www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalnik 36 in 5V

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
WebMajstr
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Nov 2006 22:55
Aktiv.: 0.37
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:28 am    Naslov sporočila:  Napajalnik 36 in 5V Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Pri gradnji cncja sem spet naletel na oviro. Za napajanje potrebujem 36V in 5V, vendar ne najdem kakega napajalnika ki bi imel tako izhodno napetost. Ima kdo kak nasvet, kje bi lahko dobil tak napajalnik?

Hvala, Nace

robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj vsak stari tiskalnik ga ima vgrajenega, razmontiraj star tiskalnik, ki ga lahko dobiš na raznih boljšakih.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
WebMajstr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem razmontiral tiskalnik epson fx-870, pa ima napajalno napetost 33V in 5V, problem pa je, da je izhodna frekvenca 50HZ :S torej tok ni enosmeren!
robertos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

WebMajstr je napisal/a:
sem razmontiral tiskalnik epson fx-870, pa ima napajalno napetost 33V in 5V, problem pa je, da je izhodna frekvenca 50HZ :S torej tok ni enosmeren!

Nisi napisal katero krmiljenje delaš, če je to od Lavriča, potem bo ta napajalnik kar dober, sicer pa ko boš usmeril napetost 33V izmenične in jo še ustrezno zgladil s kondenzatorji boš dobil višjo enosmerno.

WebMajstr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, sem bolj začetnik v elektroniki, pa mi ni preveč jasno kako naj bi to, kar si opisal, naredil.

Ja, krmljenje je od Lavriča.

Torej na -, na + 33v in + 5v vežem diodo, nato pa zaporedno še kondenzator?

Trenutno imam na zalogi kondenzatorje 470uF 63V. Bodo ok?

Prosim za nasvet če lahko?

WebMajstr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj sem opazil:

med prebiranjem literature o FX-870 sem opazil, da je na 35V liniji(ki je realno 33V) maximum tok le 0.7A

Problem je, ker naj bi za napajanje nekih klasičnih koračnih motorjev bilo potrebno cca 35V/2A in 5V/0.3A

Ima kdo nasvet, kje bi dobil tak napajalnik(predelava računalniškega verjetno ni mogoča)

robertos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

WebMajstr je napisal/a:
Ok, sem bolj začetnik v elektroniki

Zanima me kako si izmeril, da je na izhodu usmernika 33V izmenične napetosti, v kar bolj težko verjamem, torej če je izhod 5V enosmerne in 33V enosmerne napetosti, potem ne rabiš ničesar dodajat ampak samo priključiš na vezje, če pa je res izmenična napetost, bo treba dogradit kak enostaven usmernik, teh je na forumu precej objavljenih.
Ostalo si poglej na njegovi strani.

WebMajstr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 12:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam njegovo stran, tm brskam za ppomoč kar pogosto Smile

Kako sem izmeril 33V izmenične?

Najprej sem z digitalnim multimetrom sem izmeril napetost(33V), nato pa še frekvenco, za katero je pokazal 50Hz...

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Multimeter je bil pa nastavljen na kaj - DC ali AC meritev ?
WebMajstr
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 12:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

multimeter je bil za napetost na DC (ja, malo čudno, da pokaže napetost za dc 33, frekvenca je pa potem 50... :S) - uproabljam VC 820
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nic ni cudnega ... Izhod je priblizno 33V DC. Izmenicna komponenta s frekvenco 50 Hz so zgolj motnje, ki se prenesejo naprej, ker je filtriranje zanic (za printer je ze dovolj dobro), multimeter pa ocitno dovolj obcutljiv, da registrira to tudi ob neobremenjenem izhodu. Kot je ze robertos napisal: to ni izmenicna napetost.

Samo baterija ima cisto gladek DC izhod, vsi pretvorniki pa imajo vedno nekaj malega nihanja. Od nacina izvedbe napajalnika je odvisno kaksna bo frekvenca in amplituda tega (nezelenega) nihanja. Na amplitudo mocno vpliva tudi obremenitev.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni