole testno ploščo spozna. Kabel sem naredil pin - pin iz testne plošče direktno na COM, ali je to pravilno?

Če je komunikacija samo v eno smer, potem ni preverjanja vsebine pica.

Sprašujem zato, ker sem do sedaj delal samo s PG302 in bascom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 10, 2004 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vili pozdravljen,

Seveda gre branje ter preverjanje. Sprejema pin 8. (poglej načrt IC4.b 74HC125) Ostali trije so DATA, CLK,VPP

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 10, 2004 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh, saj res, nisem tako natančno pogledal, sedaj vidim, da so ta vrata obrnjena v drugo smer kot ostala tri. Sem še enkrat začel natančno brati debato in videl, da so pač 4 signali med PC in testno ploščo, clk, vpp, input in output.
Torej, se da brati in preverjati.
Kabel je pravi, če je pin - pin na COM ?

Sedaj potegnem dol še software in kar spada zraven. Berem in berem, pa bi skorajda rekel, da vedno manj vem, kaj sploh rabim.
Ker ne mislim pisati v beležnici ali drugem tekstovnem programu (zaradi napak) ampak v nekem editorju, ki zna opozoriti na napake, sem mislil na MPLAB za pisanje programa in prevajanje, ter ICPROG za vpisovanje hex v pic. A bo to v redu?
Kupil pa sem tudi knjigo pri SE: Programirajmo pic mikrokontrolerje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 10, 2004 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izbira editorja je čisto stvar okusa. Sam sem dolgo časa ostalo mi je še iz dos-vih časov ko sem pisal v Clipperju uporabljal nortonov NCEDIT. Sedaj že nekaj časa uporabljam Programmers notepad Katerega sem si lahko praktično uredil tako, da mi dela kot Ncedit.

V prilogi pa tisto, kar sem pred časom obljubil. Danes sem imel malo časa pa sem spisal par procedur za delo z LCD-jem. Napisanih je nekaj makrojev. Povezava z LCD-jem je 4bitna. Uporabljen je portb. Če glavne procedure "izluščite" jih lahko koristite praktično povsod kjer boste uporabili PIC ter LCD. Tisti, ki ste na novo naredili ploščo lahko naložite tudi hex ter poskusite LCD.

lcd.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  lcd.zip
 Velikost datoteke:  2.34 KB
 Downloadano:  71 krat

reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 11, 2004 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ploščo sem sestavil, in testiral z IC-prog, nekaj časa ni delalo nič, potem pa sem nekako spravil skupaj nastavitve in vpisal nekaj hex datotek iz foruma, da sem videl če delajo lučke, lcd, ... naredil pa sem dve plošči, eno za kolega, ker se bova skupaj učila.

Za razvojno okolje sem se odločil za MPLAB IDE, dobil sem verzijo 6.60 in se že razlikuje od tiste ki je opisana v knjigi v kateri je serija člankov iz SE.
To okolje pa moram še preučiti. Odprl sem nekaj datotek asm in jih poskušal prevesti v hex, pa mi javlja napake. Tudi to ne gre, če je pot do mesta datoteke več kot 64 znakov, tako da v XP ne more biti v moji dokumenti, ampak bo to moralo biti bolj v korenskem imeniku. Ali ima kdo podobne težave in če je to normalno - običajno ?

Plošča pa deluje brez problemov.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 3 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni